Категорія
Новини
Дата

Ще рік падіння ВВП, середній курс менше 40 грн/$ та наслідки блекауту. Фіала озвучив прогнози Dragon Capital на 2023 рік

Гендиректор Dragon Capital Томаш Фіала озвучив макроекономічні очікування компанії на 2023 рік. Згідно з прогнозами, які компанія оновила 22 листопада, наступного року ВВП України знизиться ще на 5% після обвалу на 32% у 2022-му. Про це Фіала розповів під час зустрічі членів Європейської Бізнес Асоціації.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

За прогнозом Dragon Capital, цього року ВВП України впаде на 32%, що гірше за попередню оцінку у 30%. «Погіршення пояснюється проблемами з електропостачанням, – зазначив Фіала. – Якщо у серпні більшість наших бізнесів показували приблизно довоєнні результати, то в жовтні ми побачили скорочення на 10% місяць до місяця через перебої з електрикою. Ми готуємося до того, що у таких умовах доведеться працювати протягом усієї зими».

Наступного року ВВП скоротиться ще на 5%, додав він. «Цей прогноз базується на тому, що гаряча фаза війни триватиме до третього кварталу», – уточнив інвестбанкір.

За його словами, у 2023-му Dragon Capital очікує середньорічний курс долара у 38,5 грн/$. Показник на кінець року – 43 грн/$. «Є сподівання, що Україна отримає по $18 млрд від ЄС та США, а також певне фінансування від МВФ у другому півріччі, – сказав Фіала. – Загальний рівень зовнішнього фінансування може сягнути $42 млрд проти $32 млрд цього року».

Dragon Capital очікує міжнародні резерви на рівні $27 млрд на кінець 2022-го (це досить комфортний рівень) та $28 млрд на кінець 2023-го.

«24–25 лютого мої очікування щодо ситуації були дуже поганими. Їдучи на Захід із Києва, я розмірковував про можливу втрату 90% наших інвестицій, – розповів Фіала, – але згодом ми змогли відновити більшу частину проєктів, за винятком тих, що були фізично пошкоджені, як-от склади під Києвом. Це пояснюється оверперформансом України майже у всіх сферах».

Контекст

Оцінка падіння ВВП у 2022 році від НБУ – близько 32%. Зростання в найближчі роки буде помірним – 4–5%. «Значні втрати робочої сили та виробничих потужностей, високі світові ціни на енергоносії та значні потреби в імпорті на етапі повоєнного відновлення гальмуватимуть пожвавлення економіки», – зазначається у прогнозі НБУ. Прогнози Нацбанку базуються на припущенні, що безпекові ризики в Україні істотно послабляться із середини 2023 року. 

За оцінкою засновника Concorde Capital Ігоря Мазепи, «розумне» зростання економіки у 2023 році становитиме 5–10%. Курс гривні наступного року, ймовірно, не перетне межу в 50 грн/$. НБУ при цьому здатний утримувати поточний офіційний курс 36,6 грн/$ щонайменше до середини наступного року або й навіть до кінця війни, припускає Мазепа.

У квітні Фіала прогнозував падіння ВВП України у 2022-му на рівні не менше 30%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні