Як капіталізм насправді переміг комунізм. Рецензія на фільм «Тетріс» від бізнесмена Петра Чернишова /Getty Images
Категорія
Життя
Дата

Як капіталізм насправді переміг комунізм. Рецензія на фільм «Тетріс» від бізнесмена Петра Чернишова

Getty Images

31 березня в Apple TV+ вийшов фільм «Тетріс» — драма, заснована на реальних подіях, про те, як культова головоломка завойовувала планету. Чому його має подивитись кожен, хто хоче змінити світ, розповідає бізнесмен Петро Чернишов.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Напевно, всі грали у культову гру Tetris, яку у 1984 році створив радянський програміст Олексій Пажитнов із колегами на старому компʼютері Електроніка-60, без графіки.

Дехто знає, що ця гра «прийшла у світ» завдяки японській компанії Nintendo, яка саме з хітом Tetris запустила свою приставку Game Boy. Компанія планувала запускати ігрову систему із її головним хітом Super Mario Land, але змінила на Tetris.

І ніхто не знає, що таке рішення їх переконав прийняти дизайнер відеоігор та підприємець Хенк Роджерс, компанія якого на умовах субліцензування розробляла версії Tetris для кишенькових пристроїв. Про нього і створено фільм «Тетріс», який вийшов 31 березня у стрімінговому сервісі Apple TV+.

Про що фільм «Тетріс»

Весь фільм Хенк Роджерс бореться. З конкурентами, які хочуть його випередити та купити права на Tetris. З англійським мільярдером-шахраєм Робертом Максвеллом, який корумпував частину радянської верхівки, щоб отримати задарма (в обмін на права на книгу) гру Tetris. З продажним співробітником ЦК Компартії СРСР, який хоче заробити $400 000 та вкрасти права на гру, та КДБ. З Олексієм Пажитновим, який віддав права на Tetris компанії «Електроноргтехніка» («Елорг»), і який боїться, але програміста можна зрозуміти — його батьків репресували.

Але Хенк усіх переміг і пробився на зустріч із СЕО Nintendo. Це в Японії, без попереднього запису, просто за супернахабством. Тому що він справжній підприємець, бореться за прибуток і за майбутнє сімʼї, бо взяв кредит під заставу будинку. Так Nintendo запустило гру на приставці Game Boy, а решта – вже історія.

Фільм «Тетріс» — про те, як звіряча енергія вільного підприємця перемагає традиції СРСР, жадібних та брехливих мільярдерів, і принесе людям щастя. А Хенку Роджерсу чек на $5 млн.

«Тетріс» знімали в Шотландії, всі радянські пейзажі та будівлі знайшлися в Глазго та Абердині. Для відтворення епізоду з аеропорту Шереметьєво у Москві використовували локації старого аеропорту Глазго Прествік. Саме в Глазго знайшлася «стара радянська хрущовка», де живе головний герой фільму. А жахлива будівля НДІ «Елорг», де реально створили гру Tetris, це будова адміністративного корпусу зоопарку Абердина.

Чим важливий фільм

Рецензенти фільму пишуть, що ключовий епізод фільму — це гонка-переслідування співробітником КДБ на автомобілі «Волга» старих «Жигулів» радянського програміста, хоча її насправді не було. Виглядає епізод у бідній Москві дуже ефектно.

Але для мене ключовий епізод — коли діти Хенка грають ще в нікому не відому гру Tetris на домашньому компʼютері. Підприємець дивиться, як вони забули про все, і тоді ухвалює рішення свого життя.

Гра настільки крута, що можна поставити всі гроші, піти на будь-який ризик, щоб отримати на неї права.

Підприємницький ризик рухає світом. Хто виграє, отримує надприбуток.

Я дивився фільм на платформі Apple TV+, де зʼявляється все більше якісних фільмів. Ця платформа існує, тому що два Стіви колись ризикнули всім і змінили світ. Дякую їм за це.

Подивіться фільм «Тетріс», будьте як Хенк Роджерс. Ризикуйте та змінюйте світ.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні