Категорія
Гроші
Дата

Поки що не варто панікувати та говорити про гарантовану рецесію економіки США. Чи переросте понеділкова хвиля шаленства на фондових ринках у щось руйнівне? Аналіз WP

4 хв читання

Нью-Йоркська фондова біржа падіння /Getty Images

Працівник Нью-Йоркської фондової біржі, 5 серпня 2024 року. Фото Getty Images

У понеділок, 5 серпня, відбувся обвал акцій на біржах по всьому світу. Японські, європейські й американські індекси продемонстрували спад, бо інвестори влаштували розпродаж акцій через побоювання рецесії в США. Washington Post за допомогою експертів розбиралася в ситуації. Forbes переказує головне з матеріалу.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

У пʼятницю, 2 серпня, було опубліковано звіт про ринок праці США, який змусив інвесторів сумніватися у перспективах зростання американської економіки. Крім того, Японія підняла облікову ставку до 0,25%. Усе це разом спричинило паніку на світових ринках і ненайкращі показники вже під час відкриття бірж у понеділок зранку:

  • індекс Nasdaq впав на 3,4%;
  • індекс S&P 500 втратив 3%;
  • індекс Dow Jones опустився на 2,6%
  • японський індекс Nikkei 225 скотився на 12%, що є найбільшим падінням за день для країни за останні майже 40 років.

WP пише, що хоч такі результати і є найгіршими за останні два роки, говорити про гарантовану рецесію попереду ще рано, кажуть економісти. Поточний розпродаж акцій – це результат штучного зростання їх вартості.

На підтвердження своїх слів вони вказують на те, що за більшістю показників економіка США в хорошій формі: американці продовжують витрачати гроші, сектор послуг росте, акції у річному вимірі все ще на підйомі. 

Фондові ринки падіння /Скріншот зі статті The Washington Post

Падіння акцій відбулося після публікації американського звіту про зайнятість у пʼятницю і ще раз у понеділок після відкриття фондових ринків. Зміна у відсотках у порівнянні з відкриттям ринків 29 липня. Фото Скріншот зі статті The Washington Post

Головний економіст RSM US Джо Брусуелас вважає, що в понеділок ми спостерігали стару добру ринкову паніку як реакцію інвесторів на кінець ери легких грошей.

Взяти, приміром, Японію. Країна була золотою жилою для інвесторів завдяки своїй відʼємній обліковій ставці. Вони їхали туди за вигідними кредитами і вкладали гроші деінде. Аж ось минулого тижня Банк Японії підняв облікову ставку до 0,25% і пообіцяв ще підвищення у майбутньому. 

Це спричинило зростання єни відносно долара і відобразилося на світовій економіці. Справа в тому, що значна кількість інвесторів позичені в Японії гроші витрачала на акції техногігантів і ШІ-компаній, типу Apple і Nvidia. Тож коли Японія приголомшила їх підняттям ставки, інвестори побігли продавати ті акції.

WP зауважує, що аналітики неодноразово попереджали про роздуті оцінки компаній ще до рішення Банку Японії.

Злощасний звіт про ринок праці

Вищезгаданий звіт про зайнятість у США показав, що в липні кількість робочих місць виросла на 114 000, а очікувалося, що буде більше. Ще й рівень безробіття підскочив до 4,3%, що є найвищим показником за останні майже три роки. Все це змусило багатьох задуматися, а чи не надто тисне Федеральна резервна система (ФРС) на економіку своєю найвищою за останні 23 роки обліковою ставкою.

Тільки минулого тижня американський центробанк оголосив, що не буде знижувати ставку до вересня (хоч і це ще не гарантовано), бо досі немає доказів того, що йому вдалося взяти інфляцію під контроль. Та звіт про ринок праці змусив критиків говорити про те, що ФРС може вдатися до більшого, ніж планувалося, зниження облікової ставки, та ще й у позачерговому порядку.

Варто нагадати, що останній раз ФРС змінювала облікову ставку між плановими зборами з питань політики центробанку ще на початку пандемії.

Хай там як, а співробітники ФРС заявляють, що не вживають заходів через невеликі заворушення на ринку чи через одну точку даних – їм потрібна загальна картина. У понеділок президент Федерального резервного банку Чикаго Остан Ґулсбі сказав, що наразі стан американської економіки вказує на те, що вона не просто встояла перед антиінфляційними заходами ФРС, а й залишається сильною. 

Цього року ФРС тричі знизить облікову ставку, прогнозує Goldman Sachs: на планових зборах у вересні, листопаді і грудні. Хоч Goldman Sachs і вважає, що шанси на рецесію наступного року виросли (з 15% до 25%), економісти інвестиційного банку зауважують, що не бачать наразі великих фінансових негараздів. 

Політика і надія на покращення

Політики Демократичної партії і частина адміністрації Джо Байдена вважають, що понеділкова ринкова паніка не повʼязана зі станом американської економіки. Багато з них вказують на те, що попри ненайкращий звіт про ринок праці в липні відносно великий відсоток американців працевлаштовані.

Наразі головні економічні діячі Байдена, такі як міністерка фінансів Джанет Єллен, голова національної економічної ради при Білому домі Лейл Брейнард чи голова ради економічних радників Білого дому Джаред Бернстайн, не робили заяв про розпродаж акцій у понеділок. Але якщо падіння акцій продовжиться, це, ймовірно, зміниться.

А Республіканська партія і її кандидат у президенти Дональд Трамп поквапилися приписати ринкову паніку нібито недолугій економічній політиці Байдена і номінантці від демократів Камалі Гарріс

«Так працює економіка Гарріс і Байдена», – твітнув Національний комітет Республіканської партії. «Обвал Камали», – запостив у Truth Social Трамп.

Втім, були в понеділок і хороші новини, які дають надію на те, що хвиля шаленства на ринках не переросте у щось руйнівне, пише WP. Сектор послуг, який складає найбільшу частину економіки, пішов угору в липні, про що повідомив Інститут управління пропозицією. 

Головна спеціалістка зі стратегії у LPL Financial Квінсі Кросбі вважає, що розширення сектору послуг дуже важливе і може трохи заспокоїти тих, хто хвилюється про погіршення справ на ринку праці. Та все ж вона та інші економісти застерігають: падіння світових фондових ринків може спровокувати ланцюгову реакцію, що змусить споживачів та бізнеси пригальмувати, що, своєю чергою, може сповільнити економіку.

«У своїй основі економіка в порядку, – каже Кросбі. – Але люди, схоже, вирішили продавати акції зараз, а питання залишити на потім».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд