ВВП України в четвертому кварталі впав на 31,4% – Держстат /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ВВП України в четвертому кварталі впав на 31,4% – Держстат

Getty Images

Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України в четвертому кварталі 2022 року впав на 31,4% порівняно з четвертим кварталом 2021 року, повідомляє Державна служба статистики. Падіння у третьому кварталі сягало 30,8%.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Реальний ВВП у четвертому кварталі 2022 року зменшився порівняно з попереднім кварталом на 4,7% (з урахуванням сезонного фактора).
  • Водночас порівняно з четвертим кварталом попереднього року економіка України впала на 31,4%.
  • Відповідно до даних Держстату, падіння ВВП у першому кварталі 2022 року становило 15,1%, у другому – 37,2%, у третьому – 30,8%.
ВВП України в четвертому кварталі впав на 31,4% – Держстат /Фото 1

Інфографіка: Державна служба статистики

Контекст

Нацбанк за базовим сценарієм прогнозує скорочення ВВП України у 2022 році на 33,4%, зростання – на 5,5% у 2023-му і 4,9% – у 2024 році.

Наприкінці серпня міністерка економіки Юлія Свириденко сказала Reuters, що економіка України має стабілізуватися протягом наступного року та може зрости на 15,5% залежно від перебігу війни, яку розвʼязала Росія.

Згодом Свириденко заявила, що російські атаки на об’єкти критичної інфраструктури в жовтні погіршили падіння ВВП до рівня 39%, що гірше, ніж показники, які були у вересні–серпні – 35%.Через обстріли енергетичної інфраструктури України з боку РФ падіння ВВП у листопаді може скласти 41%, а за підсумками року економіка скоротиться на 33,2%, прогнозують в Мінекономіки.

Згодом в Міністерстві економіки повідомили, що падіння ВВП України за підсумком 2022 року оцінюється на рівні 30,4% (±2%), що є кращим показником, ніж передбачалось за попередніми прогнозами.

Наприкінці січня 2023 року НБУ оновив прогнози на цей рік, згідно із ними, ВВП практично не зростатиме, інфляція буде нижчою за 20%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні