Населення Китаю скоротилося вперше за 60 років, жінки стали менше народжувати /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Населення Китаю скоротилося вперше за 60 років, жінки стали менше народжувати

Getty Images

Населення Китаю почало скорочуватися в 2022 році вперше з 1960-х років, що стало важливою віхою для другої за величиною економіки світу, яка стикається з дедалі більшою демографічною кризою, пише Bloomberg. Починаючи з минулого місяця у Китаї також стався сплеск смертності від COVID-19.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними, опублікованими Національним статистичним бюро, наприкінці минулого року в Китаї проживало 1,41 млрд осіб, що на 850 000 осіб менше, ніж наприкінці 2021 року. Це перше падіння з 1961 року.
  • Близько 9,56 млн дітей народилися в 2022 році порівняно з 10,62 млн роком раніше, що є найнижчим показником принаймні з 1950 року, незважаючи на зусилля уряду з заохочення сімей мати більше дітей.
  • Загалом померло 10,41 млн людей, що трохи більше, ніж приблизно 10 млн, зареєстрованих останніми роками. 
  • За словами Кан І, голови Національного статистичного бюро, основною причиною скорочення населення стало скорочення кількості новонароджених. «Здебільшого це результат зниження бажання людей мати дітей, відкладання шлюбу та вагітності, а також скорочення кількості жінок дітородного віку», – сказав Кан. Він додав, що пропозиція робочої сили в країні, як і раніше, перевищує попит.
  • Рівень народжуваності в Китаї, або кількість новонароджених на 1000 осіб, торік знизився до 6,77 – найнижчого рівня принаймні з 1978 року.
  • Згідно з даними, 62% населення перебуває у працездатному віці, який Китай визначає як людей віком від 16 до 59 років, порівняно з приблизно 70% десять років тому, що підкреслює проблеми, з якими стикається країна зі старінням населення.

Контекст

Раніше Forbes повідомляв про шість довгострокових трендів, які рухатимуть світ наступні десятиліття. Згідно з ними, вже за два роки чисельність працездатного населення в Китаї почне скорочуватися на 5 млн осіб щорічно, з 2030-го – на 8 млн/рік. Уже зараз середня зарплатня китайського робітника становить майже $1400. Для порівняння: в Мексиці – $400–500. Відтак навіть без урахування безпекових ризиків тримати виробництво в Китаї стає дедалі менш вигідним. Тенденція на перенесення фабрик із Піднебесної лише посилюватиметься. У наступному десятилітті разом із фабриками «підуть» і розмови про нового світового гегемона. 

Населення Китаю скоротилося вперше за 60 років, жінки стали менше народжувати /Фото 1

У 2019 році Організація Обʼєднаних Націй прогнозувала, що населення Китаю досягне піку у 2031 році, а потім зменшиться, але минулого року ООН переглянула цю оцінку та побачила пік на початку 2022 року. 

Країна йде шляхом інших країн Східної Азії, таких як Японія або Південна Корея, в яких спостерігається різке падіння народжуваності, а населення старіє та починає скорочуватися в міру того, як воно стає багатшим і розвинутішим.

У листопаді минулого року населення планети Земля досягло 8 млрд людей. Наразі багато частин світу стикаються з різким падінням темпів зростання, а світові лідери намагаються вирішити нагальні глобальні проблеми, такі як зміна клімату, продовольча безпека, старіння населення та руйнування довкілля.

За оцінками ООН, людське населення може досягти 8,5 млрд до 2030 року, 9,7 млрд до 2050 року та піку близько 10,4 млрд у 2080-х роках і залишатися на цьому рівні до 2100 року. В ООН вважають, у 2023 році Індія обжене Китай і стане найбільш густонаселеною країною світу.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні