Категорія
Новини
Дата

EPAM, SoftServe й GlobalLogic залишаються в лідерах IT-ринку, штат найбільших гравців поменшав на 6000 айтівців. Головне з дослідження DOU

Команди аутсорсерів скорочуються, продуктові бізнеси навпаки ростуть, пʼятірка найбільших в Україні IT-компаній залишається незмінною. Профільний портал DOU опублікував новий літній рейтинг 50 найбільших в Україні ІТ-компаній. Forbes обрав найважливіше з дослідження.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Станом на літо 2023-го перша пʼятірка найбільших в Україні IT-компаній залишається незмінною, проте команди усіх компаній-лідерів скоротилися протягом першого півріччя. Загальна кількість українських фахівців EPAM, SoftServe, GlobalLogic, Evoplay та Luxoft зменшилася майже на 3000 людей. Автори рейтингу враховують співробітників, які знаходяться в Україні, та тих, хто виїхав за кордон, але продовжує сплачувати податки в Україні.
  • Найбільше в абсолютних цифрах просіли показники ЕРАМ – поточна команда компанії на 1145 осіб менша, ніж узимку. Команда SoftServe скоротилася на 1124 людини за пів року, GlobalLogic – на 375, Evoplay – на 200, Luxoft – на 100.
  • Антилідер за темпами зменшення команди – GR8 Tech (колишній Parimatch Tech), що скоротив понад половину команди через санкції проти Parimatch.
  • Приріст за перші шість місяців 2023-го спостерігається у 15 компаній з 50. Лише три з них найняли понад 100 фахівців. У лідерах продуктові – Netpeak Group, що розширила штат на 172 людини, Genesis – плюс 127 спеціалістів, Ajax Systems – плюс 119.
  • З першої пʼятдесятки вибули троє учасників – Andersen, WIX та Dev.Pro.
  • Натомість до рейтингу потрапили дві нові компанії – Metinvest digital і Netpeak Group. У кожній з них працює понад 800 айтівців.
  • Загальна кількість спеціалістів у пів сотні найбільших компаній за шість місяців зменшилася майже на 7%, або на 6100 осіб. 

Контекст

З початку 2023-го компанії менш активно відкривали нові офіси, свідчить дослідження. У першому півріччі 2023-го лише вісім із них подбали про нові офісні приміщення та коворкінги для своїх фахівців. Найбільше відкрили – EPAM та DataArt. Найпопулярнішою локацією залишається Полтава. П’ять компаній відкрили нові офіси за кордоном, три з них – у Польщі. Також майже половина з пів сотні компаній мають до 25% української команди за кордоном. Лише у трьох компаній уся команда – в Україні.

Водночас топменеджери найбільших сервісних IT-гравців не прогнозують швидкого покращення ситуації. Зростання на ринку точно не буде, сказав у середині літа співзасновник SoftServe Тарас Кицмей в інтерв’ю для YouTube-проєкту Forbes «Перший мільйон». «Нові замовлення зараз дуже важко завести в Україну. Легше завести в Польщу, Болгарію, Мексику», – пояснив він. Схожі прогнози й у віцепрезидента одного з найбільших українських аутсорсерів EPAM Юрія Антонюка. «Цього року ІТ-індустрія зростатиме на одиниці процентів», – казав він в інтервʼю Forbes.

Економічна рецесія вдарила по всьому глобальному IT-ринку, але вплив на Україну відчутніший. «Коли він закінчиться, Україні стане легше, але не настільки, щоб повернутися до довоєнних темпів зростання», – прогнозує в інтерв’ю Forbes віцепрезидент зі стратегічних ініціатив GlobalLogic Андрій Яворський. За його прогнозом, після відновлення індустрія зростатиме менше, ніж у допандемійному 2019-му.

Серед основних причин песимістичних прогнозів – невирішені проблеми з бронюванням ключових фахівців і неможливість виїзду у закордонні відрядження. Наразі всі компанії з Топ-50 забронювали лише 1,4% фахівців, свідчить дослідження DOU. «Ми, як компанія, готові забронювати людей. Питання в тому, що їм треба принести найсвіжіші документи з центрів комплектації», – пояснював ситуацію Яворський.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні