Категорія
Новини
Дата

«Енергоатом» почав погашати борги за 2022 рік

НАЕК «Енергоатом» у вересні 2023 року зменшила заборгованість за минулий рік за послугу ПСО (спеціальні обовʼязки на ринку електроенергії), яка виникла через окупацію і відключення Запорізької АЕС, на понад 2 млрд грн. Про це повідомила пресслужба НАЕК.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Загалом НАЕК сплатила за послугу ПСО за вересень 2023 року вже понад 6,3 млрд грн, або 70% від її прогнозної вартості, що дає можливість постачальникам універсальних послуг використати близько 3,3 млрд грн для власних розрахунків, зазначається у повідомленні.
  • «Енергоатом» також повідомив, що завершує планову ремонтну кампанію 2023 року – до об’єднаної енергомережі вже під’єднані сім атомних енергоблоків, з яких шість – «тисячники», йдеться у повідомленні.
  • Введення в роботу енергоблоків після планового перевантаження свіжим паливом дозволило «Енергоатому» як виробляти електроенергію, так і отримувати доходи від її продажу. «Це дає можливість вже у вересні сплачувати послугу ПСО у повному обсязі», – йдеться у повідомленні.
  • В НАЕК зазначили, що найближчим часом з планового ремонту будуть виведені ще два атомні енергоблоки, які працюють на підконтрольній Україні території.

Контекст

Дефіцит коштів на ринку електроенергії стрімко наростав із початку цього року. З червня уряд збільшив тариф на електрику для населення на 57–83%, до 2,64 грн за кВт⋅год. Пізніше Нацрегулятор розширив граничні ціни на електрику на ринку, що підвищило ціни для бізнесу на 23%. 

Підвищення тарифів, за словами міністра енергетики Германа Галущенка, мали збільшити ліквідність ринку і зупинити зростання боргів. 

В Україні ринкові ціни на електрику діють тільки для бізнесу, а тарифи для населення субсидуються. Цю різницю покривають державні «Енергоатом» та «Укргідроенерго». Такі обовʼязки на них поклав уряд. Загальний обсяг дотацій – 130 млрд грн на рік, 90% цієї суми покриває «Енергоатом».

«Енергоатом» втратив Запорізьку АЕС, що суттєво знизило грошовий потік. Станція генерувала 40% електроенергії компанії. При цьому обсяг дотацій під час війни знизився не так суттєво. У січні 2022-го, за даними «ГарПоку», потреба у компенсаціях становила 17,6 млрд грн, а в січні 2023-го – лише на 20% менше – 14,2 млрд грн.

Борги «Енергоатому» створили замкнуте коло неплатежів на ринку електроенергії: «ГарПок» без грошей «Енергоатому» заборгував місцевим постачальникам електроенергії, постачальники – обленерго, ті – оператору енергосистеми «Укренерго», оператор – «ГарПоку».

«Наскільки мені відомо, коли готували підвищення тарифів, баланс енергосистеми по року складався, – говорив в інтервʼю Forbes СЕО ДТЕК Максим Тімченко. – Після цих рішень я набагато оптимістичніше дивлюся на фінансовий баланс енергосистеми».

Чому тоді борги продовжують зростати, читайте в редакційному матеріалі Forbes

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні