Web Summit 2023 на Altice Arena у Лісабоні. /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Web Summit – це рок-концерт, але в IT-світі. Інсайти наймасштабнішого технологічного саміту від страхової експертки та IT-підприємниці Марини Авдєєвої

Web Summit 2023 на Altice Arena у Лісабоні. Фото Getty Images

Своїм враженням від Web Summit 2023, що відбувся в Лісабоні 13–16 листопада, поділилася із Forbes Ukraine Марина Авдєєва, керівна партнерка компанії «Арсенал-Страхування». Цього року її стартап для страхування автомобілів Easy Peasy Insurtech відібрали на пітч більш ніж з 2500 стартапів-претендентів. А як фаундерку одного з «most promising women-founded» стартапу, її запросили на сцену Women in Tech для участі у spotlight-series.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Web Summit 2023 Lisbon відгримів. Наймасштабніша європейська подія у світі технологій та інновацій, глобальний мітинг-поінт для стартапів та інвесторів, майданчик для колаборацій найпрогресивніших компаній світу і технологічних першовідкривачів. Це величезний рок-концерт, але в IT-світі. 

Те, що саміт проводиться саме в Лісабоні, символічно. Крайня західна точка Європи, звідки за часів великих географічних відкриттів відпливали флотилії Васко да Гами та інших безстрашних завойовників нових земель, перетворилася на відправний пункт тепер уже для технологічних новаторів. Саме звідси європейські стартапи вирушають на завоювання заокеанських ринків: США, Канади, Південної Америки.

Лісабон, міжнародний аеропорт імені Умберту Делгаду. Саме тут що листопада з 2016-го після переїзду івента з Дубліна внаслідок скандалу з Wi-Fi, починається вебсаміт. Знайомства, майбутні партнерства та elevator-pitch завʼязуються ще в літаку. 

Турагенції не радять звичайним туристам прилітати цими днями до столиці Португалії – у місті не проштовхнутися. Ресторани, вулиці, торгові центри – все заповнене attendees саміту. Кажуть, уряд Португалії спонсорує проведення саміту. Ось і цього разу, після того, як кілька технологічних гігантів оголосили про скасування своєї участі у звʼязку з висловлюваннями колишнього CEO Web Summit Педді Косгрейва про конфлікт у секторі Гази, у міністерстві економіки та моря заявили, що «уряд зробить усе можливе, щоб саміт відбувся відповідно до плану». 

Так і сталося: цього року Web Summit зібрав 70 236 учасників зі 153 країн, 43% з яких – жінки.

Web Summit 2023 /Getty Images

Учасники переповнюють павільйони під час першого дня Web Summit 2023, 14 листопада 2023 року в Лісабоні. Фото Getty Images

Pitch-competition

Найцікавіше на Web Summit – це Pitch-competition. Битва стартапів по-нашому. Стартапи для пітчу ретельно відбирають організатори ще до початку саміту.

Пітч – це шоу. А той, кому випала удача вийти на сцену, – рок-зірка. У тебе три хвилини на пітч – лови увагу, змусь себе слухати. А потім дай відповідь на головне запитання – у нього можуть бути сотні формулювань, але підтекст завжди один – чому ти робиш те, що робить ще хтось, окрім тебе на цьому світі? Адже всі ідеї вже придумані.

Відповідай сміливо, не бійся! Правильна відповідь така: переможе той, хто здатен реалізувати. А ідея коштує нуль, хай би якою геніальною вона була. Це істина, яку знають усі інвестори.

Послухати пітч приходять представники венчурних фондів, акселераторів та медіа, ну і, звісно ж, інвестори. Загалом біля сцени для пітчу збирається кілька сотень людей. І якщо стартап відібрано для пітчу, то попри те, чи пройде він далі до півфіналу, чи переможе у фіналі, це вже вважається визнанням і своєрідною перемогою. 

Чому і за що борються стартапи

Відповідь очевидна – за гроші інвесторів. Адже на кожного інвестора, який приїхав на саміт, припадає майже три стартапи. Цього року з 2600 стартапів організатори відібрали 105 найперспективніших для пітчу на сцені. Серед них чотири українських: Easy Peasy Insurtech, EQ.App, Uspacy та S.Lab.

За тим, які стартапи відбирає журі і які зрештою перемагають, можна зрозуміти тренди технологічного світу. Цього року цим трендом, безумовно, є AI. 

Якщо твій стартап не використовує AI, це абсолютно не cool, їдь додому. AI вбудований практично в усі ідеї та рішення: fintech, healthtech & wellness, education, gaming, agritech, security – складно знайти сферу, де за останній рік не знайшли застосування AI. 

Ну і, звісно, тренд підтверджує і переможець фінального пітчу на Central Stage – бразильський стартап Inspira, який презентував революційне рішення, що «перебудує юридичну галузь за допомогою передових технологій штучного інтелекту».

Марина Авдєєва під час пітчу на Web Summit 2023.

Марина Авдєєва під час пітчу на Web Summit 2023.

Women in Tech як окрема галузь

Велика, я б навіть сказала, величезна увага приділяється гендерній рівності та можливостям жінок. Women in Tech – дуже впливова спільнота жінок. На Web Summit уже який рік поспіль діє окремий лаунж для Women in Tech, де жінки можуть знайомитися одна з одною, заходити в партнерства, пітчити свої ідеї. 

У лаунж також люблять заходити інвестори. Пряма цитата одного з тих, із ким довелося поспілкуватися мені: «Якщо стартап у принципі будується навколо перспективної ідеї та галузі, що розвивається, я вважатиму за краще вдарити по руках із фаундером-жінкою. Вони більш свідомі фаундери, ніж чоловіки. Частіше доводять справу до кінця і не опускають руки за першої невдачі. Жінки звикли вигризати свої перемоги. З цим у чоловіків гірше – вони дуже чутливі».  

Цього разу мені також пощастило отримати запрошення від віцепрезидентки спільноти Women in Tech Керолайн Кʼюінлайн виступити із двохвилинним пітчем у spotlight-series, що відбулися на другий день саміту.   

А як же було представлено Україну

Одне сильне слово – гідно. І я не про яскравий, красивий український павільйон зі сценою, де пітчилися українські стартапи. І не про вайб, який, безумовно, був і в зоні українського павільйону, і далеко за його межами. І навіть не про розмір наданої нам підтримки (хоча варто сказати, що ситуативної уваги до нас цього року набагато менше). 

Я про сутнісне. Про сумарну капіталізацію ідей українських стартапів. Про їхні унікальність, оцінку і визнання.

Тут хочеться згадати людей, які висловлюють думку, що все, про що йдеться на Web Summit, дуже далеко від України та може взагалі до нас ніколи не дійти. Ні, звісно. Україна – високодиджиталізована країна. Технологічні компанії, народжені у нас, або ті, що перебувають під управлінням лідера з України, для багатьох є бенчмарком. 

Preply (із розкішним стендом у центрі павільйону з growth-стартапами), Grammarly, Ajax Systems, MacPaw, Gitlab – ці бренди прогриміли на весь світ, і якби їхні засновники відчували комплекс економічної меншовартості, то ніколи б нічого не було.

Для когось Web Summit – черговий промах, а чиясь ставка зіграла, але в абсолютному виграші, як завжди, «казино»: мине лише рік, помре 99% стартапів 2023 року, і на Web Summit знову приїдуть. І знову надії та відчай будуть запиті алкоголем упереміш із кавою, заглушені сміхом і ідеальною англійською, і зникнуть разом з ледь вловимим запахом марихуани на Пінк-стріт.

Світ не стоїть на місці. У світі глобальна конкуренція. І Україна в неї залучена.

Де наше місце в цьому світі – вирішуємо ми самі. Але наперед упевнено можу сказати: Україна обовʼязково стане технологічним хабом Східної Європи.

Ось такий от інсайт. І величезна домашня робота, яку ми всі поїхали виконувати. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні