Категорія
Новини
Дата

$10 млрд на відбудову. Коли запрацює спеціальний фонд для України

Ukrainian Development Fund (UDF) для України, зі створенням якого допомагають BlackRock і JP Morgan Chase, повноцінно запрацює лише за кілька років. Про це розповів керуючий директор BlackRock Матіас Вирволл. Ймовірний розмір фонду не перевищуватиме $10 млрд, йдеться у матеріалі Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

Спеціалізований фонд має мобілізувати приватний капітал для відновлення України. У нього буде чотири напрямки діяльності:

  • Фонд надаватиме фінансування інвесторам і консультуватиме їх стосовно якісних проєктів в Україні.
  • Уряд України надаватиме широку підтримку та, можливо, буде міноритарним власником фонду.
  • Проєкт має орієнтуватися не лише на поствоєнне відновлення, а й на світові тренди, такі як кліматичні зміни. Це дозволить йому залучати кошти довгостроково та на постійній основі.
  • Фонд координуватиметься з індустріальною політикою українського уряду, орієнтованою на певні перспективні галузі.

Фонд ще не створено. Зараз триває шестимісячний «етап налаштувань». Він передбачає оформлення з юридичної точки зору, створення тимчасових органів управління, розробку принципів інвестування та вибір попередніх проєктів до інвестпортфоліо.

Наступні фази є такими:

  • Фаза розбудови. 6-12 місяців або після «розумного перемирʼя» у війні з Росією (оригінальне формулювання з презентації – «reasonable ceasing of hostilities»). Пошук менеджменту та ключових працівників, а також акумулювання близько $1 млрд на операційні видатки та перші інвестиції.
  • Фаза експансії. До 3-5 років після заснування. Розмір фонду зростає до $3-4 млрд. Знайдено більшу частину персоналу.
  • Цільова фаза. 5-10 років після заснування. Обсяг фонду у діапазоні $5-10 млрд. Фонд повноцінно працює.

Незважаючи на обсяг власне фонду до $10 млрд, UDF може сприяти інвестиціям у пʼять цільових для себе секторів у $50 млрд. Це інфраструктура, енергетика, виробництво, сільське господарство та IT.

«UDF використовуватиме різні інструменти, включаючи позики, вкладення в акції, кредити, гарантії та інші», – зазначив Вирволл.

Контекст

У вересні 2022 року стало відомо, що інвесткомпанія BlackRock надаватиме безоплатні консультації українському уряду. Вони стосуватимуться створення Фонду відновлення для підтримки української економіки. Австралійський мільярдер Ендрю Форрест, засновник компанії Fortescue, пообіцяв інвестувати 740 млн австралійських доларів ($500 млн) у Фонд відновлення України під управлінням BlackRock.

У березні Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні