Категорія
Гроші
Дата

Хто шпигує за Forbes Ukraine? Як псевдорекрутерка нібито на замовлення відомої медіагрупи намагалася переманити до нового «політичного» ЗМІ майже половину редакції Forbes

Чому шпигують за Forbes Ukraine? /дизайн Олександр Скоріченко

дизайн Олександр Скоріченко

За останні два тижні нібито представниця великої рекрутингової агенції намагалася переманити до нового «політичного» ЗМІ понад 10 працівників редакції Forbes Ukraine. Робила вона це буцімто на замовлення відомої української медіагрупи, в яку входить сайт MC.Today. У цій історії майже все не так, як здається на перший погляд. Що відбувається?  

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

З перших чисел листопада близько 10 репортерів й редакторів Forbes Ukraine отримали пропозицію змінити роботу. Людина, котра у LinkedІn підписана як рекрутерка агентства Sun One Інна Кускова, надсилала всім майже однакове повідомлення (відрізнялися тільки посади), суть якого – медіагрупа Creators Media Group (видання MC.Today, ITC, Highload) запускає нове політично-ділове видання і пропонує доєднатися до проєкту. 

Хто шпигує за Forbes Ukraine? Як псевдорекрутерка нібито на замовлення відомої медіагрупи намагалася переманити до нового «політичного» ЗМІ майже половину редакції Forbes /Фото 1

Хантинг був масованим і невибірковим: Кускова надіслала пропозиції всім – від стажера до головного редактора (здається, всім, кого знайшла у LinkedIn). Це не єдина дивина. Співробітники Forbes, які написали у відповідь, що не зацікавлені у пропозиції, отримали таке повідомлення: «Трохи здивована, чесно кажучи, вашим рішенням, адже від Віри дізналася, що Forbes уже є власністю російського олігарха, саме тому Creators Media Group вирішили пропонувати українським спеціалістам, які не бажають працювати на агресора, можливість використовувати свої таланти на благо країни».

Така неетична відповідь, мʼяко кажучи, зацікавила редакторську команду Forbes. Аби розібратись у ситуації, один із заступників головреда пішов на співбесіду, а головний редактор звʼязався з власниками Creators Media Group. І тут почалося найцікавіше.  

Чому поведінка рекрутерки неетична, або Що відомо про продаж Forbes

– 20 жовтня видання The Washington Post опублікувало статтю, де йшлося, що у редакції є аудіозаписи, на яких російський бізнесмен Магомед Мусаєв стверджує, що купив глобальний Forbes Global Media, частиною якого є Forbes Ukraine. Пізніше Мусаєв розповів виданню Axios, що не інвестує у Forbes жодного долара.

– У травні з’явилися новини, що засновник і СЕО компанії Luminar Остін Рассел уклав угоду з Integrated Whale Media Investments (IWM) з придбання контрольного пакета акцій Forbes Global Media Holdings. 82% Forbes Global Media Holdings оцінили у $800 млн.

– Рассел не приховував, що збирає пул інвесторів для фінансування угоди, і заперечував участь російського та китайського капіталів. 31 жовтня Axios повідомив, що Рассел відтермінував угоду з купівлі Forbes приблизно на два тижні, бо не встиг зібрати потрібну суму.

– Угода триває з травня 2023-го і наразі не закрита, вона майже одразу опинилась у фокусі регуляторів, зокрема Комітету з іноземних інвестицій у США. А впливові політики на кшталт Марка Рубіо зробили угоду частиною політичної боротьби, вимагають перевірити кожен долар, а краще взагалі її заборонити.

– Forbes є глобальним брендом зі 100-річною історією та бездоганною репутацією. Будь-які дії, що підривають цей спадок, є неприйнятними.

Forbes Ukraine видається згідно з ліцензійною угодою, яка передбачає високі стандарти журналістики й корпоративного управління. Ми служимо єдиній групі інтересів – нашій аудиторії, і це ніколи не зміниться.

Всередині «солодкої» вакансії

На співбесіду щодо посади головреда нового ЗМІ пішов шеф-редактор digital Віктор Кіщак. Онлайн-зустріч відбулась у Google Meets, інтервʼюери проводили співбесіду, не вмикаючи камер. Аргументація – вони захворіли і хотіли б говорити без відео. З боку Creators Media Group була нібито COO компанії Уляна Медуха.

Головреду в «новому проєкті» обіцяли зарплату в межах $7000 і команду приблизно з 15 людей (частину якої нібито вже зібрали). Старт проєкту – взимку 2024-го. «Аргументи були такі: ми хочемо створити нове політичне медіа, дослівно – «менш нудне, ніж «Українська правда», у нас є досвід монетизації медіа», – розповів Кіщак.

Хто шпигує за Forbes Ukraine? Як псевдорекрутерка нібито на замовлення відомої медіагрупи намагалася переманити до нового «політичного» ЗМІ майже половину редакції Forbes /Фото 2

Розмова головреда Forbes Бориса Давиденка зі співзасновником Creators Media Group Тімуром Вороною ввечері 4 листопада мала неочікуваний результат: Ворона був здивований і одразу зазначив, що вперше чує про політичний проєкт, Інну Кускову і агентство Sun One. Одразу після розмови він написав пост на своїй Facebook-сторінці: «Creators Media Group не запускає нові медіа, тим паче політичні. Компанія наразі шукає лише спеціалістів у відділ продажів… Ми ніколи не діємо подібним чином, ми не знаємо, хто ця людина (але тепер дуже хочемо дізнатись)».

У Ворони немає версій, чому рекрутерка посилалася на його медіакомпанію. «Можливо, якась інформаційна атака, але не думаю, що хтось заради нас так би заморочувався. Ми нішева медіагрупа. Єдина ідея, що це могла бути атака на Forbes через останні новини щодо чуток навколо продажів Мусаєву», – додає Ворона.

Уляна Медуха, яка нібито брала участь у співбесіді, заперечує, що за виключеною камерою була вона. «Вперше чую про цей проєкт і імʼя [рекрутерки]. Я не брала участі в жодних співбесідах із редакцією Forbes», – каже вона.

Forbes опитав колег з інших провідних медіа («Українська правда», NV, ВВС), і жоден з них не отримував подібні пропозиції.

Опитані Forbes четверо політтехнологів та медіаменеджер також не чули про плани щодо запуску нового політично-бізнесового медіа. Зокрема, ми говорили з Наталією Лігачовою, шеф-редакторкою галузевого видання «Детектор медіа» та політтехнологом Володимиром Фесенком.

Бот-рекрутер

У понеділок, 6 листопада, рекрутерка Кускова продовжила надсилати пропозиції від імені Creators Media Group. На запитання, чи справді вона представляє їхні інтереси й працює в Sun One, Кускова відповіла: «Мене наймало MC.Today (одне з медіа Creators Media Group. – Forbes), я працюю в Sun One, але тепер це, очевидно, стало невигідно підтверджувати з їхнього боку, оскільки я в бесіді згадала інформацію, яку не треба було озвучувати». Обговорити ситуацію телефоном вона відмовилася, а на повідомлення щодо того, що, скоріш за все, вона не є рекрутеркою, не відповіла (хоча прочитала).

Але й у Sun One теж не знають про існування Кускової. «Така людина ніколи не працювала в нашій компанії. Дивно, що про неї питають», – відповіла менеджерка Sun One, коли представник траблшутингової агенції Underdog the Unlawyers зателефонував в агентство під приводом запросити Кускову на спеціалізовану HR-конференцію.

Офіційна позиція Sun One: «Інна Кускова ніколи не працювала в нашій компанії. З Creators Media Group ми не співпрацюємо», – каже операційний директор Sun One Андрій Самчишин. «Наш маркетинг-директор сказав, що вона, скоріше за все, бот, бо акаунт у LinkedIn зареєстровано три місяці тому. Ця дівчина також залишила від нас заявки на участь у якихось конференціях, які нам не потрібні. І нам дзвонять зараз, просять оплатити рахунки», – каже Самчишин.

У нього немає пояснення, чому обрали саме його компанію, зазначає, що Sun One ніколи не співпрацювала з медіа або іншими креативними сферами. Додає, що компанія спеціалізується на рекрутингу «синіх комірців». «Це якийсь нонсенс, який я не розумію», – каже він.       

Що відомо про Sun One

Sun One – це рекрутингова агенція, створена у 2009 році. Засновник – Беркман Оксана з Дніпра. Штат – понад 30 осіб. Виторг компанії у 2022 році становив 65 млн грн, за даними YouСontrol. На сайті компанії вказано, що серед клієнтів – «Нова пошта», Vodafone, ROSHEN, Danone, PepsiCo, Interpipe. Sun One співпрацює з виробничими компаніями: заводами, складами, торговельними мережами тощо. Компанія надає послуги у трьох сегментах: рекрутинг, бізнес-аутстафінг (наймає віддалених працівників або навіть команду через третю особу. – Forbes), пошук сезонних працівників.

Про Інну Кускову інтернет знає небагато. В неї немає жодних акаунтів, крім сторінки у LinkedIn. Фотографія, вказана у профілі LinkedIn, також не «пробивається» в жодних із сервісів пошуку по фото. Forbes опитав 15 людей серед підписників Кускової в LinkedIn – ніхто з них не знайомий з нею особисто (в тому числі люди, яких вона зазначила як колег з попереднього місця роботи).

В акаунті LinkedIn Кускова вказала, що понад рік працювала бізнес-аналітиком в Andersen Lab та сім місяців рекрутером у компанії United Tech. В Andersen Lab відповіли, що Кускова не працювала в компанії. «Інна Кускова відсутня в нашій системі. Відповідно, ніколи не працювала в нашій компанії і не має жодного відношення до Andersen», – відповіла Маргарита Назарова, голова PR та маркетингу Andersen.

Forbes також звернувся до траблшутингового агентства Underdog the Unlawyers. Його фахівці перевірили акаунт Кускової і дійшли висновку, що сторінка не належить реальній людині.

В Underdog the Unlawyers зазначають, що акаунт було створено три місяці тому, при цьому зазначено досвід роботи в IT-компанії у 2021 році. «Враховуючи популярність LinkedIn серед IT- та HR-спеціалістів, викликає сумніви правдивість інформації, зазначеної в анкеті», – каже Олексій Купрієнко, СЕО Underdog the Unlawyers. Також збігів не було знайдено за іншими відкритими базами даних. Спеціалісти агенції вважають, що і фотографію в акаунті, певно, було згенеровано штучним інтелектом.

«Подібні тактики «рекрутингу» можливі під час використання комерційного шпіонажу, – каже старший партнер Korn Ferry Ukraine Роман Бондар. – Намагаються витягнути якнайбільше людей на співбесіду, щоб з’ясувати, як влаштована компанія, які настрої у команди тощо. Яка кінцева мета кампанії – сказати складно». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні