Абрамович займається обміном полоненими після провалу мирних переговорів між Україною та РФ – WSJ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Абрамович займається обміном полоненими після провалу мирних переговорів між Україною та РФ – WSJ

1 хв читання

Getty Images

Російський бізнесмен Роман Абрамович, який раніше брав участь у мирних переговорах між Росією та Україною, тепер сприяє вужчим угодам щодо обміну полоненими, вивезенню зерна з України та аміаку з Росії, пише The Wall Street Journal.

Ключові факти

  • Раніше західні чиновники сподівалися, що Абрамович зможе підготувати ґрунт для змістовних переговорів із президентом Росії Володимиром Путіним, з яким у нього тісні звʼязки. Але тепер українські, американські та європейські офіційні особи відмовилися від очікувань, що Абрамович може відіграти ключову роль посередника у діалозі під час війни.
  • У дискусіях між Росією та Україною «він може відігравати роль, якщо є необхідність втручатися у якісь питання, – сказав Михайло Подоляк, радник президента України. – Але це не роль посередника, яку він виконував у перших раундах переговорного процесу».
  • Незвичайне перетворення Абрамовича з мільярдера на закулісного військового посередника стало очевидним під час обміну полоненими у вересні.
  • Незважаючи на те, що Абрамович не досяг прогресу у сприянні мирній угоді, жоден російський колега чи дипломат Організації Обʼєднаних Націй не зміг зрівнятися з його послужним списком закулісної дипломатії в цьому конфлікті. Українські офіційні особи нещодавно заявили, що працюють над новою формулою миру. Абрамович залишається посередником, прийнятним для Путіна, а також для України та її союзників, кажуть люди, близькі до Кремля.
  • Представник Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Абрамович ніколи не був офіційним представником президента Росії.
  • Водночас, за словами джерел, близьких до Абрамовича та Кремля, бізнесмен зустрічався з Путіним особисто і з початку війни кілька разів розмовляв з ним по телефону. Абрамович доводить українську думку безпосередньо до Путіна, як кажуть люди, а потім доносить думку Кремля безпосередньо до Києва. Він допомагає з невеликим обміном полоненими кожні кілька тижнів.

Контекст

Уряди Великої Британії та ЄС назвали Абрамовича прокремлівським олігархом і в березні 2022 року запровадили проти нього санкції за те, що він нібито має вигоду з близьких відносин із Путіним. Абрамович заперечував фінансові звʼязки з Кремлем та подав до суду, щоб скасувати санкції ЄС.

Абрамовича, який має російське, ізраїльське та португальське громадянство, не внесено до списку санкцій США. Повідомляється, що Україна попросила Білий дім не запроваджувати проти нього санкції після того, як бізнесмен став неофіційним посередником у мирних переговорах.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні