Категорія
Новини
Дата

5% від процентного доходу на три роки. Forbes дізнався деталі законопроєкту про додаткове оподаткування банків (доповнено)

1 хв читання

Депутати фінансового комітету Верховної Ради (ВР) підготували текст законопроєкту про додаткове оподаткування банків. Йдеться про ставку 5% від обсягу чистого процентного доходу. У разі ухвалення закон вступить у дію з 1 січня 2024 року. Про це повідомила Forbes народна депутатка з фінкомітету Ольга Василевська-Смаглюк та підтвердив голова комітету Данило Гетманцев. Доповнено: законопроєкт зареєстровано у парламенті під номером 9656.

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Ключові фактики

  • Законопроєкт передбачає, що податок на чистий процентний дохід сплачуватиметься банками додатково до податку на прибуток і одночасно з ним.
  •  Додатковий податок для банків планують вводити на три роки – з 1 січня 2024 року по 31 грудня 2026 року включно, каже з посиланням на документ Василевська-Смаглюк.
  • Сам текст законопроєкту буде опублікований невдовзі – він уже знаходиться на реєстрації у ВР, уточнив Гетманцев.
  • Доповнено. Законопроєкт «Про внесення зміни до підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування чистого процентного доходу банків» №9656 зареєстровано у Верховній Раді 28 серпня.

Контекст 

25 серпня Гетманцев анонсував законопроєкт про додаткове оподаткування для банків. Він зазначив, що у комітеті дискутують щодо двох підходів. Перший – додатковий податок на усі чисті процентні доходи банків. Другий – оподаткуванням надприбутків.

У разі введення нового податку державний бюджет зможе отримати 10 млрд грн на рік, стверджує Гетманцев. 

Головна причина введення нового податку – надприбуток, які банки отримують попри війну. У першому півріччі процентні доходи банків сягнули 141 млрд грн, з них 73,5 млрд грн – коштом операцій із державними цінними паперами (ОВДП), каже Гетманцев. Чисті процентні доходи становили 93,6 млрд грн, що майже на 75% більше за показник 2021 року, наводить статистику Гетманцев.

За цей період сектор отримав 67,6 млрд грн чистого прибутку (у січні–червні 2022-го було 4,6 млрд грн збитку). За таких темпів фінустанови мають усі шанси вже зараз перевершити річний історичний рекорд, встановлений у 2021-му – 77,5 млрд грн. У також надуспішному доковідному 2019-му було 59,6 млрд грн. 

Більша частина доходів сектору надходить від держави, оскільки він отримує відсоткові виплати за ОВДП Мінфіну та депозитними сертифікатами НБУ. У травні ці джерела дали банкам 53% сукупних процентних доходів, зазначається у червневому звіті про фінансову стабільність Нацбанку. Крім цього надходження процентів від кредитів бізнесу становить близько чверті всіх процентних доходів, однак кожна пʼята гривня з них (понад 20%) – з бюджету через держпрограму «Доступні кредити 5-7-9%».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд