Twitter від Марка. Meta запустила соцмережу Threads – вона вже банить в Україні і поки не заблокована в Росії. Що ще потрібно знати /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова
Категорія
Інновації
Дата

Twitter від Марка. Meta запустила соцмережу Threads – вона вже банить в Україні і поки не заблокована в Росії. Що ще потрібно знати

Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

Марк Цукерберг запустив власну альтернативу Twitter – Threads. Вона одночасно запрацювала у 100 країнах світу і отримала понад 10 млн користувачів за перших сім годин роботи. Як це працює

«Радий, що ви всі тут у перший день. Створімо щось велике разом!» – написав 6 липня Марк Цукерберг у своєму аккаунті в новоствореній соцмережі Threads. Інтерес до сервісу, який медіа ще до запуску охрестили «вбивцею Twittwer», підігрівався давно й системно. Перші згадки про новий проєкт Meta з’явилися на початку 2023-го. Рендери майбутнього інтерфейсу просочилися в ЗМІ в червні, анонси запуску й посилання на попереднє завантаження додатків – на початку поточного тижня.

О другій ночі за Києвом у четвер користувачі, які мали «передзамовлення» на Threads, отримали листи із запрошенням завантажити застосунок. Обрані інфлюенсери та бренди – Netflix, співачка Шакіра, керівник Instagram Адам Моссері тощо – мали доступ на кілька днів раніше і встигли створити профілі. Тож нові юзери прийшли не до порожньої соцмережі.

«Візія Threads – створити відкритий і дружній публічний простір для спілкування», – заявив Цукерберг. Згодом пост, що можна трактувати як натяк на токсичну атмосферу у Twitter, зник із профілю. Натомість у відповідь Цукербергу закидають, що він буквально скопіював свого конкурента. 

Увесь дизайн нового додатку зроблений з використанням клавіш Ctrl+C та Ctrl+V, саркастично написав дизайнер мемної криптовалюти Dogecoin під ніком DogeDesigner у Twitter. Власник соцмережі Ілон Маск відреагував на це лише веселим смайликом.

Що наразі відомо про «Twitter від Цукерберга», який б’є рекорди із завантажуваності?

Як працює Threads

Наразі завантажити Threads можна на смартфон через App Store та Google Play. Вебверсія, де відображався зворотний відлік до запуску, працює в урізаному варіанті. Пости чи профілі можна переглядати на десктопі, якщо перейти на них за посиланням, але всі інші функції доступні лише в додатку.

Фішка Threads – тісна інтеграція з Instagram. Обліковий запис у новій соцмережі можна створити за кілька кліків, автоматично скопіювавши нік користувача і усі дані з іншого продукту Meta. 

Зареєструватися в додатку без прив’язки до Instagram не вийде. Навіть аби видалити профіль в Threads, доведеться позбутися й обліковки в Instagram.

Зв’язка з Instagram із 2,2 млрд профілів – прагматичний хід для блискавичного зростання аудиторії. За перших дві години до Threads приєдналося 2 млн користувачів, відрапортував Цукерберг. Іншому конкуренту Twitter – децентралізованому Mastodon – для таких результатів знадобилося кілька років і мотивація з боку Маска.

Звідки взявся Threads

Ще в 2019 році Threads мав стати «вбивцею Snapchat», але ідея провалилася, й Meta відмовилася від його запуску. Скільки вартувало материнській компанії Facebook та Instagram розробити Threads, не розголошується. Для порівняння, BlueSky – інший конкурент Threads –коштував його ідейному натхненнику та єдиному публічному інвестору Джеку Дорсі $13 млн, свідчать дані Crunchbase. 

На старті у Threads відсутня реклама. Коли і у якому вигляді буде запущено монетизацію, топ-менеджмент Meta поки що не повідомляє.

За сім годин аудиторія Threads досягла 10 млн профілів, сторінка Цукерберга за пів доби отримала понад 955 000 підписників. Це вже більше ніж понад 590 000 фоловерів у його Twitter, який не оновлювався 11 років. У «домашніх» Facebook та Instagram за засновником Meta слідкують по 120 млн та 12 млн користувачів відповідно.

Розробники Threads обіцяють підтримувати Fediverse – створене у 2018-му об’єднання розробників так званих децентралізованих соцмереж нового покоління. Суть – користувачі усіх платформ, що входять до «федерації», можуть вільно спілкуватися між собою без бар’єрів. Найвідоміша з них – Mastodon.

Юзери наступних версій Threads матимуть можливість підписуватися на користувачів Mastodon та інших учасників Fediverse, йдеться у дисклеймері, що зʼявляється під час реєстрації. Однак наразі технічної можливості для цього немає – новий сервіс із лінійки Meta не підтримує необхідний для децентралізованих соцмереж відкритий протокол ActivityPub.

У день релізу Threads Цукерберг порушив довгу мовчанку у Twitter постом із культовим мемом із двома Спайдерменами, що вказують один на одного. У мережі цим кадром із випущеного у 1960-х мультсеріалу «Людина-Павук» зазвичай ілюструють схожі речі, що конфліктують одна з одною. І Threads ще до запуску був дійсно дуже схожий на свого старшого конкурента із 300-мільйонною аудиторією.

Twitter від Марка. Meta запустила соцмережу Threads – вона вже банить в Україні і поки не заблокована в Росії. Що ще потрібно знати /Фото 1
Twitter від Марка. Meta запустила соцмережу Threads – вона вже банить в Україні і поки не заблокована в Росії. Що ще потрібно знати /Фото 2
Twitter від Марка. Meta запустила соцмережу Threads – вона вже банить в Україні і поки не заблокована в Росії. Що ще потрібно знати /Фото 3
Попередній слайд
Наступний слайд

У Threads є алгоритмічна стрічка. Нові користувачі поки що бачать у ній мікс постів від незнайомих профілів, а також брендів та людей, на яких вже встигли підписатися. Окрема стрічка лише з підписниками є у списку функцій, які планують додати згодом, заявив Моссері.

Лаконічний дизайн та функціонал перегукується з Twitter – сервіс підтримує короткі текстові пости, посилання, фото та невеликі відео. Відмінність від Instagram – відсутність фільтрів, масок та інших спецефектів для медіаконтенту. Про обмеження щодо розмірів файлів та дописів поки що не повідомляється. Що про нього думають ранні користувачі?

Як працює Threads в Україні та світі й чи є там фірмова цензура Meta

За неповний перший день існування дітищу Цукерберга вдалося збурити конкурента. Хештег «Threads» вийшов на топові позиції у трендах Twitter у багатьох регіонах. Проте доступний він не усім.

Meta заявляє, що Threads доступна на iOS та Android у 100 країнах. Але напередодні компанія вирішила не запускатися у Європейському Союзі, пише Bloomberg із посиланням на джерела. Справа в регуляторному законодавстві – Digital Markets Act, що жорстко регулює використання персональних даних.

Офіційних заяв від Meta, як і списку доступних країн, не було. Під обмеження, за даними Bloomberg, потрапили щонайменше Ірландія, Німеччина та Іспанія. 

«Цей застосунок наразі недоступний у вашій країні чи регіоні», – таке повідомлення отримала користувачка в Ірландії, яка спробувала завантажити Threads на прохання Forbes. Проте в Німеччині, Греції та Великій Британії встановити його вдалося без проблем.

В Україні Threads став доступний із перших хвилин роботи. У нову соцмережу вже почали переходити бренди, волонтери, знаменитості, чиновники та бізнесмени. «Вау! Гарний дизайн тут. Твіттеризація починається», – написав голова Мінцифри Михайло Федоров. Його міністерство – один із найактивніших українських держорганів у соцмережах.

«Чи чекає на цей застосунок доля Clubhouse», – запитав Федоров за кілька постів, нагадуючи про соцмережу, що злетіла і занепала за кілька місяців. Проте не менш нагальне питання – чи розповсюджується на Threads жорстка модерація інших соцмереж Meta. Із початком російського вторгнення Facebook та Instagram системно відправляють українців у тіньовий бан та блокують облікові записи через пости про війну.

Тестовий допис співзасновника monobank Олега Гороховського із тригерними для модераторів Meta словами «рашка» та характеристикою російського диктатора авторства харківських фанатів протримався близько години. «Видалили, трясця!» – написав Гороховський.

«Ця соцмережа – така ж помийка, як і усе від Meta. Видаляю додаток», – відреагував волонтер та активіст Сергій Стерненко на видалений пост та попередження про блокування акаунту. У прикріпленому скріншоті він опублікував повідомлення, що допис було видалено через використання «мови ворожнечі або ворожих символів». Такими розмитими формулюваннями Meta зазвичай пояснює дії модераторів.

Twitter від Марка. Meta запустила соцмережу Threads – вона вже банить в Україні і поки не заблокована в Росії. Що ще потрібно знати /Фото 4
Twitter від Марка. Meta запустила соцмережу Threads – вона вже банить в Україні і поки не заблокована в Росії. Що ще потрібно знати /Фото 5
Twitter від Марка. Meta запустила соцмережу Threads – вона вже банить в Україні і поки не заблокована в Росії. Що ще потрібно знати /Фото 6
Twitter від Марка. Meta запустила соцмережу Threads – вона вже банить в Україні і поки не заблокована в Росії. Що ще потрібно знати /Фото 7
Попередній слайд
Наступний слайд

Втім, питання «Що по русні?» від засновника NetpeakGroup Артема Бородатюка не видалили щонайменше протягом чотирьох годин. Топові соцмережі Meta із 2022 року заблоковані у Росії, а сама материнська компанія Facebook та Instagram визнана екстремістською.

Жорстких санкцій проти нового продукту немає – »Роскомнадзор» вже заявив, що поки що не бачить причин блокувати нову соцмережу. З прямим доступом Treads у РФ не працює, але відкривається через VPN – російські ЗМІ вже розповсюдили відповідні інструкції.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні