CEO та співзасновник IT-компанії Intellias /Intellias
Категорія
Інновації
Дата

«У 2023-му легко не буде». CEO та співзасновник IT-компанії Intellias про ріст індустрії, стійкість бізнесу й майбутнє AI

CEO та співзасновник IT-компанії Intellias Фото Intellias

CEO та співзасновник IT-компанії Intellias Віталій Седлер – герой нового ютуб-проєкту Forbes «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» – розповів про сценарії розвитку IT-галузі у 2023 році, зменшення прогнозів росту Intellias та коли AI змінить життя людей

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Forbes Україна» запустив щотижневий ютуб-проєкт «Business Breakfast з Володимиром Федоріним» для підписників. Гості – топменеджери провідних українських компаній, підприємці, керівники держсектору, лідери думок. 

Гість другого випуску – Віталій Седлер, CEO та співзасновник IT-компанії Intellias, яка входить у десятку найбільших ІТ-роботодавців України за версією DOU. 

Intellias – перший та єдиний бізнес-досвід Седлера. Компанію він заснував у 2002-му разом із колегою Михайлом Пузраковим. На 20-му році існування компанії довелося розв’язувати складні завдання – евакуація співробітників, заспокоювання клієнтів, збереження бізнесу. 

Щоб вивести працівників із гарячих регіонів, Intellias витратила понад $1 млн. Це дозволило вже через два-три тижні вийти на 98% об’єму довоєнного сервісу. Який ріст закладає компанія на 2023 рік, коли вщухне рецесія, і чи змінить AI життя людей? 

«Компанія не лише змогла вистояти, а й суттєво вирости протягом року»   

О 5-й ранку я отримав дзвінок, що чути вибухи в різних містах України. Уже о 9-й чи 10-й ранку перші евакуаційні автобуси почали виїжджати з Центру та Сходу України. На евакуацію ми витратили понад $1 млн, що в мирний час було б класною інвестицією в технологічний розвиток чи залучення нових клієнтів. Але в ситуації, коли це треба робити, ти робиш. 

За роки співпраці з нашими клієнтами ми зуміли побудувати довірливі стосунки. Вони бачили, що ми продовжуємо деліверити наш сервіс. Тому продовжили працювати з нами, і компанія залишалася в стабільному стані. Через чотири дні після інтенсивної евакуації ми вийшли на 80% об’єму довоєнного сервісу. А через два-три тижні – 98%. 

Пандемія навчила працювати віддалено. Зараз для IT-компанії не так важливо, де перебуває програміст. Головне, щоб він мав доступ до систем, комунікацій, клієнта і міг продовжити працювати. 

Близько 50 наших колег мобілізовані. З них 22 людини на фронті, беруть участь у бойових діях. На жаль, один наш спеціаліст загинув і одна людина пропала безвісти. 

«У 2023-му легко не буде». CEO та співзасновник IT-компанії Intellias про ріст індустрії, стійкість бізнесу й майбутнє AI /Фото 1

Наше надбання – це здатність швидко зібратися, оцінити ситуацію, прийняти фінансові й операційні рішення, які дозволять нам існувати в новій реальності. Я вважаю, що тепер до таких чорних лебедів ми набагато більш готові. Ми їх вже не так боїмося. 

Ми були впевнені в тих рішеннях, які приймали. І це підтверджується тим, що компанія не тільки змогла вистояти, ми ще й суттєво наростили свій бізнес протягом року. 

Я особисто навчився фокусуватися на конкретному моменті, відкладати думки про майбутнє. Перші місяці війни термін довгострокового мислення був навіть не місяць, а тиждень. Після звільнення Київської області наша стратегічна візія повернулася на довоєнний масштаб. Ми знову мислимо категоріями 3–4–5 років.

«Ми органічно виросли на 55% у 2022 році» 

Наші рішення у сфері навігації й картографії використовуються в сотнях мільйонів автомобілів, які їздять по дорогах всього світу. Також вони використовуються в таких системах, як Facebook чи Alibaba, де картографічні рішення створені на основі розробок Intellias, які замовив нам наш клієнт HERE Technologies.

У нашому секторі складно мати унікальний диференціатор, який буде сильно відрізняти від конкурентів. Наша глибока вертикальна спеціалізація на mobility, financial services & insurance, telecom, retail дозволяє нам конкурувати. 

Growth margin у цій індустрії – близько 35–40%, чистий прибуток – 10–15%. У сервісній індустрії не побудуєш висококапіталізований бізнес на основі капітальних інвестицій. Наш основний фокус не на збільшенні маржинальності з 15% до 30%, а на швидкому рості. Будувати компанію, що буде рости не 10–15% разом із ринком, а на 40–50–60% рік до року.

Ми органічно зробили у 2022 році 55% росту. Зроблю ремарку: велика частина цього росту – це результат роботи попереднього 2021 року, коли на ринку був бум. Ми також закрили наше перше поглинання. І разом це 80–90% росту по виторгу з 2021-го до 2022 року. 

У нас зараз у команді понад 65% сеньйорів, тімлідів, архітекторів, тобто зрілих інженерів. Ми будуємо компанію, в якій менше бюрократії, менше процесів задля процесів. Усе, що можна автоматизувати, автоматизовуємо.

«У 2023-му легко не буде». CEO та співзасновник IT-компанії Intellias про ріст індустрії, стійкість бізнесу й майбутнє AI /Фото 2

 

«У кінці березня ми були готові закривати M&A-угоду»  

У 2021 році ми сформували команду, яка побудувала M&A-стратегію наших покупок протягом наступних 5–7 років. Перемовини з компанією Digitally Inspired почалися з липня 2021 року. У кінці березня ми були готові закривати угоду. Але через повномасштабне вторгнення процес відновився лише у травні, коли ми повернулися до стратегічного мислення й стратегічних інвестицій, таких як M&A.

«Суттєві зміни AI зробить у перспективі 10–20 років»  

Я не казав би, що AI миттєво змінить спосіб нашого життя. Хайп навколо ChatGPT я сприймаю як early adopters технології, що може стати достатньо зрілою. Поки що не буде кардинальних змін, суттєві зміни AI зробить у перспективі 10–20 років.

ChatGPT сприймаю на рівні автомобіля, що має адаптивний круїз-контроль, вміє тримати смугу, вміє вчитися по картах, покращувати своє розуміння дорожньої ситуації. Це теж штучний інтелект, який позитивно впливає на мене як на водія. 

Для нас OpenAI платформи – це новий сегмент, можливість розвитку. Якщо технологія буде справді якісною, то певні професії будуть занепадати, але це станеться не миттєво, а з часом. 

«Якщо буде суттєвий обвал на глобальних ринках, це зачепить Україну»  

Якщо буде суттєвий обвал на глобальних ринках, це звичайно зачепить Україну. Найімовірніший сценарій – все ж таки цифрова трансформація як тренд буде тривати. Очікуємо, що зменшення бюджетів чи інвестиції буде короткотерміновими, наприклад, один чи два квартали. 

І з другого півріччя цього року ситуація знову піде вгору, зокрема і глобально. Тому треба пережити цей період і дивитись на розвиток через кілька кварталів.

Intellias дуже активно інвестує в бізнес-девелопмент. Це суттєва інвестиція. Сподіваємося, цього року вона принесе нам результат, і ми зможемо продовжити активний найм і в Україні, і у всіх інших локаціях. 

«У 2023-му легко не буде»  

Ріст індустрії на 6% у 2022 році – це здобуток 2021-го. Це не ріст, це скоріше флет або навіть трошки зниження. Тому у 2023-му легко не буде. Якщо збережемо темпи росту 2022 року, це вже буде досягнення. Оптимістичний сценарій – це більший ріст. Для цього повинна завершитися війна. 

Є низка завдань, які ми намагаємося в першу чергу вирішити. Це тимчасовий виїзд у відрядження. Без цього наші клієнти справді починають ставити питання, як продовжувати співпрацю. 

Коли робили бюджетне планування в жовтні 2022 року, ми думали про 50% органічного росту у 2023-му році. Ці плани скоротились, і ми тепер як ціль ставимо для себе десь 28% росту. 

Якщо говорити про 2026 рік, то ми бачимо Intellias першою чи другою найбільшою сервісною компанією, яка походить з України з багатосотмільйонним оборотом з багатомільярдною капіталізацією. Конʼюнктура ринку досить сприятлива для нас, попри глобальну рецесію і воєнні дії. IPO не є самоціллю, але дискусії на цю тему йдуть.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні