Удар у відповідь. Microsoft провела презентацію свого пошуковика з ChatGPT «наступного покоління». Що показала компанія /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Інновації
Дата

Удар у відповідь. Microsoft провела презентацію свого пошуковика з ChatGPT «наступного покоління». Що показала компанія

Колаж Анна Наконечна

Microsoft оголосила про презентацію свого пошуковика із вбудованим ChatGPT одразу після того, як Google анонсував тестування чат-бота Bard. Що показала Microsoft, щоб бути на крок попереду Google

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Ми вітаємо вас із запуском Azure Kubernetes 365… ні, ні, ми збираємося трохи повеселитися», – жартома розпочав презентацію гендиректор Microsoft Сатья Наделла 7 лютого в Редмонді. Він мав презентувати пошуковик Bing із вбудованим чат-ботом ChatGPT. Подія мала бути конфіденційною. 

6 лютого Google заявив, що розпочинає тестування аналога ChatGPT – Bard. А протягом кількох тижнів відкриє його для всіх користувачів. Microsoft завдала удару у відповідь – анонсувала презентацію наступного ж дня. Що показала Microsoft? 

«Новий день у пошуку»

Оновлений Bing використовує мовну модель від OpenAI наступного покоління. Наделла стверджує, що вона є потужнішою, ніж GPT 3.5, і адаптована спеціально для пошуку. Вона може краще відповідати на пошукові запити за допомогою актуальної інформації та анотованих відповідей. «Це новий день у пошуку», – сказав Наделла. На презентації не згадувалося про GPT4. 

Пошуковик розуміє запити до 1000 символів і розпізнає 100 мов. Звична видача розташована ліворуч, а розгорнута відповідь від штучного інтелекту – у вікні праворуч. Основний пошуковий індекс покращено завдяки застосуванню моделі штучного інтелекту до основного алгоритму пошуку.

Водночас Microsoft попередила на презентації: «Bing працює на основі штучного інтелекту, тому можливі несподіванки та помилки. Обов’язково перевіряйте факти та діліться відгуками, щоб ми могли вчитися та вдосконалюватися!».   

Удар у відповідь. Microsoft провела презентацію свого пошуковика з ChatGPT «наступного покоління». Що показала компанія /Фото 1

Новий Bing доступний сьогодні «для обмеженого попереднього перегляду». Користувачі можуть поставити один із попередньо встановлених запитів і щоразу отримувати однакові результати. Доступні лише 12 заготовлених питань. Наприклад, як вибрати для себе породу собаки. Чат-бот відповідає швидко й містить гіперпосилання на джерела інформації. 

Існує також список очікування, щоб зареєструватися для повного доступу в майбутньому. Компанія повідомить про це електронним листом. Проте не уточнюються терміни, скільки потрібно буде чекати на новий Bing. 

Браузер нового покоління

На додаток до нового Bing Microsoft запускає дві нові функції у своєму браузері Edge: chat і compose. Вони будуть вбудовані в бічну панель Edge.

Chat дає можливість користувачам підсумовувати вебсторінку чи документ, який вони переглядають. Також можна ставити запитання щодо його вмісту. Наприклад, бота можна попросити зробити вижимку найважливішої інформації з багатосторінкового PDF-файла в Edge.

Compose діє як помічник у написанні, допомагаючи створювати текст на основі кількох підказок. Він вміє писати електронні листи, дописи для соцмереж тощо. 

Microsoft оголосила, що готувалася до інтеграції AI у пошуковик і браузер ще з 2017-го. У 2019 році корпорація інвестувала $1 млрд в AI-розробника OpenAI. За цей час OpenAI випустила два хайпові продукти. 

Генеративна нейромережа DALL-E 2, що створює зображення за текстовими завданнями, отримала понад 3 млн користувачів, станом на листопад 2022 року. Чат-бот ChatGPT, що генерує статті, листи, комп’ютерний код тощо, досягнув позначки у 100 млн користувачів станом на лютий 2023-го. 

Вірусність продуктів підштовхнула Microsoft до «мільярдної партнерської угоди» з OpenAI. Точної суми інвестицій не повідомлялося, але напередодні оголошення угоди медіа писали про $10 млрд. Очікується, що хайпова розробка OpenAI виведе на новий рівень аутсайдера Bing (3% світового пошуку). 

Google була змушена у форсованому режимі випускати Bard як відповідь на шалений успіх ChatGPT. Останній уже встигли охрестити вбивцею Google – чат-бот швидко видає змістовні відповіді майже на будь-які запитання, й користувачу не потрібно відкривати численні пошукові запити. Microsoft вважає, що ШІ може перемогти Google у пошуку, пише The Verge із посиланням на Наделла.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні