Категорія
Новини
Дата

МВФ попередньо погодив для України чотирирічну програму на $15,6 млрд. Умови розділять на два етапи

Президент Володимир Зеленський та директорка-розпорядниця МВФ Кристаліна Георгієва /Офіс президента України

Президент Володимир Зеленський та директорка-розпорядниця МВФ Кристаліна Георгієва Фото Офіс президента України

Україна отримала погодження на рівні персоналу (Staff-Level Agreement) Міжнародного валютного фонду щодо програми на $15,6 млрд протягом чотирьох років. Програма розширеного фінансування, яку має затвердити рада директорів Фонду, складатиметься з двох фаз. Системні реформи та повернення довоєнних політик передбачає друга з них. Про це йдеться у повідомленні МВФ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Програму погоджено за результатами дискусій між Україною та МВФ, що відбувалися у Варшаві 8-15 березня. Нова програма розширеного фінансування (EFF) складатиметься з двох фаз.
  • Перша — протягом 12-18 місяців. Вона матиме схожі умови на ті, що були передбачені попередньою моніторниговою програмою МВФ без фінансування. Зокрема йдеться про утримання фінансової та цінової стабільності, відмову від фінансування держбюджету за рахунок емісії гривні, відсутність змін у податковому законодавстві щодо зменшення ставок оподаткування та оцінку ситуації у банківському секторі. Також мова про посилення незалежності НБУ та антикорупційні реформи.
  • Друга має бути сфокусована на середньостроковому реформуванні країни у привʼязці до її євроінтеграції. У цій фазі від України очікується повернення до довоєнної політики, зокрема плаваючого курсу та інфляційного таргетування. Також на цьому етапі український уряд матиме зайнятися структурними реформами та впровадити середньострокову національну стратегію доходів та посилити управління у публічних фінансах.
  • У коментарі пресслужби НБУ зазначається, що Україна повернеться до довоєнних політик «за наявності необхідних передумов». 
  • «Партнери переконуються, що ми виконуємо взяті на себе зобовʼязання, забезпечуємо макроекономічну та фінансову стабільність, впроваджуємо необхідні реформи, впевнено тримаємо курс на вступ до ЄС», — цитує пресслужба голову НБУ Андрія Пишного.
  • Фінальне рішення має прийняти рада директорів Фонду протягом найближчих кількох тижнів, уточнив керівник місії МВФ Гевін Грей. Наразі у календарі засідань «борду», який розписано до 29 березня, немає питань повʼязаних з Україною.

Контекст

За інформацією іншого співрозмовника Forbes серед учасників консультацій із МВФ, домовленості передбачають, що Україна може отримати $4,5 млрд до кінця 2023 року, або $5,5 млрд протягом найближчих 12 місяців.

Ключове нововведення, якого не було у попередніх програмах, – середньострокова стратегія доходів (midterm revenue strategy) на пʼять років. Йдеться про щось на кшталт плану податкових доходів, на які найближчими роками буде опиратися український держбюджет.

Також Кабмін має переглянути макропараметри, на яких побудований бюджет цього року. Зокрема, йдеться про показник середньорічного курсу долара (у поточній редакції – 42,2 грн/$), від якого залежить гривневий еквівалент надходжень від митниці та видатків на погашення держборгу.

Окремий блок питань, як і в попередніх програмах, присвячено антикорупції. Цього разу цей напрям теж матиме нововведення – перезавантаження Бюро економічної безпеки (БЕБ), каже один зі співрозмовників з української сторони. Про ліквідацію БЕБ не йдеться, замість цього уряд проведе новий конкурс за прикладом нещодавнього відбору директора НАБУ.

20 лютого Київ відвідала директорка-розпорядниця МВФ Крісталіна Георгієва. Візит відбувся за чотири дні після того, як Україна отримала попереднє позитивне рішення щодо перегляду «моніторингової програми» (PMB).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні