Категорія
Новини
Дата

Агенція Міноборони з початку року закупила понад 400 000 дронів

1 хв читання

Із початку 2024 року Агенція оборонних закупівель Міністерства оборони законтрактувала вже понад 400 000 БпЛА всіх видів, повідомила директорка Марина Безрукова. За її словами, йдеться про різні дрони – від маленьких FPV до таких, що вражають цілі глибоко в тилу ворога. За невеликими винятками, це все дрони українського виробництва.

⚡️ Ексклюзивний спікер на Саміті СЕО: Грег Маккеон, автор бестселерів «Есенціалізм» та «Без зусиль». Ви дізнаєтеся, як досягати більшого, роблячи менше, і зберігати продуктивність у світі, де вигорання стало нормою. Долучайтеся до саміту вже 1 листопада за посиланням.

Ключові факти

  • Лише за останні два тижні АОЗ уклала 21 контракт на дрони на понад 3 млрд грн.
  • Безрукова нагадала, що оскільки «АОЗ» є агентством Міністерства оборони, то це накладає певну специфіку. Зокрема, АОЗ може контрактувати лише те озброєння, яке є в переліку, сформованому Генеральним Штабом та затвердженому Міністерством оборони. 
  • «Перелік – це невелика та найбільш пріоритетна частка великої потреби, зібраної від військових, на яку передбачене фінансування. Бо можливості бюджету справді обмежені», – пояснила вона.
  • Агенція може контрактувати лише те озброєння, яке отримало кодифікацію НАТО і контрактувати лише тих виробників, які підтвердили свої виробничі спроможності військовим представництвам Міноборони.

Контекст

6 лютого цього року президент Володимир Зеленський повідомив, що підписав указ «Про нарощування спроможностей Сил оборони», яким доручив Кабміну створити у ЗСУ Сили безпілотних систем.

Міноборони уклало контракти зі 102 вітчизняними постачальниками, з яких 45% – це виробники дронів, зазначав на початку серпня керівник департаменту політики закупівель Міноборони Гліб Канєвський. Український оборонно-промисловий комплекс на другому році повномасштабного вторгнення Росії зріс втричі – до $3 млрд. Серед 500 оборонних компаній, які працюють на цьому ринку, 80% – приватні.

20 серпня уряд схвалив законопроєкт, що законодавчо утверджує існування Сил безпілотних систем, а також виділив 24 млрд грн на закупівлю безпілотників для українських захисників.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд