Категорія
Новини
Дата

Міноборони планує обʼєднати Агенцію оборонних закупівель та Держоператора тилу

1 хв читання

Міністерство оборони має намір обʼєднати всі свої функціональні агентства, включно з анонсованим агентством із закупівлі безпілотних літальних апаратів, повідомив міністр оборони Рустем Умєров у інтервʼю lb.ua. Процес обʼєднання Агентства оборонних закупівель і Державного оператора тилу вже на фінальній стадії.

📲 Forbes Ukraine у WhatsApp. Підписуйтесь й читайте головне про бізнес та економіку

Ключові факти

  • «Наша стратегія – провести стратсесію і обʼєднати за стандартами НАТО всі агентства в одне. Якесь Ukrainian Defence Forces Agency, де будуть закупівлі, логістика, контракти вимірювання, ефективність відповідно до НАТО», – сказав він. 
  • За словами Умєрова, згідно зі стратегією НАТО, планується зробити окремі агентства і обʼєднати їх, «відповідно, має зʼявитися вертикаль з артилерії, ракет, безпілотників».
  • Вибором керівника обʼєднаного агентства займатиметься заступник міністра оборони Дмитро Кліменков.
  • Міністр анонсував, що закупівельні агентства Міноборони – Агентство оборонних закупівель (АОЗ) і Державний оператор тилу (ДОТ) – будуть обʼєднані і в АОЗ буде створено наглядову раду. 
  • «Зараз ми фіналізуємо процес створення обʼєднаного Агентства (АОЗ і ДОТ). Лонч одразу буде з призначенням наглядової ради», – повідомив Умєров.
  • Стосовно ідеї створення агентства із закупівлі безпілотників, Умєров заявив, що це була його ідея, однак «це не означає, що ми вже ухвалили рішення».

Контекст

З 1 грудня 2023 року в Україні працює нова система закупівель для Збройних сил України, розроблена за принципами НАТО. Раніше всі повноваження щодо закупівель були зосереджені в департаменті ресурсного забезпечення Міноборони. Нова система закупівель складається з двох рівнів. На першому рівні – департамент політики закупівель Міноборони, на другому – два новостворених держпідприємства, які безпосередньо займатимуться закупівлями: «Агенція закупівель у сфері оборони» (ДП «Державний оператор тилу») та «Агенція оборонних закупівель». 

У колонці для Forbes Ukraine Умєров заявив, що Міноборони цьогоріч зекономило на закупівлях понад 16 млрд грн. За його словами, у рамках боротьби з корупцією було очищено систему всередині Міністерства. Зокрема, спільно з правоохоронними спеціалізованими та антикорупційними органами викрито «десяток ділків, які збагачувались на армії». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд