Російські авіакомпанії імпортували запчастини на щонайменше $1,2 млрд попри західні санкції /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Російські авіакомпанії імпортували запчастини на щонайменше $1,2 млрд попри західні санкції

Shutterstock

Із травня минулого року і до червня 2023-го авіазапчастини на суму не менше $1,2 млрд надійшли до російських авіакомпаній попри торгові обмеження США та Європи, а також заборони на експорт, пише Reuters із посилання на митні дані. Одна з компаній скористалась родинними зв'язками для закупівлі деталей.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сума в $1,2 млрд занижує загальну вартість імпортованих авіаційних запчастин, оскільки включає лише постачання, призначені безпосередньо для російських авіакомпаній або їх підрозділів з технічного обслуговування, а не деталі літаків, надіслані іншим компаніям Росії.
  • Незважаючи на західні санкції, спрямовані на те, щоб завадити російським перевізникам закуповувати деталі для своїх літаків Airbus та Boeing, «Уральські авіалінії», наприклад, імпортували понад 20 пристроїв американського виробництва з моменту вторгнення Росії до України у лютому 2022 року, свідчать митні дані.
  • Загалом устаткування варіювалося від предметів першої необхідності, необхідних підтримки літака в льотній придатності, як-от пристрої Northrop Grumman, клапани тиску у кабіні, дисплеї у кабіні і шасі, до більш звичайних запасних частин, як-от кавоварки, телефонні трубки бортпровідників і сидіння для унітазів.
  • Митні записи показали, що деталі потрапили до Росії через посередників у таких країнах, як Таджикистан, Обʼєднані Арабські Емірати (ОАЕ), Туреччина, Китай та Киргизстан, жодна з яких не схвалила західні санкції щодо Росії.
  • Окрім цього, за даними митниці, один російський авіаперевізник Nordwind Airlines, зважаючи на все, скористався сімейними звʼязками для закупівлі запчастин для 12 літаків Airbus і 15 літаків Boeing, що знаходяться в його парку. Згідно з корпоративними звітами, авіакомпанія, що належить російській підприємиці Карині Букрей, імпортувала сотні деталей у Ramses Turizm. Компанія Ramses Turizm, розташована в турецькому курортному місті Анталія, належить чоловікові Букрей Рамазану Акпінару.

Контекст

Російські авіакомпанії, зокрема найбільша державна авіакомпанія «Аерофлот»розбирають літаки, щоб забезпечити запасні частини, які вони більше не можуть купувати за кордоном через західні санкції, пише Reuters із посиланням на чотири джерела в галузі. Пораду використовувати деякі авіалайнери на запчастини, щоб інші літаки іноземного виробництва могли продовжувати літати щонайменше до 2025 року, авіакомпаніям у червні дав російський уряд, ідеться в повідомленні.

Восени в Росії анонсували виробництво заміни літаків Boeing та Airbus. Експерти впевнені, що без західних запчастин це неможливо.

Російські авіакомпанії провели попередні переговори принаймні з однією великою західною лізинговою фірмою щодо використання державних коштів для купівлі деяких із більш ніж 400 літаків, що застрягли в Росії після її вторгнення в Україну, писав у грудні Reuters із посиланням на документи та джерела.

У березні дані Cirium свідчили про те, що російські авіаперевізники все ще експлуатують 467 літаків Airbus та Boeing порівняно з 544, які вони використовували рік тому. Російські авіакомпанії відмовилися від рейсів до США, країн Західної Європи та союзників, натомість збільшивши кількість рейсів до Таїланду, Туреччини та ОАЕ, а також Вірменії, Киргизстану і Таджикистану.

Станом на 1 травня цього року у Росії знаходився 541 західний літак, який перебував в експлуатації або на технічному обслуговуванні, згідно з даними, зібраними Сh-aviation. Без західних літаків російським авіакомпаніям довелося б значно скоротити штат, оскільки, за даними Ch-aviation, у їхньому парку лише близько 150 пасажирських літаків російського виробництва.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні