Категорія
Гроші
Дата

Економічна статистика в умовах війни скотилася у докомп’ютерну еру. В чому проблема? Пояснює економіст Олександр Паращій

Рішення закрити доступ до відкритих даних у зв'язку з війною – частина стратегії оборони України. Але наразі в українській статистиці відбувається справжній апокаліпсис: різниця в даних державних органів навіть стосовно топекономічних показників часом складає декілька відсоткових пунктів. Будь-який макроекономічний прогноз навіть на один квартал не має сенсу, відмічає керівник аналітичного відділу Concorde Capital.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Держстат оприлюднив свою оцінку ВВП у IV кварталі 2022 року, яка приємно здивувала. За даними агентства, реальне падіння української економіки склало 31,4%, що значно краще за попередні оцінки Нацбанку (-35%) та Міністерства економіки (-35,5%). Різниця складає близько 4 в. п., або приблизно 60 млрд грн, лише за один квартал. 

Економічна статистика в умовах війни скотилася у докомп’ютерну еру. В чому проблема? Пояснює економіст Олександр Паращій /Фото 1

Оцінки реальної зміни ВВП, рік до року

Докомп’ютерна ера статистики 

Висновки, які випливають із такої різниці в даних державних органів: 

  • В Україні не так все погано з економікою, як ми думаємо. Навіть масові відключення електроенергії, які супроводжували більшу частину четвертого кварталу 2022-го, виявилися не такими страшними для бізнесу та населення, як очікувалося. А швидкість адаптації українців до нової реальності значно перевищує спроможність уряду цю реальність осягнути. Хоча: падіння ВВП на 31,4% – те, що спроможні пережити тільки українці. 
  • Українці втратили здатність розуміти, що в країні відбувається прямо зараз. Усі моделі роботи економіки, взаємозв’язків, які в державних органах будувалися роками, в наявних умовах просто перестали працювати. 
  • Брак оперативної та своєчасної статистики (до якої ми так звикли), що накладається на суб’єктивні панічні настрої, примушує навіть професійних економістів малювати надто апокаліптичні оцінки того, де перебуває економіка України. 
  • Найголовніше – в умовах України будь-який макроекономічний прогноз навіть на один квартал не має сенсу. Не розуміючи, де перебуваємо зараз, ми не можемо спрогнозувати нічого адекватного. Тому до будь-яких прогнозів, які не мають під собою надійної опори у вигляді свіжих статистичних даних, треба ставитися дуже обережно. 

З точки зору доступу до економічної інформації, Україна скотилася в минуле, десь у докомп’ютерну еру, коли статистичні дані залишалися недоступними місяцями чи роками, допоки не вийде черговий паперовий статистичний довідник.

Це досить незвично, і жодна західна експертиза нам у цьому не допоможе.   

Погано це, чи добре  

З одного боку, відсутність більш-менш вірогідної статистичної інформації дещо ускладнює роботу для уряду (який по факту керує Україною наосліп), який може не бачити ефекту від своїх дій. 

З іншого боку, відтермінування подачі статистичної інформації – це частина стратегії оборони України.

До прикладу, розглянемо приклад зі споживанням електричної потужності в енергосистемі України у найкритичніші години осені 2022 року – після найбільш нищівного ракетного обстрілу Росією українських енергетичних об’єктів. 

Економічна статистика в умовах війни скотилася у докомп’ютерну еру. В чому проблема? Пояснює економіст Олександр Паращій /Фото 2

Погодинне споживання електричної потужності в Україні до та після обстрілу, осінь 2022-го

Один з обстрілів завдав значної шкоди енергетичній інфраструктурі, що фактично знеструмило більшу частину України на десятки годин. Якщо агресор своєчасно отримує інформацію, що свідчить про «ефективність» його дій, це не лише спонукатиме його продовжити обстріли в такому ж напрямку, але й більш прицільно направить його ракети.  

Тож маємо миритися з тим, що далеко не всю інформацію про стан економіки України можемо отримати своєчасно. А отже, будемо звикати до того, що в будь-якій оцінці теперішнього стану, не кажучи вже про прогноз, є величезна похибка.

Матеріали по темі

 

Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні