Категорія
Новини
Дата

Прихований бартер. Raiffeisen Bank домовляється зі Сбербанком про обмін активами – Falter

Група Raiffeisen Bank International (RBI) планує разом зі Сбербанком операцію із обміну активів в Росії та Австрії, пише Falter. Основна увага приділяється бізнесу RBI у Росії та Sberbank Europe, що базується у Відні, який було ліквідовано минулого року, а через санкції проти Росії його кошти не можуть бути виведені.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Відповідно до документів із засідання правління RBI, які отримав Falter, RBI працює над проєктом під назвою Roter Vogel, що передбачає заволодіння активами Sberbank Europe, які залишилися. У документах докладно обговорюється структура угоди. 
  • «По суті, це прихований бартер, який розробили менеджери Raiffeisen на чолі з генеральним директором Йоханном Штроблем: державний російський Сбербанк отримує активи Raiffeisen у Росії, а RBI отримує натомість активи Сбербанку у Відні», – пише видання.
  • Перший крок, згідно з документом правління – «Угода між Raiffeisen Bank International та Сбербанком Росії». Далі в документі йдеться про те, що «Сбербанк Росії отримає вимогу про виплату дивідендів та/або субординовані кредити від RBI або, як альтернатива, від Райффайзен Банку Білорусь».
  • Зокрема, мається на увазі прибуток Райффайзен Банку Росія у 2022 році у розмірі €2 млрд. Як альтернативу весь Пріорбанк, білоруську доньку «Райффайзена», може бути передано Сбербанку. «Отже, це ціна покупки, яку RBI готовий заплатити за активи Sberbank Europe, що залишилися», – підсумовує Falter.
  • У фінансовому секторі вже давно ходять чутки, що мотивом спірної угоди може бути свого роду бартерна угода. Таким чином RBI може спробувати обміняти активи зі Сбербанком за умови, що влада погодиться на цю угоду. 
  • У RBI повідомили, що наразі «немає жодної угоди чи інших конкретних кроків для такого обміну активами для реалізації». 

Контекст

Raiffeisen глибоко інтегрований у російську фінансову систему і є одним із двох іноземних банків у списку 13 «системно значимих кредитних організацій» російського Центрального банку.

У Національному банку України заявили, що вважають неприпустимим, що частина міжнародних банків на одинадцятому місяці війни не ухвалила остаточних рішень про вихід із ринку РФ

Група Raiffeisen Bank International (RBI) відреагувала на заклик Національного банку України ухвалити остаточне рішення про вихід із ринку РФ. У групі повідомили, що розглядають «ретельно спланований вихід банку», а також визнали, що надають пільги російським військовим.

Головний фінансовий орган Європи заявив, що чинить тиск на банки єврозони, щоб вони скоротили свої ризики, повʼязані з роботою у РФ, навіть попри те, що вікно для продажу цих активів звужується.

Наприкінці лютого голова правління Райффайзен Банк Україна Олександр Писарук в інтервʼю Forbes Україна розповів, що Raiffeisen Bank International працює над опціями виходу, включаючи повний вихід із РФ. За його словами, група близька до фінального рішення.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні