Михайло Федоров на сцені iForum-2023 /Міністерство цифрової трансформації
Категорія
Інновації
Дата

Україна нарощує виробництво дронів у 100 разів, але цього все одно недостатньо. Михайло Федоров про 4 млрд грн на БПЛА, 40 000 Starlink та перспективи. Головне з iForum

Михайло Федоров на сцені iForum-2023. Фото Міністерство цифрової трансформації

До кінця 2023-го кількість виробників, що можуть продавати свої БПЛА державі, збільшиться майже удвічі – до 70. Минулого літа їх було лише сім. Війна дронів – основна тема виступу голови Мінцифри Михайла Федорова на одній із найбільших технологічних конференцій iForum. Як диджитальне міністерство стає мілітарним – Forbes обрав головне

Ключовий меседж – дронів буде достатньо тільки тоді, коли Україна існуватиме в межах кордонів 1991-го мінімум 10 років, включно із Кримом. Тільки тоді зможемо сказати, що дронів достатньо. До того моменту потрібно займатися технологіями, інвестувати в БПЛА. Чим більше дронів – тим менше ми будемо втрачати людей.

Міністерство цифрової трансформації змінило свій фокус із «Дії» та цифровізації. Ми й надалі щомісяця запускаємо нові послуги, але фокус – на війні. Рік тому більше познайомилися з темою БПЛА. Шість місяців тому запустили комплексну програму з виробництва.

Кожного тижня з’являються нові компанії та пропозиції, які можна використовувати у війні. Ми зрозуміли: якщо не зробимо масштабне виробництво БПЛА в Україні – не зможемо швидко деокуповувати нашу територію, захищати країну.

Тоді ми зібрали всі Сили оборони: СБУ, Генштаб, Головне управління розвідки й запитали, які конкретно БПЛА їм потрібні, щоби виконувати всі цілі. Після цього зібрали усіх виробників, яких на той момент знайшли – 78 компаній. Це був грудень 2022-го. Ми запитали: «А що ви зробили за останній рік?», «А які у вас проблеми?». 

Після цього ми активно почали розвʼязувати ці проблеми, боротися за бюджет, щоби він розподілявся з інших сфер на БПЛА.

До кінця цього року виробництво БПЛА в Україні зросте в 100–110 разів, але цього все одно недостатньо. Дронів буде достатньо, коли ми переможемо і Росія не зможе рухатися в нашому напрямку.

Скільки коштів із UNITED24 пішло на закупівлю дронів і скільки виробників мають держзамовлення

Україна нарощує виробництво дронів у 100 разів, але цього все одно недостатньо. Михайло Федоров про 4 млрд грн на БПЛА, 40 000 Starlink та перспективи. Головне з iForum /Фото 1
Україна нарощує виробництво дронів у 100 разів, але цього все одно недостатньо. Михайло Федоров про 4 млрд грн на БПЛА, 40 000 Starlink та перспективи. Головне з iForum /Фото 2
Україна нарощує виробництво дронів у 100 разів, але цього все одно недостатньо. Михайло Федоров про 4 млрд грн на БПЛА, 40 000 Starlink та перспективи. Головне з iForum /Фото 3
Україна нарощує виробництво дронів у 100 разів, але цього все одно недостатньо. Михайло Федоров про 4 млрд грн на БПЛА, 40 000 Starlink та перспективи. Головне з iForum /Фото 4
Попередній слайд
Наступний слайд

Ми також почали навчати пілотів БПЛА. Поки що їх не вистачає. Ми пішли іншим шляхом. Зробили грант для військових, підключили 26 шкіл. Так з’являються нові школи, конкуренція у застосуванні та навчанні.

Наш Генштаб і Міноборони створили першу у світі роту ударних дронів. Це правильний крок. БПЛА і дрони мають бути окремим видом військ. На сьогодні роль БПЛА є надто важливою. Можна настільки багато зробити для деокупації нашої території, що БПЛА потребують окремої уваги.

З’явилося більше компаній, які почали продавати державі БПЛА. Влітку минулого року продавати дрони державі могли сім компаній. Усім іншим потрібно було пройти багато кіл пекла. Наразі це вже 40 компаній. До кінця року буде 60–70. Всього на наших радарах 200 компаній, які виробляють БПЛА.

Михайло Федоров на сцені iForum-2023 /Міністерство цифрової трансформації

Михайло Федоров на сцені iForum-2023 Фото Міністерство цифрової трансформації

Сьогодні у нас є трикутник, на який ми можемо впливати. Збільшувати кількість БПЛА та станцій супутникового зв’язку і розвивати доктрину застосування ISTAR від НАТО. Після вторгнення ми займаємося комунікацією зі SpaceX. Нині вже понад 40 000 станцій Starlink привезли в Україну.

Чим більше у нас БПЛА і краща якість зв’язку, тим швидше ми можемо виконувати різні оборонні операції для деокупації України. БПЛА йдуть разом із артилерією. Вони ефективніші. БПЛА можна швидше масштабувати.

Потрібно, аби вся технологічна галузь почала звертати увагу на цю сферу. Нам необхідна технологічна мобілізація. Слід мобілізувати весь технологічний потенціал на користь Сил оборони.

Серед багатьох айтівців і технопідприємців – люди, які розгорнули конвеєрні виробництва й роблять тисячі БПЛА щомісяця. Про це не говорять публічно. Вже є люди, які роблять крутий результат. Ми служимо Силам оборони й місії, аби технології перемогли росіян.

Заголовок був змінений після публікації, додано актуальну кількість терміналів Starlink в Україні – понад 40 000.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні