Категорія
Війна
Дата

Річний звіт: «Резерв+», «Армія+», міжнародна коаліція та понад $4 млрд на українську оборонку. Міністр оборони України Рустем Умєров розповів про результати першого року роботи

4 хв читання

Рустем Умєров Міноборони дрони боєприпаси /пресслужба Міноборони

Міністр оборони України Рустем Умєров Фото пресслужба Міноборони

Рустема Умєрова призначили міністром оборони 6 вересня 2023 року. Що він зробив за рік на посаді? Принаймні частина представників громадянського суспільства вважають, що недостатньо. Не так давно директорка ЦПК Дар’я Каленюк, керівниця проєкту Victory Drones Марія Берлінська та директорка Центру «Нова Європа» Альона Гетьманчук опублікували резонансну статтю, з критикою роботи Умєрова та його відомства. Forbes Ukraine вирішив дати слово міністру. У своїй колонці він розповів, що Міноборони зробило за останні 12 місяців.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Рік тому мене призначили міністром оборони України. Наша команда взяла на себе керівництво Міноборони у складний час. Критична ситуація на фронті, корупційні скандали, зростаючі витрати на війну та невизначеність із допомогою від США.

Минув рік. І сьогодні ми вже рахуємо не вартість яєць, а кількість квадратних кілометрів та сіл, які Україна взяла під контроль в Росії. Ми зробили наступ в Курській області.

За чотири місяці до того — зупинили атаку ворога на Харківщині та знищили там понад 15 000 російських військових. Все, на що тоді спромоглися росіяни — взяти під контроль декілька маленьких сіл у сірій зоні в Харківській області.

Нарощення української оборонки

За цей рік ми рекордно розвинули українську оборонку. Ми профінансували українське виробництво на понад $4 млрд. На Харківщині ми дали відсіч російській армії саме українською зброєю. Саме українські боєприпаси забезпечували ЗСУ, коли ми не отримували підтримку від США.

Сьогодні кожен другий боєприпас на фронті — українського виробництва. Якщо у 2023 році українська частка боєприпасів становила 18%, то у 2024 році зросла до 41%. Дякую команді Мінстратегпрому за конструктивну співпрацю.

За цей рік ми в декілька разів збільшили наші далекобійні спроможності. У 2024 році тільки Міноборони законтрактувало дронів на понад 21 млрд грн та боєприпасів до них ще на 9 млрд грн. А спільно з ДССЗЗІ ми закупили нашому війську понад мільйон дронів. Дякую команді Мінцифри.

Наші дрони показали, що таке справжнє moscow never sleeps. Сьогодні українські дрони літають на понад 1000 км, долітають до Мурманська та Надволжя, знищують російські нафтопереробні заводи та аеродроми.

Україна першою у світі запровадила технологію «рою дронів». Тільки за останній рік нам вдалося знищити або пошкодити понад 200 цілей на території ворога.

Серед них — пункти управління, аеродроми, кораблі, системи ППО та місця дислокації військового особового складу РФ. Ми змусили ворога перебазувати літаки на аеродроми від кордону на 250 км.

В Чорному морі — ми змусили російські кораблі втекти з військових баз в Криму на узбережжя Краснодарського краю. Не маючи повноцінного флоту, за останній рік ми знищили 10 російських надводних кораблів/катерів та один підводний човен.

Завдяки бойовій системі Міноборони DELTA ми знищили російської техніки на більше ніж $15 млрд.

Цифровізація армії

Ми цифровізували армію. Запустили додатки для військових «Армія+», «Резерв+» та майбутньому чекаємо запуск «Ветеран+».

«Резерв+» — майже 3,5 млн українців отримали електронний військово-обліковий документ за хвилину. Ми знизили фізичне навантаження на ТЦК в рази. Дали онлайн альтернативу на противагу застарілим радянським процесам.

«Армія+» — 230 000 військових вже користуються електронними послугами, від подання рапортів усіх видів до цифровізації даних по здоровʼю. Близько 20% з них офіцери, 15% — сержантський склад. Ця цифра зростає щодня.

У 2024 році Міноборони скасувало 16 журналів і паперових книг обліку. Попереду — перехід на 100% в діджитал документообіг.

Ми в три рази збільшили показники мобілізації. І в п’ять разів розширили можливості для тренування українських військових. Наступний крок — реформа ТЦК. Над цим також працюємо.

Корупція під ударом

Ми створили дві окремі закупівельні агенції ДОТ і АОЗ. Ми почистили систему всередині Міністерства — спільно з правоохоронними спеціалізованими та антикорупційними органами ми викрили десяток ділків, які збагачувались на армії. І тільки в цьому році зекономили на закупівлях понад 16 млрд грн.

Ми створили систему DOT Chain, яка дозволить контролювати тилові операції та постачання 24/7, моніторити постачальників і мінімізувати корупційні ризики.

Міжнародна співпраця

Одним із ключових пріоритетів нашої роботи є міжнародна співпраця.

У межах платформи «Рамштайн» ми створили вісім коаліцій спроможностей, до яких входять 34 країни-учасниці Контактної групи з питань оборони України. Вони підписали Листи про наміри щодо співпраці.

Крім того, в окремих коаліціях вже підписані Меморандуми, що дозволяють централізовано фінансувати й здійснювати закупівлі.

Це стосується, зокрема, коаліцій розмінування, дронів, IT. Також підписано Положення про Коаліцію морських спроможностей.

Такі механізми дають змогу країнам обʼєднувати свої ресурси для спільної підтримки оборонних спроможностей України.

У межах Коаліції ППО наші партнери цього року надали п’ять нових стратегічних систем протиповітряної оборони.

Ініціатива Німеччини Immediate Action of Air Defence вже забезпечила Україну внесками на суму понад мільярд євро.

Також у Коаліції артилерії ми отримали перші внески у виробництво українських артсистем. А в межах чеської ініціативи вже розпочалися постачання боєприпасів.

Крім того, у Коаліції розмінування найближчим часом очікуємо на закупівлі на суму €22 млн, і вже отримали додаткову підтримку від Швеції.

А в Коаліції дронів залучено €50 млн на спільні закупівлі техніки, що прискорить нашу боротьбу на передовій.

Ми отримали додаткові €1,4 млрд на оборону України від доходів заморожених активів РФ. Ці кошти будуть спрямовані за трьома основними напрямками:

  • Боєприпаси 
  • Засоби ППО 
  • Підтримка українських виробників

Зокрема, на виробництво зброї та військових товарів українськими компаніями виділено €400 млн.

Через чутливість теми багато аспектів міжнародної діяльності залишаються непублічними. Один із помітних результатів — звільнення понад 3300 осіб із російського полону з початку повномасштабного вторгнення. Я вдячний Координаційному штабу з питань поводження з військовополоненими та всім силам — Офісу президента, ГУР, МВС, СБУ, Омбудсмену — та лідерам усіх країн, які сприяли цьому досягненню.

Реформи в Міністерстві, яке забезпечує бойову силу на фронті — це не про формальні процеси, круглі столи, конференції чи активність у соцмережах. Ефективність Міністерства оборони у воєнний час оцінюється кількістю успішних бойових операцій, збережених життів наших воїнів та знищеної ворожої техніки та окупантів.

Більшість нашої роботи залишається поза увагою громадськості. У воєнний час це природно. 

Ми продовжуємо діяти, планувати, реформувати та захищати. І все це — заради України та її майбутнього.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд