Категорія
Життя
Дата

Життя «батька» Джеймса Бонда, таємнича смерть Рудольфа Дізеля та історія засновника криптобіржі FTX. Сім найкращих біографій, що вийшли за останній рік

Сім найкращих біографій, що вийшли за останній рік /колаж Анастасія Решетнік

Forbes зібрав сім біографічних книг, що вийшли впродовж 2023 року та потрапили до рейтингів найбільших світових медіа Фото колаж Анастасія Решетнік

Книги – один зі способів відновлюватися під час війни, каже міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. «Іноді прочитаєш п’ять сторінок і можеш розв’язати проблему, яку рік не міг вирішити», – додає він. Його порада – черпати натхнення з біографій та мемуарів. Forbes зібрав сім біографічних книг, що вийшли впродовж 2023 року та потрапили до рейтингів найбільших світових медіа.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Імператор Риму», Мері Бірд

у списках найкращих книжок 2023 року The Economist, Bloomberg

«Імператор Риму», Мері Бірд

«Імператор Риму», Мері Бірд

Яку владу мали римські імператори та чи були вони насправді надзвичайно жорстокими людьми? Професорка Кембриджського університету Мері Бірд шукала відповіді на ці запитання у біографіях близько 30 правителів Давнього Риму – від Юлія Цезаря до Олександра Севера.

У розповідях римських істориків про жахливі вчинки та дивні примхи їхніх правителів більше фантазії, ніж правди, пише Бірд. Але ці історії проливають світло на те, якими в Римі уявляли хорошого імператора та природу його влади. Чому, за легендою, Калігула хотів призначити свого коня в сенат? А Геліогабал засипав гостей квітами, вбиваючи їх задухою?

Поєднуючи епос із результатами досліджень з історії повсякденності, Бірд описує, якими імператори були у своїх покоях, у подорожах і на колісничих перегонах, у стосунках із дружинами, суперниками, солдатами та підданими.

Книга проілюстрована мапами та зображеннями, включно з путівником по «головних героях» і хронологічною шкалою на звороті. «Вона настільки доступна, що навіть читач, який раніше не вивчав Римську імперію, зацікавиться темою», – йдеться в рецензії The New York Times.

«Мілтон Фрідман: Останній консерватор», Дженніфер Бернс

у добірці найкращих біографій 2023 року The Economist, списках вартих уваги видань The ​​New York Times, Bloomberg

«Мілтон Фрідман: Останній консерватор», Дженніфер Бернс

«Мілтон Фрідман: Останній консерватор», Дженніфер Бернс

Ідеолог вільного ринку, американський економіст Мілтон Фрідман був «головною рушійною силою центральних економічних змін ХХ століття», пише історикиня і професорка Стенфордського університету Дженніфер Бернс. На неоліберальні ідеї Фрідмана спирається сучасна економічна система. Серед них, наприклад, ідея про те, що обмінні курси мають визначатися ринком, а не бути фіксованими.

Авторка називає Фрідмана «останнім консерватором». Пояснює: у його світогляді поряд з ідеями вільного ринкового капіталізму панували релігійний традиціоналізм і прихильність до агресивної зовнішньої політики.

«Бернс розповідає про ключові моменти особистого життя Фрідмана, але зосереджується на його кар’єрі та дослідженнях. Це більше, ніж біографія: це глибока історія економічної політики та думки», – резюмує Financial Times.

«Кінг», Джонатан Ейг

у списку найкращих книжок 2023 року The Economist, Washington Post, Time, Foreign Affairs 

«Кінг», Джонатан Ейг

«Кінг», Джонатан Ейг

«Кінг» Джонатана Ейга – перша повна біографія Мартіна Лютера Кінга за три десятиліття. Журналіст і біограф Ейг запропонував новий портрет легендарного борця з расизмом, доповнений нещодавно розсекреченими документами ФБР, розшифровками телефонних розмов у Білому Домі, листів і спогадів вдови Кінга, Коретти Скотт Кінг.

Автор чотирьох бестселерів Ейг, чиєю попередньою роботою стала монументальна біографія Мухаммеда Алі, відкриває нові факти про походження родини й дитинство Кінга, його складні стосунки з дружиною, батьком і колегами-активістами, йдеться в описі книги.

За своє життя Кінг був увʼязнений 29 разів. У його будинок стріляли з рушниці. На ґанку знаходили вибухівку. У 1958-му в Гарлемі його вдарили в груди канцелярським ножем.

«Ейг вправно вплітає [в історію Кінга] інших персонажів та голоси. Він чітко пояснює, що Кінг не діяв у вакуумі, був одночасно надто прогресивним для одних і надто консервативним для інших», – йдеться в рецензії The New York Times.

«Ян Флемінг», Ніколас Шекспір

у списках найкращих книжок 2023 року The Times, Financial Times, The Economist

«Ян Флемінг», Ніколас Шекспір

«Ян Флемінг», Ніколас Шекспір

Драматичне особисте життя та кар’єра у військово-морській розвідці під час Другої світової війни надихнули Яна Флемінга на створення персонажа Джеймса Бонда. Історію Флемінга розповідає біограф Ніколас Шекспір, якого The Wall Street Journal називає «одним із найкращих британських романістів сучасності».

У 23-річному віці Флемінг став кореспондентом Reuters. Після початку Другої світової нащадок заможного банкіра використав свої звʼязки, щоб приєднатися до підрозділу військово-морської розвідки. Там Флемінг став одним із натхненників операції «Мінсміт», пише Шекспір, який зібрав докази на підтримку цієї версії.

Джерелами для книги стали щоденники, газети та інтерв’ю, зокрема, з колегами Флемінга по службі. Після війни розвідник повернувся до журналістики. Перший роман про Бонда «Казино Рояль» (1953) Флемінг опублікував, коли йому було 44 роки. «Перетворивши свій життєвий досвід на вигадку, він позбувся тягаря цього знання», – пише Шекспір.

«Таємнича справа Рудольфа Дізеля», Дуглас Брант

бестселер NYT, у списку найкращих біографій 2023 року Amazon

«Таємнича справа Рудольфа Дізеля», Дуглас Брант

«Таємнича справа Рудольфа Дізеля», Дуглас Брант

Розробник дизельного двигуна Рудольф Дізель зник у ніч на 29 вересня 1913 року, коли перетинав Ла-Манш на пароплаві. Американський історик Дуглас Брант аналізує кілька теорій, що могли би пояснити смерть винахідника. Зокрема, версії про те, що його вбив німецький кайзер Вільгельм II або перший у світі доларовий мільярдер і власник Standard Oil Джон Д. Рокфеллер.

Брант відкидає ідею вбивства – як і версію з самогубством, яку вважали найбільш реалістичною дружина, син і кілька попередніх біографів Дізеля. Натомість Брант стверджує, що Дизель таємно втік із пароплава за допомогою британського уряду. Під час Першої світової війни загадково зниклий винахідник насправді розробляв підводні двигуни для країн антигітлерівської коаліції, припускає Брант.

«У нескінченність. Злет і падіння нового магната», Майкл Льюїс

у списку найкращих біографій 2023 року Amazon

«У нескінченність. Злет і падіння нового магната», Майкл Льюїс

«У нескінченність. Злет і падіння нового магната», Майкл Льюїс

Американський журналіст і письменник Майкл Льюїс відомий своїми роботами про махінації на світових фінансових ринках. Його попередні книги «Гра на пониження» і «Flash Boys. Революція на Волл-стріт» стали бестселерами The New York Times. Нова робота розповідає про Сема Бенкмана-Фріда – 30-річного мільярдера, генерального директора та співзасновника криптобіржі FTX.

Бенкман-Фрід заснував FTX у 2019 році. На початку 2022-го вона оцінювалась у $32 млрд. Уже в листопаді того року компанія подала заяву про банкрутство, а Сем Бенкман-Фрід пішов із посади гендиректора. Того ж дня FTX переказала мільярди доларів клієнтських коштів компанії Alameda Research, що також належала засновнику біржі. В 2023 році Бенкмана-Фріда визнали винним у масштабному шахрайстві, що призвело до краху криптобіржі.

«Це історія про те, як Бенкман-Фрід, математичний геній, заробив статок у десятки мільярдів доларів у свої 20 років і втратив його протягом довгих вихідних, фінансово зруйнувавши компанію та інвесторів», – пише The Guardian.

«Викрадач мистецтва», Майкл Фінкель

у списку Amazon найкращих біографій 2023 року, списку 50 вартих уваги нон-фікш книжок Washington Post

«Викрадач мистецтва», Майкл Фінкель

«Викрадач мистецтва», Майкл Фінкель

За вісім років Стефан Брейтвізер із напарницею здійснили понад двісті пограбувань у музеях і соборах по всій Європі і викрали понад триста предметів мистецтва.

Загальна вартість украденого парою, за деякими оцінками, становила близько $2 млрд. Але Брейтвізер крав не заради грошей – він виставляв «здобич» у таємних кімнатах на горищі батьківського будинку, де міг милуватися награбованим мистецтвом. 

Журналіст і мемуарист Майкл Фінкель розповів історію Брейтвізера від пограбування Будинку Рубенса в Антверпені до невдалої спроби викрасти 400-річний горн із музею Ріхарда Вагнера в Люцерні. Фінкель детально описує, як напарникам вдавалося обходити складні системи безпеки та як зухвалість Брейтвізера зрештою призвела до його арешту.

Особливо захоплює остання третина книги, яка досліджує долю викрадених Брейтвізером творів мистецтва після його арешту, пише Washington Post. Більшість викрадених предметів було пошкоджено або знищено. «Фінкель спонукає нас задуматися: який найкращий спосіб зберегти минуле? І як ми маємо зробити його доступним?» – йдеться в рецензії видання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні