Категорія
Новини
Дата

Нацкомісія планує перевірити «Укренерго» після зупинки експорту електроенергії до Словаччини

Нацкомісія з держрегулювання енергетики та компослуг ініціюватиме проведення позапланової перевірки «Укренерго» після зупинки експорту електроенергії до Словаччини, йдеться у відповіді Нацкомісії на інфозапит Forbes.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • НКРЕКП запитала у НЕК «Укренерго» інформацію щодо проведення аукціонів з розподілу пропускної спроможності міждержавних перетинів за напрямком Україна – Словаччина після новин про припинення експорту електроенергії до Словаччини.
  • «Укренерго» не надала відповідь у строк, за даними НКРЕКП.
  • НКРЕКП 26 квітня вирішить, чи проводити позапланову перевірку НЕК «Укренерго» після зупинки експорту електроенергії до Словаччини.
  • За даними НКРЕКП, «Укренерго» проводить аукціони на пів години раніше за операторів системи передачі сусідніх країн, у тому числі Словаччини, що не погоджено зі словацьким оператором. Про це Forbes повідомили у пресслужбі Нацкомісії у письмовій відповіді на інфозапит.

Контекст

Україна експортувала електроенергію до ЄС протягом червня – жовтня 2022 року. З 30 червня до 9 жовтня «Укренерго» заробила 4,9 млрд грн за доступ до перетину зі Словаччиною та Румунією. Цими коштами держава виплатила борги перед зеленою генерацією. Експорт електроенергії заборонений з 11 жовтня 2022-го після перших масованих ракетних обстрілів української енергосистеми.

Міністерство енергетики дозволило експорт електроенергії 7 квітня. Україна експортує електроенергію за трьома напрямами: Молдова, Польща, Словаччина. Експорт до Словаччини розпочався 17 квітня, а вже з 21 квітня припиняється.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні