Категорія
Гроші
Дата

Forbes Digital

Мільйонери з нізвідки. Після початку війни власниками бізнесів низки найбагатших українців стали їхні родичі, партнери чи топменеджери. Що підштовхує до цього Новинського, Столара, Черняка та інших

6 хв читання

Євген Черняк, Вадим Новинський, Олександр Ярославський та Вадим Столар /колаж Олександра Карасьова

Євген Черняк, Вадим Новинський, Олександр Ярославський та Вадим Столар Фото колаж Олександра Карасьова

Ховати свої бізнеси за родичами, друзями й топменеджерами – історична звичка українських капіталістів, якої вони майже позбулися до 2022-го. Чому вона знову набуває популярності?

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Рейтинг найбільших рантьє у 2024 році з великою ймовірністю очолила би Марина Дорохіна. Із середини 2022‐го вона є офіційною власницею групи компаній Mandarin Plaza, яка керує однойменним торговим центром та двома найбільшими ТРЦ України – Blockbuster Mall (де у Дорохіної 50% акцій) та Lavina Mall. А ще вона молодша дочка девелопера Вагіфа Алієва, який зі статками $460 млн у 2021‐му посідав 22‐ге місце у списку найбагатших Forbes. «Я тепер лише її представник, представляю інвестора», – казав Алієв у грудні 2023‐го.

З початку російського вторгнення, за даними реєстрів, вісім українських бізнесменів зі списку Forbes позбулися частини активів. Найчастіше ці угоди називали продажем, але вони проходили повз ділові ЗМІ, а про нових бенефіціарів ринкові гравці і Google знають мало.

За даними реєстрів, формально змінилися власники у бізнесах, дотичних мінімум ще до сімох українців зі списку Forbes: Євгена Черняка, Вадима Столара, Павла Овчаренка, Степана Івахіва, Вадима Новинського, Олександра Ярославського, Станіслава Войтовича.

До повномасштабної війни прозорість великого бізнесу поступово зростала. Номінальних власників у «живих» компаніях ставало дедалі менше. Чому найбагатші люди країни знову воліють приховувати бізнес?

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд