Категорія
Новини
Дата

Кабмін виділив 1,5 млрд грн на дотації аграріям. Хто і скільки зможе отримати

Кабінет міністрів затвердив порядок використання коштів на підтримку аграріїв. Держава спрямовує 1,5 млрд грн на підтримку фермерів та сільгоспвиробників, сказав на засіданні уряду премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Максимальна бюджетна дотація для власників сільгоспугідь складатиме 372 000 грн, максимальна дотація для одного підприємства на утримання корів – 530 000 грн. 
  • Шмигаль нагадав, що 12 серпня було запущено онлайн-платформу для прямої взаємодії держави й агровиробників – Державний аграрний реєстр. За три дні в ньому зареєструвалося 1500 фермерів, зазначив премʼєр.
  • «Державний аграрний реєстр – це «Дія» для аграріїв. Платформа, де представлено прозорий та зрозумілий розподіл усіх видів підтримки для українських фермерів», – наголосив Шмигаль. 
  • За його словами, агровиробники, зареєстровані в Державному аграрному реєстрі, зможуть подати заявку на отримання державних субсидій, цільових, субсидованих кредитних програм, а також позик і технічної допомоги від ЄС та інших міжнародних донорів. 

Контекст

За прогнозами НБУ, сільське господарство матиме додатковий від’ємний внесок у зміну ВВП у 2022 році. Попри порівняно вдалу весняну посівну та гарний стан озимих, зібраний врожай буде суттєво меншим, ніж торік. 

Близько 30% озимих посівів опинилося на території активних бойових дій або під окупацією. Також на врожаях позначаться труднощі з проведенням збиральної кампанії в прифронтових регіонах, зокрема через знищення посівів, техніки та елеваторів, зазначають у Нацбанку.

Непрямі втрати в сільському господарстві через зменшення виробництва, блокаду портів та здорожчання виробничих чинників оцінюються у $23,3 млрд, підрахували в KSE Institute.

Найбільш значуще зниження прогнозується у виробництві пшениці (33% спад у врожаї 2022 року, порівнюючи з базовим сценарієм), соняшнику (32%) і ячменю (31%). Бойові дії трохи менше впливають на врожай кукурудзи, порівняно із врожаєм інших культур, очікується зниження врожаю на 18%. 

У 2022 році очікується на 22% менший урожай і інших сільгоспкультур (крім зазначених вище), що означає додаткові недоотримані доходи в обсязі $3,3 млрд. 

Спад поголівʼя у тваринництві призводить до зменшення обсягу виробництва на декілька років вперед. Отже, загальні втрати тваринницького сектору оцінюються в $682 млн.

Втрати через менший урожай багаторічних культур склали $89 млн. У середньому, для початку плодоношення нових багаторічних насаджень знадобиться п’ять років. Тож втрати врожаю багаторічних насаджень упродовж п’яти років складуть $222,4 млн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні