Категорія
Гроші
Дата

Крипторинок під ударом можливої рецесії в США ринкова капіталізація криптовалют знизилася майже на 20%. Чи очікувати продовження волатильності? Розповідає експерт із крипторинку Кирило Хом’яков

6 хв читання

фондовий ринок криптовалюта /з особистого архіву

Кирило Хом’яков, регіональний голова Binance в СЕЕ, Центральній Азії та Африці Фото з особистого архіву

Не тільки фондовий, а й криптовалютний ринки нещодавно зазнали значної волатильності, викликаної макроекономічними, політичними, геополітичними та специфічними для криптовалют факторами. Попри ці виклики, Кирило Хом’яков, регіональний голова Binance в СЕЕ, Центральній Азії та Африці, не розглядає це як ознаку довгострокової негативної тенденції для крипторинку. І пояснює, що сталося та чого очікувати

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

У кінці липня крипторинок зазнав значних труднощів, адже більшість основних токенів впала на двозначні відсотки. З 4 до 5 серпня 2024 року загальна ринкова капіталізація криптовалют знизилася майже на 20% – з $2,16 трлн до $1,76 трлн, згідно з даними Coinmarketcap. Це останній етап у ширшій низхідній тенденції, яка розпочалася 29 липня.

З того часу загальна ринкова капіталізація криптовалют впала з $2,48 трлн до поточного рівня $1,76 трлн, що становить зниження на 28% за тиждень.

ринкова капіталізація криптовалют /Coinmarketcap

Рис. 1. Після більш ніж п’яти місяців цінової консолідації загальна ринкова капіталізація криптовалют впала на 28% протягом одного тижня. Дані на 5 серпня 2024 року Фото Coinmarketcap

Аналізуючи результати найкращих токенів за ринковою капіталізацією, стає очевидним одне: жоден із них не уникнув нещодавнього спаду. 

Серед топ-10 активів, які не є стейблкоїнами та похідними, криптовалюта DOGE показала найгірший результат за останні 24 години, зазнавши зниження на 22,7%, згідно з даними Coinmarketcap. TRON навпаки продемонструвала найбільшу стійкість, знизившись лише на 7,1% за день.

криптовалюта DOGE TRON BTC /Coinmarketcap

Рис. 2. Серед топ-10 активів за ринковою капіталізацією криптовалюта DOGE зазнала найбільшого падіння за 24 години, знизившись на 22,7%. Дані на 5 серпня 2024 року Фото Coinmarketcap

Зниження ціни токенів також спричинило значні їх ліквідації. 5 серпня трейдери на основних біржах зазнали ліквідацій на суму понад $819 млн (приблизно $688 млн у лонгах і $131 млн у шортах). Це найбільший денний обсяг ліквідацій з 13 квітня 2024 року.

біржі ліквідація токени /Coinglass

Рис. 3. Трейдери на основних біржах зазнали ліквідацій на суму понад $819 млн 5 серпня 2024 року Фото Coinglass

Фактори ослаблення ринку

Ослаблення фондового ринку могли спричинити чотири фактори. 

Макроекономічна слабкість і її вплив 

Глобальні фондові індекси значно знизилися протягом останніх кількох торгових днів. Зростаючі побоювання щодо жорсткого економічного уповільнення в США та значного спаду на фондових ринках Токіо тримають інвесторів у напрузі. Настрої уникнення ризиків перекинулися на криптовалютний ринок, оскільки інвестори проявили обережність і вивели свої активи з ринку.              

Побоювання щодо рецесії в США зросли після публікації даних про зайнятість, які виявилися слабшими, ніж очікувалося. Рівень безробіття в країні зріс до 4,3%, що є найвищим показником із жовтня 2021 року. А зростання кількості робочих місць у червні було нижчим за очікування (кількість робочих місць поза сільським господарством зросла на 114 000 проти очікуваних 175 000). 

Як наслідок – широкий розпродаж акцій компаній у США. Причому Nasdaq став першим із основних фондових індексів США, який увійшов у зону корекції, знизившись більш ніж на 10% від свого рекордного максимуму в 18,647.45 пунктів, досягнутого 10 липня 2024 року. 

Загалом погані дані викликали побоювання серед інвесторів, що Федеральна резервна система США може бути надто повільною в зниженні відсоткових ставок для запобігання рецесії.

рівень безробіття фондовий ринок /Бюро статистики праці США

Рис. 4. Рівень безробіття в США зріс до найвищого рівня із жовтня 2021 року. Дані на 2 серпня 2024 року Фото Бюро статистики праці США

Фондові ринки в Азії також зазнали значного спаду, оскільки індекс MSCI Asia Pacific Index знизився на 6,7%, втративши більшість своїх цьогорічних здобутків. Особливо постраждала Японія, яка опинилася в епіцентрі розпродажу після того, як її фондовий ринок увійшов у ведмежу територію. Індекс Nikkei 225 впав на 12,4% у понеділок, що стало його найгіршим показником з 1987 року.

індекс Nikkei фондовий ринок /Yahoo Finance

Рис. 5. Індекс Nikkei 225 знизився на 12,4% за один торговий день, що стало його найгіршим показником з часів «чорного понеділка» 1987 року. Дані на 5 серпня 2024 року Фото Yahoo Finance

Токійські фондові ринки зазнали впливу через зміцнення національної валюти Японії, оскільки японська єна зросла приблизно на 12% із середини липня. Це сталося після підвищення відсоткової ставки Банком Японії, яке фактично спричинило багато болю для інвесторів, що завдало серйозних збитків інвесторам, які використовували стратегію carry trade (позичаючи єну, яка мала низьку процентну ставку, та реінвестуючи кошти в валюту з вищим рівнем дохідності, наприклад, долар США). 

Сильна єна також спричинила тиск на продаж з боку згаданих інвесторів, які виплачують свої борги в єнах, що стало одним із факторів зниження цін на акції США.

курс JPY долар США /Yahoo Finance

Рис. 6. Із середини липня курс JPY зміцнився майже на 12% відносно долара США. Дані на 5 серпня 2024 року Фото Yahoo Finance

Протидіючі фактори з боку США

У політичних новинах віцепрезидент США Камала Гарріс набирає популярності серед виборців як потенційна кандидатка на майбутніх виборах у США. Децентралізована платформа прогнозування Polymarket наразі оцінює її шанси на перемогу в 44%, що зросли з приблизно 30% після того, як чинний президент Джо Байден відмовився від участі у виборах і підтримав її як свою наступницю. Проте Гарріс поки що не зрівнялася з нещодавньою прокриптовалютною риторикою кандидата в президенти США Дональда Трампа на конференції Bitcoin 2024 про можливість створення стратегічного резерву Bitcoin у разі його обрання, що може викликати занепокоєння у деяких інвесторів.

Крім того, останні дані показали, що в минулому кварталі компанія Воррена Баффета Berkshire Hathaway продала майже половину своєї частки в компанії Apple разом з іншими акціями, збільшивши свої грошові резерви до рекордних $276,9 млрд. Рішення Баффета збільшити грошові резерви може викликати занепокоєння у деяких інвесторів щодо майбутньої динаміки цін на акції, особливо на технологічні та зростаючі компанії. 

Геополітична напруга

Напруженість ситуації на Близькому Сході, особливо конфлікт між Іраном та Ізраїлем, здається, посилюється і викликає серйозне занепокоєння.

Учасники ринку, безсумнівно, можуть бути стурбовані потенційними макроекономічними та геополітичними наслідками цього протистояння. Наприклад, акції американського оборонного виробника Lockheed Martin зросли приблизно на 20% за останній місяць, оскільки інвестори очікують подальшого загострення напруженості.

Зростаючий страх і геополітична невизначеність, ймовірно, змушують інвесторів проявляти обережність щодо ризикових активів, що ще більше сприяє спаду на ринку. 

Великі транзакції на блокчейні

Окрім макроекономічних і політичних факторів, на ринку також спостерігається певна напруга, повʼязана безпосередньо з криптовалютами.

Було кілька повідомлень про те, що Jump Crypto, криптопідрозділ Jump Trading, ліквідує багато своїх позицій, особливо Ethereum (ETH). Ходять чутки, що Jump може вийти з бізнесу маркетмейкінгу на крипторинку, через що поступово закриває свої позиції. Хоча це не підтверджено, дані з ончейн-гаманців, відслідковані аналітичним сервісом Arkham Intelligence, показують значну активність, зокрема продаж приблизно $300 млн в стейкованих ETH з одного гаманця.

Спотові ETF на ефір у США також показали слабку динаміку з моменту запуску, зафіксувавши притоки коштів лише протягом трьох із девʼяти торгових днів. Загальний чистий потік становить відтік у розмірі $511 млн.

Ці фактори могли сприяти волатильності, особливо новини про Jump Crypto, враховуючи їхній розмір і вплив на ринок. Оскільки ці новини стосуються переважно ETH, вони, ймовірно, також сприяли відносному відставанню ETH порівняно з іншими основними токенами.

На тлі різких падінь на фондових ринках і слабких економічних даних увага спрямована на наступне рішення Федеральної резервної системи США щодо монетарної політики. Наразі ринки враховують можливість кількох знижень ставок протягом решти року, зокрема можливе зниження на 0,5% у вересні, що значно відрізняється від очікувань липневої зустрічі ФРС. 

Крім того, дані ринку облігацій вказують на зростаючу кількість трейдерів, які очікують екстреного зниження ставок, із 60% ймовірністю зменшення на чверть пункту вже наступного тижня. 

У будь-якому разі настрої щодо ризикових активів, таких як акції та криптовалюти, можуть залишатися вразливими, оскільки ринок очікує майбутніх знижень ставок і зважує перспективи мʼякої посадки економіки США або рецесії.

Погляд у майбутнє 

Масштабне зниження цін на активи як на традиційних, так і на криптовалютних ринках було швидким і болючим. Оскільки ми перебуваємо лише на початкових етапах цього ринкового спаду, варто очікувати продовження волатильності. Ми продовжимо стежити за такими аспектами:

  • Динаміка фондового ринку: кореляція між глобальними фондовими індексами та криптовалютним ринком зросла. Без відновлення стану здоров’я глобального фінансового ринку криптоактивам буде складно повернутися до зростання. Водночас зміцнення фондового ринку є позитивним сигналом для ризикових активів, таких як криптовалюти.
  • Політика центральних банків: хоча наступне засідання Федеральної резервної системи заплановано лише на вересень, варто звернути увагу на очікування трейдерів щодо можливих знижень ставок ФРС. Ймовірність зниження на 0,5% зросла в останні дні (на відміну від 0,25%). Також деякі учасники ринку висловлюють припущення про можливе екстрене засідання до вересня.
  • Рухи на блокчейні великих гравців: великі учасники ринку мають здатність впливати на ринок. Будь-які покупки чи продажі можуть мати значний вплив на ціни, а можуть бути і показником їхнього бачення ринку.

Поточна ринкова ситуація, безсумнівно, є складною. У такі часи потрібно стежити за останніми подіями, щоб приймати більш обґрунтовані рішення. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд