Удар у відповідь. Microsoft провела презентацію свого пошуковика з ChatGPT «наступного покоління». Що показала компанія /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Інновації
Дата

Удар у відповідь. Microsoft провела презентацію свого пошуковика з ChatGPT «наступного покоління». Що показала компанія

2 хв читання

Колаж Анна Наконечна

Microsoft оголосила про презентацію свого пошуковика із вбудованим ChatGPT одразу після того, як Google анонсував тестування чат-бота Bard. Що показала Microsoft, щоб бути на крок попереду Google

«Ми вітаємо вас із запуском Azure Kubernetes 365… ні, ні, ми збираємося трохи повеселитися», – жартома розпочав презентацію гендиректор Microsoft Сатья Наделла 7 лютого в Редмонді. Він мав презентувати пошуковик Bing із вбудованим чат-ботом ChatGPT. Подія мала бути конфіденційною. 

6 лютого Google заявив, що розпочинає тестування аналога ChatGPT – Bard. А протягом кількох тижнів відкриє його для всіх користувачів. Microsoft завдала удару у відповідь – анонсувала презентацію наступного ж дня. Що показала Microsoft? 

«Новий день у пошуку»

Оновлений Bing використовує мовну модель від OpenAI наступного покоління. Наделла стверджує, що вона є потужнішою, ніж GPT 3.5, і адаптована спеціально для пошуку. Вона може краще відповідати на пошукові запити за допомогою актуальної інформації та анотованих відповідей. «Це новий день у пошуку», – сказав Наделла. На презентації не згадувалося про GPT4. 

Пошуковик розуміє запити до 1000 символів і розпізнає 100 мов. Звична видача розташована ліворуч, а розгорнута відповідь від штучного інтелекту – у вікні праворуч. Основний пошуковий індекс покращено завдяки застосуванню моделі штучного інтелекту до основного алгоритму пошуку.

Водночас Microsoft попередила на презентації: «Bing працює на основі штучного інтелекту, тому можливі несподіванки та помилки. Обов’язково перевіряйте факти та діліться відгуками, щоб ми могли вчитися та вдосконалюватися!».   

Удар у відповідь. Microsoft провела презентацію свого пошуковика з ChatGPT «наступного покоління». Що показала компанія /Фото 1

Новий Bing доступний сьогодні «для обмеженого попереднього перегляду». Користувачі можуть поставити один із попередньо встановлених запитів і щоразу отримувати однакові результати. Доступні лише 12 заготовлених питань. Наприклад, як вибрати для себе породу собаки. Чат-бот відповідає швидко й містить гіперпосилання на джерела інформації. 

Існує також список очікування, щоб зареєструватися для повного доступу в майбутньому. Компанія повідомить про це електронним листом. Проте не уточнюються терміни, скільки потрібно буде чекати на новий Bing. 

Браузер нового покоління

На додаток до нового Bing Microsoft запускає дві нові функції у своєму браузері Edge: chat і compose. Вони будуть вбудовані в бічну панель Edge.

Chat дає можливість користувачам підсумовувати вебсторінку чи документ, який вони переглядають. Також можна ставити запитання щодо його вмісту. Наприклад, бота можна попросити зробити вижимку найважливішої інформації з багатосторінкового PDF-файла в Edge.

Compose діє як помічник у написанні, допомагаючи створювати текст на основі кількох підказок. Він вміє писати електронні листи, дописи для соцмереж тощо. 

Microsoft оголосила, що готувалася до інтеграції AI у пошуковик і браузер ще з 2017-го. У 2019 році корпорація інвестувала $1 млрд в AI-розробника OpenAI. За цей час OpenAI випустила два хайпові продукти. 

Генеративна нейромережа DALL-E 2, що створює зображення за текстовими завданнями, отримала понад 3 млн користувачів, станом на листопад 2022 року. Чат-бот ChatGPT, що генерує статті, листи, комп’ютерний код тощо, досягнув позначки у 100 млн користувачів станом на лютий 2023-го. 

Вірусність продуктів підштовхнула Microsoft до «мільярдної партнерської угоди» з OpenAI. Точної суми інвестицій не повідомлялося, але напередодні оголошення угоди медіа писали про $10 млрд. Очікується, що хайпова розробка OpenAI виведе на новий рівень аутсайдера Bing (3% світового пошуку). 

Google була змушена у форсованому режимі випускати Bard як відповідь на шалений успіх ChatGPT. Останній уже встигли охрестити вбивцею Google – чат-бот швидко видає змістовні відповіді майже на будь-які запитання, й користувачу не потрібно відкривати численні пошукові запити. Microsoft вважає, що ШІ може перемогти Google у пошуку, пише The Verge із посиланням на Наделла.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні