Категорія
Новини
Дата

ABH Holdings сім місяців очікує дозволу влади Кіпру на продаж російського Альфа-банку

Люксембурзька ABH Holdings S.A. все ще не отримала дозволу від влади Кіпру на продаж російського активу «Альфа-груп». ABHH звернулася з цього приводу до керівництва Єврокомісії, йдеться у заяві холдингу.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

 Ключові факти

  • Міжнародному бізнесу очевидно, що продовжувати роботу одночасно і в Росії, і в Європі неможливо, заявляють в ABHH. Саме тому в лютому 2023 року було підписано попередню угоду про продаж російського банку. 
  • Для закриття угоди потрібні регуляторні схвалення країн ЄС та Росії. Також угода містить низку умов, включаючи отримання дозволу від Мінфіну Кіпру, йдеться у заяві.
  • «З моменту подання офіційної заявки пройшло майже сім місяців, проте схвалення все ще очікується, і статус заявки залишається незрозумілим через відсутність офіційної відповіді від підрозділу щодо здійснення санкцій у фінансовому секторі міністерства Республіки Кіпр (MEK)», – заявили в ABHH. 
  • У заяві холдингу наголошується, що у серпні 2023 року ABHH звʼязався не тільки з кіпрським регулятором, а й з керівництвом Єврокомісії, але досі не отримав відповіді.
  • Як зазначає компанія, склалася вкрай суперечлива ситуація: з одного боку, ЄС очікує, що європейський бізнес групи вийде з російських активів, а з іншого боку, регулювальні органи ЄС не дають дозволу на ці угоди.
  • «Ми сподіваємося, що пресреліз допоможе привернути увагу до цієї ситуації», – йдеться у заяві ABHH.

Контекст

На початку березня стало відомо, що засновники «Альфа-груп» Михайло Фрідман і Петро Авен планують продати свої частки в російському Альфа-банку партнерові з банківського бізнесу Андрію Косогову, щоб домогтися скасування західних санкцій. Потенційна угода оцінювалася у $2,3 млрд.

Очікується, що Косогов купить Альфа-банк у кіпрської ABH Financial Ltd (одним із бенефіціарів якої є він сам разом із Фрідманом й Авеном). 

5 вересня Служба безпеки України повідомила про підозру Фрідману за «фінансування війни проти України».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні