Категорія
Гроші
Дата

«Тисячоликий герой». Чотири головних досягнення та три прорахунки Володимира Зеленського за п’ять років президентства

4 хв читання

Володимир Зеленський /Getty Images

Володимир Зеленський Фото Getty Images

Якби не війна, в Україні би вже відбулися чергові президентські вибори – українці отримали б нового лідера або переобрали вдруге Володимира Зеленського. Forbes Ukraine запитав у політологів, чи достатньо він зробив для переобрання та чи реально провести вибори за нинішніх умов.

⚡️Даруємо 40% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Ціна зі знижкою — 1079 грн/рік. Діє з промокодом JUNE до 23.06 Оформлюйте зараз за цим посиланням

20 травня закінчився пʼятирічний конституційний термін президентства Володимира Зеленського. Наразі проведення нових виборів і недоречне, і неможливе, кажуть співрозмовники Forbes. Він залишатиметься на посаді, доки триває війна.

Чому Зеленський не втрачає легітимності після 20 травня, чи доцільно проводити вибори під час війни, що вийшло, а що не вийшло у Зеленського-президента?

Вибори та легітимність

Хоча конституційний строк президентства Зеленського й спливає 20 травня, його легітимність як голови держави не має викликати сумнівів. Організувати вибори під час дії воєнного стану неможливо, каже директор Інституту світової політики Євген Магда. А теза про нелегітимність Зеленського – російський наратив, впевнений він. «Росії не потрібен будь-який український президент та незалежна Україна», – впевнений політолог.

Проведення виборів в Україні несе додаткові ризики у протистоянні з Росією, каже кандидат політичних наук Микола Давидюк. «Тоді російська пропаганда на повну ввімкне свою машину, – пояснює він. – Ми можемо стикнутися з непередбачуваними політичними та соціальними ризиками».

Через потенційне російське втручання ми не зможемо забезпечити три базових речі виборчого процесу: свободу слова, вибору та політичну конкуренцію, підкреслює Давидюк.

Чого досяг президент Зеленський

Опитані політологи розділилися в думках щодо досягнень Зеленського як президента. «Він стикнувся з викликами, яких не було перед жодним українським політичним лідером: спочатку пандемія, потім повномасштабне вторгнення», – каже Магда.

Що можна занести у плюс? 

По-перше, збереження української держави. Країна змогла втримати удар після повномасштабного вторгнення, каже Іван Гомза, політолог та завідувач катедри державного управління Київської школи економіки. Хоча й втратила важливі міста, як-от Маріуполь, попри попередження США про атаку, додає він.

По-друге, успіхи у зовнішній політиці. Зеленський зміг обʼєднати навколо України міжнародну коаліцію, каже Давидюк. «Він став лідером України в центрі цієї коаліції», – зазначає він.

По-третє, запуск ринку землі. «Після війни земля буде найактивнішим товаром – це наш ресурс на відновлення», – пояснює Магда.

По-четверте, запуск «Дії» та все, що стосується digital-країни. «Багато країн почали запозичувати наш досвід, – каже Давидюк. – Це створює імідж українців як сучасних драйвових людей». 

Але багато чого залишилося у сірій зоні, каже Давидюк.

Перше – деолігархізація. «Якісь олігархи під прицілом, як от Коломойський, Фірташ, Жеваго. Але сказати, що олігархи зникли, не можна: вони були великими, а стали маленькими», – пояснює він. 

Друге – оновлення влади. «Парламент на 70–80% новий, але де результативність, чим він запамʼятався?», – підкреслює Давидюк.  

Важкий спадок

Кожного президента України псують «любі друзі», Зеленський не виняток, зазначає Магда. «Замість того, щоб величезний ресурс довіри спрямувати на створення адекватної меритократичної моделі управління державою, все пішло звичним міжсобойним шляхом», – пояснює він. 

Зараз Зеленський несе на собі тягар величезних проблем та втрат, через те, що у країні панує фактично військово-польова монархія, каже Магда.

До всіх проблем, які принесла з собою війна, залишається й історична – в Україні так і не подолано корупцію, зазначає Давидюк. За його період згадуватимуть скандали з Великим будівництвом і з забезпеченням армії, пояснює він.  

Ще один мінус реформа судової влади. «Зеленський прийшов до влади з чітким баченням важливості реформи суду, тому що в нього там не було інтересів, – зазначає Давидюк. – Але за його каденції суди так і не стали «сліпим» якісним сервісом». 

Три поради Зеленському

Як і кожен президент України, Зеленський приходив до влади з великим кредитом довіри, але населення швидко почало зневірюватися, каже Гомза. «Якби не війна, розчарування прийшло б набагато швидше, — підкреслює він. – Зараз воно його таки наздогнало».

На що президенту потрібно звернути увагу?

Перше і головне – заявити, що він прийшов на один президентський термін, вважає Магда. Цим він виконає свою обіцянку 2019 року

Друге – створити технічний уряд, а не безініціативний уряд «непомітного» премʼєра, додає політолог.

Навіть іноземні партнери та політологи запитують, чому в Україні в умовах війни так і не створено уряду національної єдності, погоджується Гомза. «Будь-яка країна в стані війни намагається обʼєднати всі політичні сили, крім відверто антидержавних, у єдиному уряді, – зазнчає він. – Це дало б хороший сигнал міжнародним партнерам та перекрило карту російського ІПСО про нелегітимність президента». 

До всього – Зеленському потрібно зробити політичну команду більш інклюзивною, каже Гомза. «Розв’язати ситуацію, коли до президента можна добратися тільки через окремих дуже впливових людей. Як-от голову Офісу президента», – пояснює він. 

Фінальне випробовування ще попереду

Політична карʼєра і загалом похід в політику Володимира Зеленського дуже співзвучні з героїчним епосом, каже політолог Давидюк. Зеленський проходить свій життєвий та політичний шлях по книзі «Тисячоликий герой» Джозефа Кемпбелла. «Наразі він пройшов усі розділи, крім останнього – «Повернення героя», – зазначає він. 

На Зеленського ще чекає фінальне випробування. «Не обовʼязково зовнішнє, як то пандемія чи війна. Може бути внутрішнє – випробування владою. Балотуватися на другий президентський термін чи ні», – пояснює Давидюк.

Згідно з Конституцією, ми – у точці підбиття підсумків, каже політолог. П’ять років президентства – це проміжна ланка, драма та епос Зеленського ще не завершилися. Від того, як завершиться війна, як змінить країну та самого Зеленського, будемо розуміти – герой він чи ні, каже Давидюк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні