«Макіяж та зачіска більше не визначають жінок». Есе авторки The Washington Post Саллі Квінн про сучасне жіноче лідерство /Getty Images
Категорія
Лідерство
Дата

«Макіяж та зачіска більше не визначають жінок». Есе авторки The Washington Post Саллі Квінн про сучасне жіноче лідерство

Getty Images

Forbes запропонував американським та українським політикиням, топменеджеркам, волонтеркам, парамедикиням, дипломаткам та акторкам написати есе, що таке сучасне лідерство. За останні двадцять або близько того років жінки-лідерки більше не бояться бути жінками, вважає авторка The Washington Post Саллі Квінн.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Через кілька років після «оксамитової революції» молодий посол Чехії в США Міхаель Зантовський, організував вечерю.

Він зібрав впливових гостей: члени Сенату та Палати представників, високопосадовці Білого дому, дипломати, журналісти та військові.

В якийсь момент, коли я розмовляла з телеведучими Андреа Мітчелл та Джуді Вудрафф, а також Держсекретаркою Мадлен Олбрайт, підійшов співробітник Адміністрації президента США.

«Ну! Ваша розмова виглядає дуже серйозно. Про що ви говорите?», — запитав він. Не довго думаючи, Мадлен Олбрайт зіронізувала: «Одяг, зачіска та макіяж». Досі вважаю, тоді це могло бути початком ще однієї «оксамитової революції».

За останні 20 років жінки-лідерки перестали боятися бути жінками. На початку руху за права жінок у США багато лідерок були настільки невпевнені у собі, що вважали — повинні одягатися та поводитися як чоловіки. Були жінки, які не виходили заміж, не мали дітей і полишали стосунки, щоб зосередитися на кар’єрі. 

Сьогодні знайомі мені жінки-лідерки, набагато спокійніше ставляться до своєї жіночості. Вони дозволяються собі виглядати та поводитися як жінки, а не як чоловіки.

Те, що жінки-лідерки не менш компетентні та ефективні за чоловіків-лідерів — не новина. Звісно, жінки чуйніші, співчутливіші та кращі слухачки. Вони несуть основний тягар сімейних обов’язків, що б хто не говорив. 

З часом, коли жінки почали отримувати високі посади та більше влади, ситуація змінилася. Звичайно, це стосувалося тих небагатьох, яким це вдалося.

Ненсі Пелосі, колишня і найвпливовіша спікерка Палати представників — зразок для жінок, які прагнули змін. Вона — матір пʼятьох дітей. Пелосі не боїться користуватися своєю жіночою силою: її стиль одягу, зачіска, м’який голос та знаменита посмішка, а також залізна воля, яку неможливо скорити.

Ніхто не сміє чіпати Ненсі Пелосі. 

Кетрін Грем – колишня власниця і видавчиня The Washington Post, матір чотирьох дітей. Вона пройшла шлях від сором’язливої вдови до однієї з найвпливовіших жінок у світі, Грем перемогла, висвітлюючи Вотергейтський скандал. Був момент, коли вона була готова добровільно сісти у в’язницю замість репортерів, якби справа дійшла до цього.

Сьогодні макіяж та зачіска більше не визначають жінок. Так само як і стилі управління. 

Вже не так часто трапляються випадки, коли жорстких жінок називають темпераментними та важкими лише тому, що вони жінки. Чоловіків так само можна звинуватити в важкому ставленні до інших.

Це не означає, що всі жінки-лідерки хороші. Є жахливі жінки-керівниці, так само як і жахливі чоловіки-керівники.

Якщо ж жінка-лідерка ефективна та на своєму місці — це потрібно визнавати.

Серед українок-лідерок хочу відзначити двох жінок.

Олену Зеленську, дружину президента України та матір двох дітей. Вона з витонченістю та відвагою мобілізує українських жінок, залишаючись поруч та підтримуючи свого чоловіка. Вона втілює силу жінки.

Оксану Маркарову, пані посла України в США, матір чотирьох дітей. Вона – найефективніша пані посол, яких я як репортер Washington Post, коли-небудь бачила за багато років. Затята захисниця своєї країни в коридорах влади, на зустрічах та вечерях. Вона завойовує друзів для України та впливає на людей, які мають вагу. 

Пані посол — приклад м’якої сили, вона зачаровує людей, переконує їх, навчає та уособлює найкраще у своїй країні.

Але насамперед вона жінка-лідерка з усіма жіночими якостями. Вона б сподобалась Мадлен Олбрайт. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні