Категорія
Новини
Дата

Аграрії досі не завершили збирання врожаю кукурудзи. Незібраними залишаються 376 000 га посівних площ

1 хв читання

Українські аграрії не завершили збір врожаю кукурудзи попри те, що жнива зазвичай закінчуються до кінця листопада. Про це Forbes повідомила аналітик «Українського клубу аграрного бізнесу» Світлана Литвин.

  • На початку грудня на полях знаходилося близько 40% посівів кукурудзи, у лютому незібраними залишалися 9% посівних площ, або 376 000 га. Литвин каже, що аграрії іноді залишають кукурудзу на зимівлю, але не в таких масштабах, як зараз.
  • Причин цієї ситуації кілька: кукурудза залишилася в полях через дощову осінь і, відповідно, потім потребувала дороговартісної досушки. Інша – пізній старт жнив через повномасштабне вторгнення РФ у кінці лютого 2022 року. «В принципі, бойові дії, розмінування також впливали й на збиральну кампанію», – пояснює Литвин. 
  • В цілому, на початку лютого 2023-го було зібрано 53,2 млн т зернових та зернобобових культур, із них пшениці – 20,2 млн т, ячменю – 5,8 млн т, кукурудзи – 25,9 млн т. Це на 38% менше, ніж у 2021 році. Такі дані Мінагрополітики Forbes надала Литвин.
  • У 2022-му експорт зернових впав на 28% в порівнянні з попереднім роком, до 38,7 млн т зернових різних видів. Із них кукурудзи – 25,0 млн т, пшениці – 11,2 млн т, ячменю – 2,1 млн т. Це незначне падіння, каже Литвин. Вона пояснює, що на початку 2022-го через новини про потенційний напад РФ експортні відвантаження суттєво зросли. Зокрема, у січні 2022-го обсяги відвантажень були вдвічі більшими в порівнянні з аналогічним періодом 2021-го.

Контекст

У грудні 2021-го міністр агрополітики Роман Лещенко повідомляв, що українські аграрії вперше зібрали понад 100 млн т агрокультур зернових та олійних культур.

Проте у 2022-му близько 30% озимих посівів опинилося на території активних бойових дій або під окупацією. Також на врожаях позначаться труднощі з проведенням збиральної кампанії в прифронтових регіонах, зокрема через знищення посівів, техніки та елеваторів, зазначали раніше у Нацбанку.

Непрямі втрати в сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів та здорожчання виробничих чинників оцінюються у $23,3 млрд, підрахували в KSE Institute.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні