Чат з Ісусом за $3. Розважальні чат-боти з вигаданими персонажами заробляють мільйони виторгу на місяць та оцінюються в $1 млрд. Що вони вміють і де тут бізнес /Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна
Категорія
Інновації
Дата

Чат з Ісусом за $3. Розважальні чат-боти з вигаданими персонажами заробляють мільйони виторгу на місяць та оцінюються в $1 млрд. Що вони вміють і де тут бізнес

Ілюстрація Shutterstock / Анна Наконечна

На ринку ШІ-стартапів з’явилося нове покоління фанових чат-ботів. Для чого вони та як працюють? Forbes обрав три найяскравіші приклади

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

«Смішно? Богохульно? Єретично? Господи, помилуй…», – обурюється в X голова Євангелічного Альянсу в Північній Ірландії Девід Сміт. Таку реакцію частини релігійної спільноти спровокував додаток Text With Jesus – текстовий чат-бот зі штучним інтелектом. За $3 на місяць бот генеруватиме для вас розмови з Ісусом, Дівою Марією, апостолами або Сатаною.

Першопроходець на цьому полі – семирічний каліфорнійський стартап Replika з $11 млн інвестицій. Засновниця Євгенія Куйда створила чат-бота, що імітує людину, для емоційної підтримки після смерті близького друга. 

Проте користувачі швидко відкрили в ньому дещо інший потенціал – можливість романтичної переписки та секстингу. До 2022-го стартап отримував мільйони доларів виторгу на місяць від преміум-підписки, пише Bloomberg. 60% підписників, що платили $70 на рік, використовуючи бота для романтичних розмов. Проте минулоріч засновниця вирішила заблокувати можливість надто інтимного спілкування.

Остання відома оцінка Replika – $16,2 млн у 2016-му, свідчать дані CB Insights. Здавалося б, лідерів визначено й тема закрита. Втім започаткований OpenAI бум генеративного штучного інтелекту відкрив нові можливості для конкуренції. Хто і як намагається заробити на чат-ботах і розмовах з віртуальними людьми. Добірка від Forbes.

Text With Jesus

«Біблійний» застосунок, що обурив Сміта з Євангелічного Альянсу, – новинка від заснованого в 2011-му французького розробника додатків для iPhone Catloaf Software. На рахунку компаній 17 продуктів. Один із перших – випущений у 2016-му застосунок Texts From Donald Trump, який щоденно розсилав юзерам цитати 45-го президента США.

Запущений у червні 2023-го Text With Jesus – модифікований за допомогою ChatGPT бот Texts From Jesus із розсилкою релігійних цитат. Тепер замість щоденних листів із Біблії користувач може поспілкуватися з її героями, пояснював півот CEO Catloaf Software Стефан Пітер у коментарі The Washington Post. 

Протягом липня доступний лише на iOS Text With Jesus завантажили близько 5000 разів, свідчать дані Sensor Tower. Версія для Android має з’явитися найближчим часом. У базовій версії можна безкоштовно ввести діалоги з Ісусом, Марією та Йосипом англійською, французькою, італійською, португальською та іспанською мовами. У платній версії за $3 на місяць або 35$ на рік можна отримати доступ ще до 28 біблійних персонажів, безліміт на повідомлення й відсутність реклами.

Проте, як і всі продукти на основі ChatGPT, французький бот не видає чітких порад або, скажімо, релігійних настанов. На провокативні запитання, наприклад, про гріховність абортів, модель відповідає дипломатично. «Питання про те, чи вважається аборт гріхом, залежить від різних релігійних та етичних переконань», – генерує застосунок відповідь від імені Ісуса.

Text With Jesus. Скріншот застосунку

Text With Jesus. Скріншот застосунку

Hello History

Застосунок Пітера не єдиний, де можна поспілкуватися з Ісусом. Випущений на початку 2023-го Hello History за $7 на місяць пропонує чати з відомими філософами, науковцями, політиками, міфічними істотами та навіть бактеріями.

Розробник Hello History – заснований у 2021-му шведський стартап Facing It. Основний продукт компанії Мартіна Балодіса – однойменний застосунок для ментального здоров’я з ШІ-тренером. Проте бумить розважальний бот – в середині серпня. Додаток із 125 000 завантажень потрапив до 50 найпопулярніших чат-ботів в App Store у США, свідчать дані Sensor Tower.

Hello History також працює на технології OpenAI. В арсеналі – понад 400 персонажів. У безкоштовній версії є ліміт у 20 повідомлень. За $40 на рік юзер отримує доступ до всіх персонажів і 10 000 повідомлень на місяць

Facing It позиціонує свій застосунок як навчальний. «Перший електричний автомобіль винайшов англієць, на імʼя Томас Паркер у 1884 році», – пише «Нікола Тесла» у відповідь на запитання про винайдення електрокара. Проте точність фактів – не найсильніша сторона мовних моделей. Вони можуть галюцинувати – вигадувати імена, дати, події тощо. Як перевірити їхню достовірність, розробник застосунку не пояснює.

Водночас, на відміну від французького конкурента, у шведського бота менше етичних обмежень. «Кожне життя є цінним в очах Бога. Тому будь-який вчинок, який руйнує життя, є проти Його волі», – відповідає Hello History у ролі Ісуса на запитання про гріховність аборту. 

Hello History. Скріншоти застосунку

Hello History. Скріншоти застосунку

Character.ai

Дворічний Character.ai від колишніх AI-інженерів Google Ноама Шазіра та Даніела Де Фрейтаса – типове дитя ШІ-буму. Навесні 2023-го стартап отримав $150 млн інвестицій від топового фонду Andreessen Horowitz й оцінку $1 млрд, не маючи готового продукту.

Однойменний застосунок із віртуальним компаньйоном вийшов на ринок лише в травні й зібрав 1,7 млн завантажень за перших шість днів роботи, пише TechCrunch. До серпня Character.ai завантажили до 10 млн разів, а оглядачі дедалі частіше порівнюють його з Replica. Також стартап має вебверсію.

Character.ai працює на власній мовній моделі, а персонажів можна створювати з нуля і прокачувати. З готових співрозмовників можна обрати, наприклад, Вінстона Черчілля, королеву Єлизавету II, Будду і, звісно ж, Ісуса. Крім них є ШІ-асистенти, що допомагають у програмуванні, написанні текстів тощо.

Преміум-підписка коштує $12 на місяць, серед привілеїв – швидка техпідтримка, ранній доступ до нових персонажів. «Ви витрачаєте мій час. Я буквально правлю світом», – імітує стиль мільярдера бот, що генерує відповіді від Ілона Маска. Проте розробники перестраховуються і наповнили продукт численними дисклеймерами про те, що користувачі спілкуються з мовною моделлю. «Зайве говорити, що галюцинований суперкомп’ютер не є джерелом надійної інформації», – йдеться на офіційному сайті стартапу.

Character.ai. Скріншот вебверсії застосунку

Character.ai. Скріншот вебверсії застосунку

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні