Категорія
Новини
Дата

Google звільняє 12 000 співробітників по всьому світу з метою скорочення витрат

Материнська компанія Google – Alphabet Inc скоротить близько 12 000 робочих місць, що становить понад 6% її глобальної робочої сили, й стане останнім технологічним гігантом, який скоротив штат після багатьох років його збільшення та найму, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Скорочення вплинуть на робочі місця в усьому світі та у всій компанії, повідомив у пʼятницю генеральний директор Сундар Пічаї співробітникам електронною поштою й визнав, що бере на себе «повну відповідальність за рішення, які привели нас сюди». «Це важливі моменти, щоб загострити нашу увагу, перебудувати базу витрат і направити наші таланти і капітал на наші найвищі пріоритети», – написав Пічаї.
  • У жовтні компанія повідомила про прибуток і виторг, які не виправдали очікувань аналітиків. Прибуток знизився на 27% – до $13,9 млрд – порівняно з попереднім роком. Тоді Пічаї сказав, що Google скоротить свої витрати, а фінансовий директор Рут Порат заявила, що кількість нових робочих місць скоротиться більш ніж удвічі в четвертому кварталі порівняно з попереднім періодом.
  • Скорочення чисельності персоналу Google є наслідком тиску інвесторів, які вимагають прийняття більш агресивної стратегії обмеження витрат. «У компанії занадто багато співробітників, а витрати на одного співробітника занадто високі», – сказав керуючий директор TCI Кріс Хон, і зазначив, що з 2017 року чисельність персоналу Alphabet збільшувалася на 20% на рік.
  • В останні місяці Google зробила низку кроків із скорочення витрат, скасувала наступне покоління свого ноутбука Pixelbook і назавжди закрила хмарний ігровий сервіс Stadia. Раніше у січні Verily, біотехнологічний підрозділ Alphabet, заявив, що скорочує 15% свого персоналу.
  • Пічаї повідомив, що Alphabet виплачуватиме звільненим співробітникам 16 тижнів вихідну допомогу та шість місяців допомогу через хворобу в США, а інші регіони отримуватимуть виплати відповідно до місцевих законів і практики.

Контекст

За даними консалтингової компанії Challenger, Gray & Christmas Inc., найбільша кількість скорочень робочих місць у 2022 році відбулася у технологічному секторі – 97 171 за рік, що на 649% більше, ніж у попередньому році.

Анонсованими звільненнями Google приєднується до багатьох інших технологічних гігантів, які різко скоротили свою діяльність на тлі нестабільної світової економіки та стрімкого зростання інфляції. Корпорація Microsoft має намір скоротити тисячі робочих місць, очікується, що це стосуватиметься посад у відділах кадрів та інженерних підрозділах. За інформацією Sky News, йдеться про приблизно 5% робочої сили, або 11 000 посад. Ілон Маск удвічі зменшив кількість співробітників Twitter після придбання компанії. Напередодні Meta, материнська компанія Facebook і Instagram, оголосила про звільнення 11 000 співробітників – приблизно 13% робочої сили. Amazon скоротить понад 18 000 співробітників. 

Завдяки стійкому пошуковому бізнесу Google тривалий час залишалася у тіні, уникаючи великих скорочень штату. Але компанія стикається з уповільненням зростання цифрової реклами, а її підрозділ хмарних обчислень продовжує відставати від Amazon і Microsoft Corp.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні