Перший і (можливо) останній крок. Україна наблизилася до легалізації медичного канабіса. Що зміниться та чи чекати прориву /Getty Images
Категорія
Гроші
Дата

Перший і (можливо) останній крок. Україна наблизилася до легалізації медичного канабіса. Що зміниться та чи чекати прориву

Getty Images

Верховна Рада зробила перший крок до легалізації медичного канабіса. Втім, дискусія навколо цієї теми далека до завершення. По-перше, законопроєкт продовжують критикувати, по-друге, фінальне голосування у ВР точно не буде легким. У чому полягають зміни та чи готова українська влада піти далі

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

13 липня Верховна Рада зробила перший крок до легалізації в Україні медичного канабіса, ухваливши у першому читанні урядовий законопроєкт №7457.

Документ, навколо якого досі точаться суттєві дискусії, знаходився на розгляді парламенту понад рік. Лише у лютому 2023-го він отримав підтримку Комітету з питань здоров’я нації ВР.

Ухваленню історичного для України рішення не в останню чергу посприяли заклики військових, які наголошували на важливості медичного канабіса для реабілітації ветеранів війни з Росією. Під час виступу у ВР 28 червня цю ідею підтримав і президент Володимир Зеленський.

Та навіть у день голосування у першому читанні у трьох співрозмовників Forbes серед депутатів були сумніви, чи вистачить у залі голосів для цього. Зрештою законопроєкт отримав 268 «за» від нардепів.

Втім, голосування за законопроєкт №7457 у першому читанні – лише проміжний етап у великій дискусії навколо легалізації канабіса в Україні. Опитані Forbes нардепи очікують фінального голосування не раніше вересня. За цей час у авторів закону буде можливість усунути низку недоліків, на які звертали увагу представники громадськості.

«Схоже, що друге читання буде ще складнішим, ніж перше», – вважає народна депутатка і член Комітету з питань здоровʼя нації Ольга Стефанишина.

У чому проблема цієї редакції законодавства про медичний канабіс і чи готова українська влада на більш вагомі кроки з легалізації марихуани? 

Що змінює закон та чи чекати повної легалізації канабіса

Суттєвим фактором, що в останній момент переконав тих нардепів, хто вагався, стали два виступи: народної депутатки від «Європейської солідарності» Яни Зінкевич, яка у результаті ДТП опинилася прикутою до інвалідного візка, та очільниці антикорупційного комітету Анастасії Радіної («Слуга народу»), яка вперше розповіла про свою боротьбу з онкологією.

Медичний канабіс – це рослинна сировина коноплі, яка не має наркотичних властивостей і використовується для зменшення больових відчуттів, спазмів та судом м’язів, лікування ПТСР тощо. Законопроєкт №7457 має на меті дозволити доступ до ліків на основі медичного канабіса, а також їх виробництво, каже нардеп Стефанишина.

Цей документ є рамковим і подібним до тих, які існують в інших 56 країнах світу, де вже легалізовано медичний канабіс, зазначає співзасновник Українського центру охорони здоровʼя Павло Ковтонюк.

Значна кількість принципових для механізму легалізації питань має бути врегульована Кабміном у підзаконних актах, пояснює Ковтонюк. Саме уряд буде прописувати конкретні кроки щодо контролю обігу сировини, механізмів отримання ліків пацієнтом, деталізованих умов вирощування сировини та виробництва препаратів.

Для вирощування коноплі та виготовлення з неї ліків потрібно буде отримати спеціальну ліцензію, а щоб отримати препарати на основі канабіса – рецепт від лікаря, уточнює Ковтонюк. «Сировину для медичного канабіса мають вирощувати в спеціальних теплицях, і цей процес буде суворо контролюватися», – додає Стефанишина.

Втім, у нинішній редакції законопроєкт має суттєву прогалину, яка не дозволяє використання канабіса для медичних цілей, каже співзасновник Маршу Свободи за реформи державної політики щодо наркотиків Тарас Ратушний. Документ не змінює статус канабіса та його похідних, які згідно Постанови Кабміну 1999 року знаходяться у Таблиці І переліку наркотичних засобів (особливо небезпечні речовини, обіг яких у країні заборонено), пояснює він. Для легалізації їх треба внести до Таблиці ІІ (обіг обмежений, але можуть використовуватися в медицині).

У нинішньому вигляді документ дозволяє вирощувати коноплі, але забороняє виготовлення на їх основі лікарських препаратів і використання цих препаратів для медичних цілей, каже Ратушний.

Відповідні зміни до переліку після прийняття закону має внести уряд вже на рівні підзаконних актів, запевняє нардеп Стефанишина. «Для того щоб це точно відбулося, ми пропишемо цю необхідність у тексті закону до другого читання, щоб громадськість мала певність у цьому», – зазначає вона. 

Чи може Україна піти далі та легалізувати канабіс для рекреаційних цілей?

Співрозмовники Forbes в Офісі президента, Верховній Раді та Кабміні кажуть, що наразі це питання не обговорюється. «Війна та збільшення кількості військових і цивільних, які потребуватимуть такого лікування, стали ключовим фактором у прийнятті цього рішення для президента. Тому йдеться виключно про застосування у медичних цілях», – переконує член команди президента, який попросив не згадувати його імені у цій статті, оскільки не є уповноваженим спікером з цієї теми. 

Чи можливий канабісний бізнес в Україні

(Натисніть «Читати більше», щоб відкрити повний текст)

У 2021-му обсяг глобального ринку вирощування канабіса, за даними Grand View Research, оцінювався в $323,9 млрд. Очікування зростання з 2022-го до 2030 року – ринок зростатиме із зведеною річною швидкістю на 21,4%.

Які можливості для українського бізнесу відкриває легалізація саме медичного канабіса?

По-перше, станом на літо 2022-го в Україні налічувалося близько 30 компаній, які вирощують промислові коноплі (загальний обсяг посівів – майже 4000 га із 42 млн га усіх сільськогосподарських земель в Україні). У разі ухвалення закону такі аграрії зможуть вирощувати не лише промислові, а й медичні коноплі.

По-друге, фармкомпанії зможуть виробляти нові препарати. Собівартість 1 г медичних конопель у Німеччині – €0,5, тоді як ціна в місцевих аптеках стартує з €10, розповідав Forbes засновник Drapalin Pharmaceuticals GmbH у Мюнхені Іван Гарєв. Виробництво в Україні може бути втричі дешевшим, ніж у розвинених країнах, казав тоді ж керівник Української асоціації медичного канабісу Геннадій Шабас. Зацікавленість, за його словами, вже проявили великі канадські виробники Aurora Cannabis та Canopy Growth.

Суттєві перепони – найбільш придатним регіоном для вирощування конопель є Південь України, що частково окупований російськими військами та сильно постраждав від наслідків підриву Каховської ГЕС.

По-друге, конопельний бізнес вимагає інвестицій і часу. Розбудова однієї конопельної ферми може коштувати €10–50 млн, зазначав Гарєв. В середньому перші партії на продаж ідуть на четвертий рік існування ферми. «Це міф, мовляв, щойно дозволять вирощувати, всі, хто займався цим нелегально, зможуть торгувати, адже, окрім інвестицій, потрібно отримати спеціальний сертифікат якості GMP (Good Manufacturing Practice), без якого неможлива торгівля на експорт», – пояснював Гарєв.

Ще один виклик – лікарі мають розробити протоколи лікування та визначити, у разі яких хвороб і в який спосіб можна використовувати канабіс, вказував медичний науковий радник «Фармаку» Віталій Усенко. Це, зокрема, стало проблемою після легалізації у Великій Британії, коли лікарі не могли видавати рецепти, тож пацієнтам доводилося їздити у Німеччину чи Нідерланди.

Детальніше читайте у редакційному матеріалі Forbes Зеленський закликав Верховну Раду легалізувати медичний канабіс в Україні. Як бізнес зможе заробити на цьому ринку (і чому це потрібно мільйонам українців).

У підготовці матеріалу брав участь редактор Forbes Сергій Шевчук.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні