Категорія
Новини
Дата

Російський Сбербанк закриє офіс в ОАЕ через санкції Заходу. Натомість планує відкрити філіал у Китаї

Найбільша російська фінустанова Сбербанк буде змушена закрити свій офіс в Обʼєднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) на початку наступного року через санкційний тиск, заявив перший заступник голови правління Олександр Ведяхін, пише Reuters.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Західні санкції тиснуть на фінансову систему Росії, після того як 24 лютого Москва розпочала повномасштабне вторгнення в Україну. Сбербанк – один із кількох великих російських банків, яким було заблоковано доступ до міжнародної платіжної системи SWIFT, і деякі керівники вищої ланки особисто постраждали від санкцій. .
  • «На жаль, в умовах санкційних обмежень ми стикаємося з серйозними обмеженнями в роботі нашого близькосхідного офісу SberInvest в Абу-Дабі і ми, на жаль, змушені закрити його в першому кварталі 2023 року», – сказав Ведяхін журналістам.
  • Він сказав, що Сбербанк продовжить обслуговувати клієнтів на ринку ОАЕ і ведуться активні переговори з китайськими регуляторами про відкриття там офісу. «Сподіваюся, що до кінця 2023 року ми зможемо відкрити філію в Китаї, зазвичай це займає від півтора до двох років», – сказав він.
  • Європейське відділення банку, що базується у Відні, було закрите за розпорядженням Європейського центрального банку в березні після того, як ЄЦБ попередив, що банк зіткнувся з банкрутством через набіг на депозити.
  • Раніше цього року Банк Росії зобовʼязав фінансові організації обмежити розкриття інформації. Сбербанк відновив деяку звітність цього кварталу, повідомивши про падіння чистого прибутку на 84,8% у річному обчисленні з січня по листопад.
  • База корпоративних клієнтів банку зросла на 3%, до 3 млн, у річному обчисленні в 2022 році, а його корпоративний кредитний портфель зріс на 13,5%, до більш ніж 18 трлн рублів ($263,35 млрд), без урахування валютної переоцінки. 

Контекст

У 2021 році Сбербанк отримав рекордний прибуток – понад 1,2 трлн руб. Відповідно до дивідендної політики банку передбачено виплату акціонерам не менше 50% чистого прибутку за МСФЗ. У 2020 році Сбербанк спрямував на дивіденди 422,4 млрд руб.

21 травня російський уряд доручив Мінфіну не передбачати виплату дивідендів за 2021 рік на прості та привілейовані акції Сбербанку. За даними влади, це рішення дозволить забезпечити «стійке кредитування корпоративних клієнтів та фінансових організацій РФ». 

Акціонери підсанкційного російського Сбербанку підтримали рекомендацію наглядової ради не виплачувати дивіденди за підсумками 2021 року, йдеться у заяві банку. Таким чином, дивіденди не виплачуватимуть уперше з 2000 року.

Сбербанк та низка підконтрольних йому компаній потрапили під блокувальні санкції США, країн ЄС, а також Канади, Японії та Великої Британії. Крім того, ЄС у рамках шостого пакета санкцій відключив банк від міжнародної банківської системи платежів SWIFT.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні