Промислове вирощування канабісу /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада легалізувала медичний канабіс

Промислове вирощування канабісу Фото Getty Images

Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт №7457 про легалізацію медичного канабісу. За ухвалення документу проголосували 248 народних депутатів, повідомив нардеп Ярослав Железняк. У першому читанні законопроєкт було ухвалено 13 липня цього року.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Законопроєкт має врегулювати обіг канабісу в медичній, промисловій та науковій діяльності. Документ передбачає, що розповсюдження марихуани для рекреаційного споживання вважатиметься злочином.
  • Виробництво ліків на основі канабісу контролюватиметься на усіх етапах. Вирощувати його зможуть лише юрособи, які отримають ліцензію та GMP-сертифікат, під цілодобовим відеонаглядом із доступом для Нацполіції. Кожен кущ буде мати індивідуальне кодування, щоб відслідковувати рух рослин до пацієнта, зазначив Железняк.
  • Препарати на основі медичного канабісу можна буде отримати тільки за електронним рецептом. Цей рецепт лікар виписуватиме пацієнту відповідно до його стану, як це зараз відбувається з морфіном.
  • Закон набуде чинності через пів року після опублікування. 
  • Законопроєкт передбачає розширення доступу пацієнтів до ліків на основі медичного канабісу та полегшення терапії для певних хвороб і станів.
  • Доповнено. Пресслужба Міністерства охорони здоровʼя зазначила, що після першого читання законопроєкт був суттєво доопрацьований – до нього було подано майже 900 правок, з яких враховано більш як 100.
  • МОЗ планує затвердити перелік хвороб і станів, за яких пацієнту можуть призначатися ліки на основі медичного канабісу. 
  • Відпуск лікарських засобів на основі медичних конопель буде можливий виключно за призначенням лікаря відповідно до медичних показань та за електронним рецептом. Пацієнти зможуть перевозити й зберігати такі ліки у кількості, визначеній одним рецептом, зазначило МОЗ.
  • За даними МОЗ, таких препаратів зараз потребують понад 2 млн українців, і війна призводитиме до зростання кількості людей із психічними проблемами.

Контекст

Законопроєкт №7457 про використання медичного канабісу зареєстрували в парламенті ще на початку червня 2022 року. Ініціатор – Кабмін. У лютому 2023-го документ підтримав Комітет з питань здоров’я нації ВР.

Президент Володимир Зеленський 28 червня, виступаючи перед народними депутатами в парламенті, заявив про необхідність нарешті легалізувати в Україні медичний канабіс

Лікарі-онкологи України виступили за ухвалення законопроєкту та підписали відповідне звернення. Також ухвалити закон про медичний канабіс закликала парламент РНБО.

Крім того, легалізація медичного канабісу відкриває можливості для українського бізнесу. Більше про це читайте в редакційному матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні