Категорія
Новини
Дата

Активи Sberbank Europe може викупити група ексменеджерів банку – Der Standard

Колишні менеджери Sberbank Europe на чолі з ексгендиректором Герхардом Рандою можуть викупити активи австрійського підрозділу банку, пише Der Standard. Згідно із санкційним рішенням ЄС, крайній термін продажу активів – 17 червня. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами джерел із банківського сектору, інтерес до активів Sberbank Europe останнім часом помітно зріс. Є низка зацікавлених сторін, зокрема, консорціум колишніх менеджерів Sberbank Europe на чолі з Рандою. 
  • Видання зазначає, що разом із Рандою, який був генеральним директором Sberbank Europe, активами цікавиться і ексочільник наглядової ради Зігфрід Вольф.
  • Дочірню компанію російського Сбербанку було ліквідовано через санкції, що послідували за початком війни Росії проти України, банківська ліцензія була відкликана в середині грудня минулого року. 
  • Переважна більшість активів давно ліквідована, але ще залишилися активи на €200–300 млн, насамперед йдеться про готівку.
  • Згідно із санкційним рішенням ЄС, крайній термін продажу – 17 червня. 
  • Через війну і санкції той, хто хоче придбати активи, повинен отримати схвалення угоди в санкційних органах.

Контекст

У березні видання Falter писало, що група Raiffeisen Bank International (RBI) планує разом зі Сбербанком операцію із обміну активів в Росії та Австрії. Основна увага приділяється бізнесу RBI у Росії та Sberbank Europe, що базується у Відні, який було ліквідовано минулого року, а через санкції проти Росії його кошти не можуть бути виведені.

«По суті, це прихований бартер, який розробили менеджери Raiffeisen на чолі з генеральним директором Йоханном Штроблем: державний російський Сбербанк отримує активи Raiffeisen у Росії, а RBI отримує натомість активи Сбербанку у Відні», – писало видання.

Перший крок, згідно з документом правління – «Угода між Raiffeisen Bank International та Сбербанком Росії». Далі в документі йдеться про те, що «Сбербанк Росії отримає вимогу про виплату дивідендів та/або субординовані кредити від RBI або, як альтернатива, від Райффайзен Банку Білорусь».

У фінансовому секторі вже давно ходять чутки, що мотивом спірної угоди може бути свого роду бартерна угода. Таким чином RBI може спробувати обміняти активи зі Сбербанком за умови, що влада погодиться на цю угоду. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні