Категорія
Новини
Дата

«Енергоатом» почав погашати борги за 2022 рік

2 хв читання

НАЕК «Енергоатом» у вересні 2023 року зменшила заборгованість за минулий рік за послугу ПСО (спеціальні обовʼязки на ринку електроенергії), яка виникла через окупацію і відключення Запорізької АЕС, на понад 2 млрд грн. Про це повідомила пресслужба НАЕК.

Ключові факти

  • Загалом НАЕК сплатила за послугу ПСО за вересень 2023 року вже понад 6,3 млрд грн, або 70% від її прогнозної вартості, що дає можливість постачальникам універсальних послуг використати близько 3,3 млрд грн для власних розрахунків, зазначається у повідомленні.
  • «Енергоатом» також повідомив, що завершує планову ремонтну кампанію 2023 року – до об’єднаної енергомережі вже під’єднані сім атомних енергоблоків, з яких шість – «тисячники», йдеться у повідомленні.
  • Введення в роботу енергоблоків після планового перевантаження свіжим паливом дозволило «Енергоатому» як виробляти електроенергію, так і отримувати доходи від її продажу. «Це дає можливість вже у вересні сплачувати послугу ПСО у повному обсязі», – йдеться у повідомленні.
  • В НАЕК зазначили, що найближчим часом з планового ремонту будуть виведені ще два атомні енергоблоки, які працюють на підконтрольній Україні території.

Контекст

Дефіцит коштів на ринку електроенергії стрімко наростав із початку цього року. З червня уряд збільшив тариф на електрику для населення на 57–83%, до 2,64 грн за кВт⋅год. Пізніше Нацрегулятор розширив граничні ціни на електрику на ринку, що підвищило ціни для бізнесу на 23%. 

Підвищення тарифів, за словами міністра енергетики Германа Галущенка, мали збільшити ліквідність ринку і зупинити зростання боргів. 

В Україні ринкові ціни на електрику діють тільки для бізнесу, а тарифи для населення субсидуються. Цю різницю покривають державні «Енергоатом» та «Укргідроенерго». Такі обовʼязки на них поклав уряд. Загальний обсяг дотацій – 130 млрд грн на рік, 90% цієї суми покриває «Енергоатом».

«Енергоатом» втратив Запорізьку АЕС, що суттєво знизило грошовий потік. Станція генерувала 40% електроенергії компанії. При цьому обсяг дотацій під час війни знизився не так суттєво. У січні 2022-го, за даними «ГарПоку», потреба у компенсаціях становила 17,6 млрд грн, а в січні 2023-го – лише на 20% менше – 14,2 млрд грн.

Борги «Енергоатому» створили замкнуте коло неплатежів на ринку електроенергії: «ГарПок» без грошей «Енергоатому» заборгував місцевим постачальникам електроенергії, постачальники – обленерго, ті – оператору енергосистеми «Укренерго», оператор – «ГарПоку».

«Наскільки мені відомо, коли готували підвищення тарифів, баланс енергосистеми по року складався, – говорив в інтервʼю Forbes СЕО ДТЕК Максим Тімченко. – Після цих рішень я набагато оптимістичніше дивлюся на фінансовий баланс енергосистеми».

Чому тоді борги продовжують зростати, читайте в редакційному матеріалі Forbes

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні