Категорія
Інновації
Дата

Forbes Digital

Інвестиції у стилі Apple. Фонд SMRK засновника MacPaw Олександра Косована і партнерів інвестує тільки в українські стартапи та вміє знаходити майбутніх зірок. Які у нього принципи

8 хв читання

Партнери SMRK: Андрій Довженко (ліворуч), Олександр Косован (у центрі) та Влад Тісленко /Микита Завілінський для Forbes Ukraine

Партнери SMRK: Андрій Довженко (ліворуч), Олександр Косован (у центрі) та Влад Тісленко не планували вкладатися у хардверний бізнес, він сам їх знайшов. Фото Микита Завілінський для Forbes Ukraine

Уже понад десять років засновник зіркової MacPaw Олександр Косован інвестує 15% свого часу і мільйони доларів у ретельно відібрані стартапи. Як влаштований SMRK, найбільш україноцентричний венчурний фонд країни?

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Наприкінці холодного і похмурого листопада 2013 року партнери фонду SMRK Олександр Косован, 37, і Андрій Довженко, 45, вирішували, чи робити їм першу інвестицію. Євромайдан тільки‐но починався, режим Януковича здавався непохитним, і засновник IT‐компанії MacPaw та єдиний інвестор SMRK Косован більше думав про еміграцію та релокацію бізнесу. «Ми тоді сиділи й вирішували, чи будемо взагалі займатися інвестиціями», – згадує зараз Довженко.

Радикально змінити емігрантські настрої Косована змусив розвиток Революції гідності. «Я не думав, що в нашій країні є стільки яскравих людей, які відстоюватимуть свободу й гідність», – каже він. Наприкінці 2013‐го сервіс техпідтримки Support Your App отримав $150 000 від SMRK. «Ми вирішили: та х*р із ним, продовжимо!» – зараз, сміючись, згадує Довженко.

За наступні десять років SMRK інвестував $19 млн у 21 український стартап і зробив п’ять вдалих екзитів. Показники дохідності й оцінку портфеля фаундери наразі не розкривають, але кажуть, що на екзитах заробили вчетверо більше вкладеного.

Навесні 2021 року засновники оцінювали вартість портфеля SMRK у $33 млн. «З грудня 2021‐го до квітня 2024‐го вона зросла на 41%», – зазначає Влад Тісленко, третій партнер фонду SMRK.

Рання інвестиція у виробника систем безпеки Ajax Systems – найуспішніший проєкт, що окупає весь фонд. Також SMRK свого часу підтримав зіркові Preply та Apostera. Є в портфелі й такі неочевидні для венчура історії, як фешн‐група Love & Live.

Який план на наступне десятиріччя в одного з найбільш україноцентричних у країні венчурних інвесторів?

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні