Категорія
Гроші
Дата

Техногіганти тисячами звільняють працівників. У США це легко, у Європі – ні. Який варіант трудових відносин обрати Україні? Думка бізнесмена Петра Чернишова

Коли в Україні пропонують у реформах орієнтуватися на Захід, до кінця неясно, який саме Захід мається на увазі. Наприклад, у США дуже легко звільняти та набирати людей, у Європі – дорого та довго. Україні необхідно обрати, яким шляхом йти, вважає бізнесмен та інвестор Петро Чернишов

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Великі технологічні компанії зараз тисячами скорочують співробітників. Нові раунди скорочень оголосили Amazon та Google. Раніше вони скорочували тисячі співробітників переважно у Штатах (загалом великі технологічні компанії скоротили 42 000 осіб у США).

Це було дуже просто – людям оголошують про звільнення (це ще називають pink slip – рожева квитанція – такий традиційний колір був у повідомлення про звільнення до епохи е-мейлів), люди пакують речі й звільняють офіс. І при цьому вони отримують зарплату від двох тижнів до місяця. І все.

Ілон Маск після покупки Твіттера скоротив у кілька раундів приблизно 5000 співробітників із 7500, які там були – тобто приблизно дві третини. Оскільки більшість цих скорочень були в Америці, вони пройшли швидко та спокійно.

А тепер хвиля скорочень докотилася до їхніх офісів у Європі. Amazon оголосив про скорочення ще 9000 осіб, а Google – 12 тисяч.

У кожної з цих компаній багато скорочених працюють у Франції та Німеччині. Газети там пишуть, що і Google, і Amazon намагаються умовити співробітників взяти 12 місячних зарплат і звільнитися. Для цього представники компаній звертаються до так званих робочих рад (у Німеччині) та до профспілок (у Франції), пояснюючи, що скорочення викликані бізнес-необхідністю. Компанії просять вплинути на співробітників, бо ті не хочуть звільнятися. Натомість вони виходять на демонстрації (у Франції – це просто традиція) або на роботу (у Німеччині). І дають інтервʼю ЗМІ.

Що цей досвід дає Україні

Якщо вам казатимуть: «Робімо реформи в Україні, як на Заході, як пропонує економічна наука!», не купуйтеся на це. І США, і Франція – це Захід, але процеси там працюють по-різному.

Є економісти, які доводять, що трудові відносини правильно будувати, як в США, є ті, хто пишуть свої роботи, доводячи, що правильно відбувається у континентальній Європі. А ще є ті, котрі пишуть статті про Азію – що саме там правильно будують капіталізм.

Немає єдиної економічної науки – є багато течій. Герой мого останнього інтервʼю для Forbes професор Кембриджа Чанг у своїй книзі «Economics: The Userʼs Guide» нарахував вісім головних течій.

Від того, яку версію реформ трудових відносин оберуть в Україні, залежить дуже багато.

  • США – легко звільнити. Тому, коли економіка зростає, компанії швидко наймають людей, знаючи, що в умовах рецесії їх буде легко й дешево звільнити. Адже капіталізм циклічний (з цим згодні всі представники економічної думки!), тож рецесія точно буде.
  • Європа – важко та дорого звільнити. Тому коли економіка зростає, компанії повільно наймають, розуміючи, що скорочувати потім буде довго та дорого. Або наймають на неповний трудовий день, використовуючи певні часові контракти (а профспілки намагаються їм такі можливості відрізати).

Оскільки поки що в Україні масово присутні і зарплати в конвертах, і ФОПи, але й нормальні трудові відносини (зазвичай у міжнародних компаніях), то ми сидимо між двох стільців. Та ще й Трудовий Кодекс із СРСР. Але скоро точно доведеться щось обирати, бо з диким ринком праці зростання ВВП на 10% на рік неможливе.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні