Категорія
Гроші
Дата

Верховна Рада легалізувала медичний канабіс. Як буде працювати нова фарміндустрія на декілька мільйонів пацієнтів (потенційний обсяг ринку – €250 млн)

Медичний канабіс /Shutterstock

Медичний канабіс Фото Shutterstock

Верховна Рада після майже двох років дискусій ухвалила закон про легалізацію канабісу. Як буде працювати нова фармацевтична галузь та хто вже зараз може інвестувати у новий напрям

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Верховна Рада після довгих дискусій прийняла закон про легалізацію медичного канабісу, який був зареєстрований у парламенті у червні 2022 року. «Ухвалити закон депутатам допоміг здоровий глузд та особисте прохання від президента», – каже депутатка від партії «Голос», членкиня Комітету з питань здоровʼя нації Ольга Стефанішина. 

Напередодні Володимир Зеленський мав розмову з депутатами фракції «Слуга народу» та наполягав на прийнятті, стверджує Стефанішина. Закон набере чинності через пів року з моменту підписання президентом. 

Документ регулює не лише споживання медичного канабісу, а й вирощування та імпорт сировини для виготовлення препаратів. Бізнес вже проявляє неабияку зацікавленість до нової фармацевтичної ніші.

«Точно будемо інвестувати в цю галузь в Україні», – каже Іван Гарев, засновник Drapalin Pharmaceuticals GmbH, яка продає медичний канабіс у Німеччині. Компанія планує як імпортувати сировину в Україну, так і розглядає можливість будівництва ферми з вирощування канабісу. 

Як буде працювати ринок медичного канабісу в Україні? 

Що змінює закон 

Закон дозволяє вирощувати та імпортувати рослини коноплі для створення ліків, а також застосовувати канабіс як знеболювальне чи терапевтичний засіб. Перший крок до цього – Кабмін має внести зміни до постанови ​​1999 року та перемістити канабіс і його похідні з таблиці І переліку наркотичних засобів (особливо небезпечні речовини, обіг яких у країні заборонений) до таблиці ІІ (обіг обмежений, але можна використовувати в медицині), пояснює Стефанішина.

Держава буде застосовувати суворий контроль за діяльністю цієї галузі. «Вимог величезна кількість, і в них можна навіть загубитися», – каже старша юристка практики технологій та інвестицій в Juscutum Вероніка Мильцева. Загальне враження від закону – це лише перший крок у напрямі легалізації медичного канабісу в Україні, додає Мильцева.

Найбільш жорсткий контроль законодавці передбачили для вирощування канабісу. Так, ферма, на якій вирощуватимуться рослини коноплі, має бути закритого типу (теплиця), оснащена спеціалізованим обладнанням і цілодобовим відеонаглядом, а кожен кущ має містити спеціальний штрихкод. Власники такої ферми повинні отримати спеціальну ліцензію і забезпечити безперешкодний цілодобовий доступ поліції, каже Стефанішина.

Для контролю за обігом медичного канабісу буде створений окремий електронний реєстр. «Можна буде побачити, як рухається рослина від зерна до лікарського засобу», – пояснює депутатка.

Продавати ліки на основі канабісу зможуть аптеки, які отримають ліцензію від Міністерства охорони здоровʼя. Купити ліки можна лише за так званим червоним рецептом, тобто після здачі медичних аналізів та обстеження.  

Прописувати ліки мають профільні лікарі – онкологи, психологи та психіатри, можливо, сімейні лікарі, каже Стефанішина. Відповідні протоколи, а також перелік захворювань, які потребують лікання препаратами на основі медичного канабісу, має ухвалити Міністерство охорони здоровʼя.

У різних країнах канабіс може застосовуватися для лікування понад 50 різних хвороб, починаючи від болів у суглобах і завершуючи ПТСР (посттравматичний стресовий розлад) та онкологією.   

До розробки підзаконних актів і контролю за галуззю долучена ціла машина з боку держави: державні спеціалізовані лабораторії Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки, Державної прикордонної служби, Міністерства юстиції, Державної служби з лікарських засобів і контролю за наркотиками, Національної поліції, перераховує Мильцева з Juscutum.

«Залишається сподіватися, що в цьому всьому не забудуть самих пацієнтів», – хвилюється юристка.

Що таке медичний канабіс

Що таке медичний канабіс

(Натисність «Читати більше», щоб відкрити повний текст)

У медичній сфері використовується два види канабіноїдів. Перший – канабідіол (CBD), який не містить наркотичного компоненту, його використовують для лікування різних неврологічних розладів. У 2021 році Кабмін дозволив легально ввозити його в Україну.

Другий – тетрагідроканабінол (THC), який містить наркотичний компонент. Його легалізує закон, який ВР прийняла 21 грудня. 

Медичний канабіс може бути двох видів – квіти та екстракт. «Інгаляція квітів допомагає від сильних болів, бо її дія починається одразу, але триває від двох до трьох годин», – каже Іван Гарев, засновник Drapalin Pharmaceuticals GmbH. Екстракт коноплі починає діяти через пів години–годину, але його ефект триває від шести до восьми годин, пояснює Гарев.

Медичний канабіс має низький вміст наркотичних сполук – у законі він прописаний на рівні 0,3% 

Чи є потенціал для інвестицій

У Німеччині, де медичний канабіс легалізований вже шість років, цей ринок оцінюється у понад €300 млн, каже Гарев. «Український ринок досить великий і цікавий як компаніям у Європі, так і в Канаді та США», – додає він. Український ринок до 2028 року може вирости до €250 млн, вважає Гарев.

Його компанія Drapalin Pharmaceuticals GmbH вирішила не чекати, поки конкуренція стане високою, і вже планує виходити на український ринок. 

«Зараз відкрили філію в Україні та вже у цьому році запускаємо онлайн-магазин, де буде продаватися екстракт канабідіолу (CBD)», – розповідає Гарев. 

В Україні понад 6 млн людей, які потребують ліків на основі медичного канабісу, стверджує голова Української асоціації медичного канабісу Геннадій Шабас. Вартість 1 г речовини – близько €10. Середня доза – 10 г на кожні два тижні, додає Шабас.

Голова медичного комітету ВР Михайло Радуцький оцінює ринок потенціних пацієнтів у значно меншу цифру. Близько 2 млн пацієнтів з онкологією, епілепсією, військові із симптомами ПТСР, люди з хворобою Паркінсона та іншими тяжкими захворюваннями, написав він на своїй сторінці у Facebook

Після того, як закон набере чинності, Drapalin Pharmaceuticals GmbH планує почати імпортувати сировину до України, а також розглядає можливість будівництва власної ферми. «Спочатку на ринку зʼявиться імпортний продукт, адже для будівництва ферми потрібно близько півтора року і чималі інвестиції», – каже Гарев. Для ферм йдеться про €10–50 млн, для лабораторій – від €2–3 млн. 

При будівництві ферми можна вкластися у $3 млн, вважає Шабас. Чи велика конкуренція? На ринку є близько шести українських та семи міжнародних компаній, що вже готові вкладати кошти у цю індустрію, розповідає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні