Категорія
Новини
Дата

Акції китайських техкомпаній зросли на $700 млрд через помʼякшення COVID-політики та послаблення регулятивних заходів

Акції китайських технологічних компаній зросли на $700 млрд, оскільки країна знову відкривається після скасування політики Zero-COVID, а регуляторні обмеження в секторі слабшають. Згідно з розрахунками Financial Times, заснованими на даних Bloomberg, гонконгський індекс Hang Seng Tech зріс майже на 60% порівняно з мінімумами у жовтні минулого року.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, такі важкоатлети, як Tencent та Alibaba, зросли у загальній ринковій вартості на $350 млрд.
  • Прибуток, який збільшився наприкінці минулого року, коли Пекін почав знімати обмеження через Covid-19, різко контрастує з попереднім важким періодом для акцій китайських технологічних компаній. Оцінки багатьох відомих груп у цьому секторі з 2021 року знизилися через каральні заходи уряду.
  • Міжнародні інвестори та аналітики колись були одними з найбільших прихильників акцій технологічних компаній, таких як Alibaba, Tencent та NetEase. Але настрої суттєво погіршилися у другій половині 2021 року, коли адміністрація президента Сі Цзіньпіна розпочала широкомасштабні регулятивні репресії щодо найвпливовіших корпоративних груп сектору.
Акції китайських техкомпаній зросли на $700 млрд через помʼякшення COVID-політики та послаблення регулятивних заходів /Фото 1
Акції китайських техкомпаній зросли на $700 млрд через помʼякшення COVID-політики та послаблення регулятивних заходів /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд
  • Тепер стратеги кажуть, що гра змінилася: Пекін використовує всі доступні кошти для підтримки зростання, оскільки країна відмовляється від своєї давньої політики нульового рівня COVID (Zero-COVID), що завдає економічної шкоди. Нещодавнє зростання цін на акції підкріплене зростаючим числом позитивних відгуків від аналітиків, які раніше побоювалися рекомендувати інвесторам повернутися в сектор.
  • Влада також відновила видачу дозволів на продаж нових відеоігор, життєво важливих як для Tencent, так і для NetEase, в той час як компанія Didi отримала дозвіл на залучення нових клієнтів після того, як розслідування щодо компанії змусило її залишити китайські магазини додатків два роки тому.

Контекст

Політика «нульової терпимості до COVID» вважалася головним гальмом другої завбільшки економіки світу, та зрештою Китай оголосив про широкомасштабні послаблення щодо спірних обмежень президента Сі Цзіньпіна, повʼязаних із коронавірусом, оскільки зʼявилися нові докази економічної шкоди від боротьби з пандемією.

Проте одразу після її скасування високопосадовці Китаю в приватному порядку підрахували, що в країні щодня реєструється 37 млн нових випадків зараження, при цьому швидкість поширення COVID продовжує зростати. У Китаї в перші 20 днів грудня заразилися коронавірусом 248 млн осіб, або майже 18% населення. 

Airfinity, британська група даних про здоровʼя, прогнозувала 1,7 млн смертей у Китаї до кінця квітня 2023 року.

У 2022 році економічне зростання Китаю впало майже до одного з найгірших рівнів за півстоліття, оскільки четвертий квартал надто постраждав від жорстких обмежень, повʼязаних із COVID, та спаду на ринку нерухомості. Валовий внутрішній продукт зріс на 2,9% у жовтні-грудні порівняно з минулим роком.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні