Категорія
Новини
Дата

Аграрії досі не завершили збирання врожаю кукурудзи. Незібраними залишаються 376 000 га посівних площ

Українські аграрії не завершили збір врожаю кукурудзи попри те, що жнива зазвичай закінчуються до кінця листопада. Про це Forbes повідомила аналітик «Українського клубу аграрного бізнесу» Світлана Литвин.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

  • На початку грудня на полях знаходилося близько 40% посівів кукурудзи, у лютому незібраними залишалися 9% посівних площ, або 376 000 га. Литвин каже, що аграрії іноді залишають кукурудзу на зимівлю, але не в таких масштабах, як зараз.
  • Причин цієї ситуації кілька: кукурудза залишилася в полях через дощову осінь і, відповідно, потім потребувала дороговартісної досушки. Інша – пізній старт жнив через повномасштабне вторгнення РФ у кінці лютого 2022 року. «В принципі, бойові дії, розмінування також впливали й на збиральну кампанію», – пояснює Литвин. 
  • В цілому, на початку лютого 2023-го було зібрано 53,2 млн т зернових та зернобобових культур, із них пшениці – 20,2 млн т, ячменю – 5,8 млн т, кукурудзи – 25,9 млн т. Це на 38% менше, ніж у 2021 році. Такі дані Мінагрополітики Forbes надала Литвин.
  • У 2022-му експорт зернових впав на 28% в порівнянні з попереднім роком, до 38,7 млн т зернових різних видів. Із них кукурудзи – 25,0 млн т, пшениці – 11,2 млн т, ячменю – 2,1 млн т. Це незначне падіння, каже Литвин. Вона пояснює, що на початку 2022-го через новини про потенційний напад РФ експортні відвантаження суттєво зросли. Зокрема, у січні 2022-го обсяги відвантажень були вдвічі більшими в порівнянні з аналогічним періодом 2021-го.

Контекст

У грудні 2021-го міністр агрополітики Роман Лещенко повідомляв, що українські аграрії вперше зібрали понад 100 млн т агрокультур зернових та олійних культур.

Проте у 2022-му близько 30% озимих посівів опинилося на території активних бойових дій або під окупацією. Також на врожаях позначаться труднощі з проведенням збиральної кампанії в прифронтових регіонах, зокрема через знищення посівів, техніки та елеваторів, зазначали раніше у Нацбанку.

Непрямі втрати в сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів та здорожчання виробничих чинників оцінюються у $23,3 млрд, підрахували в KSE Institute.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні