Категорія
Компанії
Дата

Як збій у роботі «Київстар» вплинув на роботу таксі, сервісів доставки їжі та ліків. Розповідають Glovo, Uklon, Tabletki.ua та інші. Спойлер: усе не так погано

Як збій у роботі «Київстар» вплинув на роботу сервісів Glovo, Liki.24, Bolt, Uklon, Zakaz.ua і Tabletki.ua /Getty Images

«Ситуація могла бути гіршою, але все рятує високий рівень проникнення інтернету», – каже генеральна директорка Glovo в Україні Марина Павлюк. Фото Getty Images

12 грудня збій у мережі оператора «Київстар», яким користуються 24 млн українців, залишив без зв’язку абонентів мобільної мережі та частину користувачів домашнього інтернету. Forbes дізнався у Glovo, Liki24, Tabletki.ua, Bolt, Ukon та Zakaz.ua, як відсутність зв’язку в мільйонів українців позначилася на кількості замовлень. 

«На жаль, бачимо вплив збою в «Київстар» на нашу роботу», – каже засновник компанії з доставки медикаментів Liki24.com Антон Аврінський. За його словами, зменшилась кількість як онлайн-замовлень, так і бронювань. 

Ще один сервіс, який зіткнувся з помітним падінням замовлень, – Glovo. За словами СЕО сервісу доставки їжі Марини Павлюк, додатковою проблемою стало те, що кур’єри не завжди могли зв’язатися із замовниками. Проте остаточні висновки в компанії поки що не роблять.

«Масштаб впливу цієї події на бізнес буде зрозумілий завтра», – додає Павлюк. 

Менше за інших через перебої зі зв’язком постраждали сервіси виклику таксі. Лідери ринку – Uklon і Bolt – не розкривають, наскільки в них знизилася кількість замовлень. Проте, за словами СЕО Uklon Сергія Гришкова, про значне падіння замовлень не йдеться. 

Як бізнеси, що критично залежать від мобільного інтернету, пережили перший день без найбільшого мобільного оператора країни?

Замовляють і бронюють на 10–25% менше

«Поки що ми бачимо просідання в кількості замовлень у межах приблизно 10%», – каже генеральна директорка Glovo в Україні Марина Павлюк. Ще приблизно 3% замовлень за день було скасовано саме через те, що кур’єри не могли зв’язатися з клієнтами, зазначає Павлюк.

Загалом представниця Glovo зазначає, що ситуація могла бути гіршою, але її врятував високий рівень проникнення інтернету – люди можуть робити замовлення та зв’язуватися з кур’єрами через Wi-Fi.

Через збій у мережі «Київстар» не могли зв’язатися з клієнтами телефоном комплектувальники замовлень та кур’єри сервісу доставки Zakaz.ua, каже СЕО компанії Андрій Курський. «Вони просто недоступні», – зазначає Курський. 

З боку компанії проблеми з вхідними та вихідними дзвінками не було. Корпоративний оператор у сервіса – lifecell. Частково вирішити проблему зв’язку з клієнтами допомогли альтернативні канали зв’язку – чат, месенджери та листи, додає Курський. 

У фарма-секторі ситуація схожа. Через збій у роботі «Київстар» замовлення на доставку в сервісі Liki.24 впали на 15%, каже засновник та СЕО компанії Антон Аврінський. Для замовлень «заберу сам» падіння було драматичнішим – 25%, бо такі замовлення частіше роблять саме з мобільних пристроїв, пояснює він. 

Якщо зранку 12 грудня у сервісі бронювання ліків в аптеках Tabletki.ua зниження майже не було помітним, то під кінець дня ситуація помітно змінилася. «Ввечері зафіксували суттєве зменшення кількості бронювань – понад 20% порівняно зі звичайними показниками», – зазначає співзасновник та Chief technical officer Tabletki.ua Євген Муравщик. 

Таксі працювало без аномальних змін

«Такий масштабний збій має вплив на діяльність сервісу, проте про масштаби говорити ще зарано», – каже керівник напряму райдхейлінгу компанії Bolt в Україні Сергій Павлік.

Він також підкреслив, що водії та користувачі могли зв’язатися прямо в додатку, підʼєднавшись до мережі через WI-FI. 

На роботу Uklon падіння зв’язку «Київстар» напряму не вплинуло, каже Гришков. Хоча серед клієнтів компанії велика кількість абонентів «Київстару», аномальних змін у кількості замовлень в Uklon поки не зафіксували, додає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні