Категорія
Інновації
Дата

Прийшов добровільно – є можливість вибрати. Міноборони та Мінцифри готують смарт-мобілізацію. Forbes дізнався подробиці реформи, яка має покращити результати призову

Як працюватиме смарт-мобілізація /Getty Images

Військові ЗСУ, Краматорськ. Фото Getty Images

Мінцифри планує запустити проєкт «смарт-мобілізація» для рот ударних БпЛА, який дозволить громадянам самостійно обирати спеціалізацію, на яку вони бажають мобілізуватись. Forbes дізнався, що це частина реформи військкоматів Міноборони. Що вона передбачає

Очільник Мінцифри Михайло Федоров анонсував пілотний проєкт смарт-мобілізації. Громадяни, які хочуть мобілізуватися, зможуть залишити заявку на обрану спеціальність, пройти співбесіду з рекрутером, скласти тести на навчання. «Тоді буде інша якість мотивації», – сказав Федоров у інтерв’ю «РБК».

«Пілот» запрацює через «місяць–два» на базі ударних рот БпЛА, які сформовані в межах проєкту «Армія дронів», говорить Федоров Forbes. Таких рот 17 станом на серпень. «Для нас це логічне продовження проєкту «Армія дронів»: від навчання операторів (уже майже 20 000 навчили) до запуску масштабної програми виробництва БпЛА і формування нової концепції застосування дронів на полі бою», – додає він. 

Forbes дізнався, як виглядає реформа Міноборони й Мінцифри.

Проблема мобілізації

За майже два роки повномасштабної війни назріла необхідність демобілізовувати військових, говорить колишній топпосадовець Міноборони, причетний до реформи мобілізації. «Якщо з армії можна повернутися тільки «двохсотим» або «трьохсотим», то ніхто в неї не буде йти, – додає він. – Нам потрібно вирішити кадровий голод в армії». 

Люди не йдуть воювати, підтверджує командир однієї з бригад на правах анонімності. «Навіть ті, хто готові, чекають повістку», – каже він.

Чому так? «Багато хто не іде служити, тому що мають страхи свого неефективного застосування і нерозумної «армійщини», – говорить командир добровольчого підрозділу «Хартія» Всеволод Кожемяко. Перша інстанція мобілізації – військкоми – залучені у 112 кримінальних провадженнях через імовірне зловживання владою, за даними ДБР станом на серпень.  

Shutterstock

«Пілот» смарт-мобілізації запрацює через «місяць–два» на базі ударних рот БпЛА Фото Shutterstock

Ідея реформи мобілізації назріла одночасно в Міноборони й Мінцифри. «Ми найняли бізнес-аналітиків у червні, ще до скандалу з одеським військкомом, щоб створити концепцію реформи», – говорить один із колишніх топпосадовців Міноборони, який спілкувався на правах анонімності через сенситивність теми. Паралельно з ідеєю прийшла Мінцифри, яка хотіла розвʼязати свою задачу з мобілізацією операторів дронів для проєкту «Армія дронів», додає він.  

Результат роботи попередньої команди Міноборони з проблемою мобілізації – презентація на 16 аркушів із детальними проблемами ТЦК і способом їх вирішення, яка є в розпорядженні Forbes. Концепція реформи ТЦК передбачає зміни в способі обліку військовозобов’язаних, попередньому відборі, оповіщенні, призові за мобілізацією та ще чотирьох складових. Критерії оцінки: захист прав і свобод у процесі мобілізації, справедливість, якість, кількість та протидія корупції.

Реформа продовжилася, і вона не залежить від зміни команди, говорить співробітник Міноборони на правах анонімності, який ознайомлений із темою, але не уповноважений коментувати її публічно. «Сили оборони – найбільший роботодавець України, який зацікавлений у професіоналах», – каже заступниця міністра оборони з цифровізації Катерина Черногоренко, яка заступила на посаду місяць тому. Головна мета – підвищити ефективність війська та дати якісне навчання і супровід від прийняття рішення про готовність служити до зайняття посади, додає вона.  

Анонсовані Федоровим зміни перегукуються з ідеями Міноборони щодо відбору військових. «Смарт-мобілізація, яку заявив Федоров, це його ідея рекрутингу для операторів-дронів, – говорить колишній топпосадовець із Міноборони. – Реформа, яку веде Міноборони, набагато комплексніша і ширша». Просто Міноборони «гірше бігає» з презентаціями, додає він. 

У міністерств різний підхід: Міноборони прагне змінити все комплексно, а Мінцифри – короткими ітераціями. «Ми працюємо разом із Міноборони та Генштабом, тому інституційно, в разі успішного тестування, проєкт реально масштабувати на інші підрозділи та спеціальності», – говорить Федоров. Після тестування масштабуємося на всі військові спеціальності, додає Черногоренко з Міноборони.

Очільник Мінцифри Михайло Федоров /пресслужба Мінцифри

Очільник Мінцифри Михайло Федоров Фото пресслужба Мінцифри

Як працюватиме смарт-мобілізація

Міноборони пропонує автоматизувати відбір військових та створити систему рекрутингу. Це вебпортал з вакансіями, який зараз у розробці, та цивільні рекрутингові агенції з підбору. «Розглядали варіант запустити їх на базі ЦНАП або ж залучати цивільні рекрутингові агенції», – говорить колишній топпосадовець Міноборони.   

Також у реформі пропонується надати можливість вибору, де і ким служити, впровадити прозорі критерії оцінювання, впровадити вимоги до професійної придатності та ділової репутації. «Задум такий: якщо людина ховається від армії – її ніхто не питає. Якщо прийшла добровільно, то даємо можливість вибрати», – говорить експосадовець Міноборони. 

Можливість обрати спеціальність та місце служби фактично вже існує. Військові вакансії можна знайти на сайті деяких підрозділів, у телеграм-каналах LX ARMY та Lobby X, фейсбук-сторінці ГО «Аеророзвідка» тощо.   

«Це буде не просто сайт із вакансіями, – говорить Федоров. – Буде весь флоу: тестування, рекрутинговий центр, навчання». Інші деталі проєкту не розголошуються. 

Реформа дасть змогу залучити в ЗСУ багато кваліфікованих людей цивільних професій: логістика, фінанси, кадри, комунікації тощо, вважає Кожемяко. «Це дасть змогу людям реалізувати своє бажання допомогти Силам оборони в тому вигляді, як вони готові це робити», – додає він. Покращити процес, на його думку, могла б функція вибору військової частини, щоб створити певну конкуренцію між бригадами. 

«Ніхто не каже, що смарт-мобілізація повинна одразу все вирішити, – підсумовує Кожемяко. – Це принаймні хоч щось, але взагалі потрібні цілі комплекси заходів, щоб розвʼязувати проблеми мобілізації й робити її якіснішою».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні