офіси Київ /Shutterstock
Категорія
Гроші
Дата

Багато і дешево. У бізнес-центрах Києва рекордно висока вакантність і низькі ставки оренди. Як вони борються за орендарів  

У кінці 2023 року вакантними були 23% офісів класів A та B у Києві Фото Shutterstock

За два воєнні роки середня вакантність на офісному ринку Києва зросла з 11,5% до 23%. Орендні ставки в доларах, навпаки, впали на 25–40%, свідчать дані Colliers Ukraine. Кількість вільних площ у столиці перевищила 500 000 кв. м, що дорівнює майже семи БЦ «Парус». Як власники нерухомості заохочують орендарів?

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

ІТ-індустрія, яка тривалий час була основним рушієм попиту на офісні приміщення, не поспішає повертатись до бізнес-центрів. У кінці 2023 року вакантними були 23% офісів класів A та B у Києві, свідчать дані Colliers Ukraine. «Це найвища вакантність, яка була на ринку за всі роки», – каже експертка компанії Colliers Ukraine у сегменті офісної нерухомості Олена Левічева.

Реальна вакантність – у межах 30–35%, вважає комерційна директорка «Інтергал-Буд» Ганна Лаєвська. «Коли власники будівель дають свої дані консультантам, то вони трошки покращують цифри», – говорить Лаєвська. Лише два з шести БЦ «Інтергал-Буд» у Києві заповнені повністю, щодо інших об’єктів у Києві, Львові, Чернівцях – вакантність 20–70%.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні