Абонентам «Київстару» заблокували національний роумінг, щоб запобігти перевантаженню інших операторів – Держспецзвʼязку /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Абонентам «Київстару» заблокували національний роумінг, щоб запобігти перевантаженню інших операторів – Держспецзвʼязку

Getty Images

Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій видав розпорядження про тимчасове блокування послуги національного роумінгу для абонентів «Київстару» для уникнення перевантаження мереж інших операторів, повідомила пресслужба Держспецзвʼязку. Рішення ухвалили на запит СБУ.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО закликав громадян зберігати спокій та максимально користуватися Wi-Fi мережами, а громадські заклади – зробити власні мережі Wi-Fi доступними для всіх користувачів.
  • Після збою у «Київстарі» фахівці урядової команди реагування на комп’ютерні надзвичайні події CERT-UA разом з колегами з СБУ та представниками телеком-оператора працюють над дослідженням кіберінциденту. 

Контекст

Зранку, 12 грудня, абоненти «Київстару» з усієї України не змогли скористатися послугами мобільного звʼязку та доступом в інтернет через масштабний збій. У компанії заявили про технічні проблеми. Через збій також не працює нацроумінг. Причиною технічного збою у роботі оператора стала хакерська атака, повідомили Forbes у пресслужбі компанії. 

Президент «Київстару» Олександр Комаров повідомив, що кібератака була дуже потужною. За його словами, відбулося «проникнення в ІТ-інфраструктуру та її руйнування». Основна мета атаки – максимальне руйнування інтелектуальної інфраструктури оператора, зазначив очільник компанії. 

СБУ відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на «Київстар». Одна з версій, яку наразі досліджують слідчі СБУ, – за цією хакерською атакою можуть стояти російські спецслужби.

Спеціалісти «Київстару» на 20:00 12 грудня частково відновили роботу послуг фіксованого звʼязку. Компанія заявила, що з 13 грудня почне поступово відновлювати мобільний звʼязок. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні