Санкції проти Романа Абрамовича /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна запровадила санкції проти Абрамовича з відтермінуванням

Роман Абрамович Фото Getty Images

Російський олігарх Роман Абрамович став єдиним, проти кого Україна запровадила санкції з відтермінуванням – до завершення обміну полоненими та тілами загиблих внаслідок збройної агресії РФ. Про це йдеться у додатку до указу №727 президента Володимира Зеленського, який опублікований на сайті Офісу президента 20 жовтня.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • У додатку до указу, який містить список підсанкційних осіб, є примітка, на яку звернула увагу ЕП: «Персональні, спеціальні, економічні та інші обмежувальні заходи (санкції), передбачені позицією 146 (такий номер в Абрамовича у списку), застосовуються після завершення процедури обміну полоненими та тілами загиблих внаслідок збройної агресії РФ проти України».
  • Президент Зеленський раніше назвав Абрамовича учасником російської делегації у переговорах та представником «тієї сторони, яка виступає за дипломатичне вирішення питання» – зупинення війни. Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк у квітні в інтервʼю НВ заявляв, що головним завданням Абрамовича на мирних переговорах з Україною є згладжування кутів.
  • Абрамович також брав активну участь у перемовинах як посередник між Кремлем і Банковою, зокрема під час укладення «зернової угоди». 

Контекст

Напередодні секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що президент Володимир Зеленський підписав два укази №727/2022 та №726/2022 про запровадження санкцій проти російських олігархів, компаній і підприємств. «Це була дуже велика, складна і кропітка робота. Там будуть доволі-таки несподівані прізвища олігархів Російської Федерації та дуже велика кількість компаній, підприємств тощо», – заявив Данілов. Він уточнив, що стосовно однієї людини будуть відтерміновані санкції на певний проміжок часу.

30 вересня РНБО вперше від початку повномасштабної війни з Росією запровадила санкції проти російських бізнесменів, які доти потрапляли в санкційні списки ЄС та країн G7.

«До санкційних списків, які опрацьовувалися «довгий час», увійшли тисячі фізичних і юридичних осіб країни-агресора, зокрема, олігархи, чиновники, депутати Державної думи, промислові компанії», – заявив за кілька годин після засідання секретар РНБО Олексій Данілов.

Цим рішенням Україна фактично віддзеркалила міжнародні санкції, накладені на росіян упродовж війни, розповідають співрозмовники Forbes, дотичні до міжвідомчої робочої групи (МРГ) з питань реалізації державної санкційної політики. 

За словами Малюськи, з конфіскацією активів Дерипаски та інших російських бізнесменів можуть виникнути проблеми, оскільки часто активи, що асоціюються з ними, належать номінальним власникам. 

12 жовтня Зеленський підписав указ про затвердження першої частини санкцій із великого пакета, ухваленого РНБО 30 вересня. Решта санкційного списку, до якого входять понад 3500 субʼєктів, перебуває «в роботі», уточнив у коментарі Forbes заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні