Суд присяжних визнав засновника збанкрутілої криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда винним у шахрайстві /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Суд присяжних визнав засновника збанкрутілої криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда винним у шахрайстві

Getty Images

Суд у Нью-Йорку після процесу, який продовжувався понад місяць, визнав засновника та колишнього гендиректора криптовалютної біржі FTX Сема Бенкман-Фріда винним у масштабному шахрайстві, що призвело до краху криптобіржі, пише Bloomberg. Дату винесення вироку суддею призначено на 28 березня 2024 року.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Присяжні радилися близько пʼяти годин і визнали підсудного винним за семи пунктами звинувачення у шахрайстві та змові. Кожен з пунктів передбачає до 20 років позбавлення волі. 
  • Прокурори заявляють, що Бенкман-Фрід керував переказом грошей клієнтів FTX в Alameda Research, афілійований хедж-фонд, для ризикованих інвестицій, політичних пожертв та придбання дорогої нерухомості до того, як обидві компанії збанкрутували.
  • «Сем Бенкман-Фрід скоїв один із найбільших фінансових злочинів в історії США», – заявив прокурор США Деміан Вільямс. 
  • Адвокат Бенкмана-Фріда Марк Коен заявив, що розчарований рішенням присяжних, але поважає його. Він пообіцяв розглянути можливість подання апеляції. За словами адвоката, його клієнт наполягає на своїй невинності і продовжить боротися з висунутими проти нього звинуваченнями.

Контекст

Криптобіржа FTX була заснована Бенкманом-Фрідом у 2019 році. На початку 2022 року вона оцінювалась у $32 млрд.

FTX подала заяву про банкрутство, а Сем Бенкман-Фрід пішов із посади гендиректора криптобіржі 11 листопада 2022 року, коли його компанії не вдалося забезпечити собі порятунок після значного тижневого дефіциту ліквідності. FTX того ж дня переказала мільярди доларів клієнтських коштів компанії Alameda Research, що також належала засновнику біржі.

13 грудня Сема Бенкмана-Фріда заарештували на Багамах. Американські регулятори звинуватили його в реалізації багаторічної схеми обману інвесторів. Комісія з цінних паперів і бірж повідомила, що Бенкман-Фрід ошукав інвесторів більш як на $1,8 млрд. Засновника FTX екстрадували до США.

Технічний директор FTX Гері Ван і голова Alameda Research Керолайн Еллісон визнали провину в шахрайстві та виявили готовність співпрацювати зі слідством.

Засновник FTX не визнав себе винним за всіма пунктами звинувачення. Наприкінці лютого Бенкману-Фріду висунули чотири додаткові звинувачення. Загалом їх уже 12. Його звільнено під рекордну заставу в $250 млн

У березні 2024 року Бенкман-Фрід постане перед судом за другим блоком звинувачень, зокрема, у можливому підкупі іноземців та змові з метою банківського шахрайства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні