Категорія
Новини
Дата

Економічне зростання Китаю впало майже до історичного мінімуму через COVID

2 хв читання

У 2022 році економічне зростання Китаю впало майже до одного з найгірших рівнів за півстоліття, оскільки четвертий квартал надто постраждав від жорстких обмежень, повʼязаних із COVID, та спаду на ринку нерухомості, пише Reuters. Валовий внутрішній продукт зріс на 2,9% у жовтні-грудні порівняно з минулим роком.

Ключові факти 

  • Квартальне зростання та деякі грудневі показники, такі як роздрібні продажі, перевершили ринкові очікування, але аналітики відзначили, що загальний економічний імпульс у Китаї залишається слабким, і наголосили на проблемах, які стоять перед Пекіном після того, як минулого місяця він різко скасував свою жорстку політику щодо COVID.
  • Валовий внутрішній продукт (ВВП) зріс на 2,9% у жовтні-грудні порівняно з минулим роком, свідчать дані Національного бюро статистики, порівняно зі зростанням на 3,9% у третьому кварталі. 
  • Раптове ослаблення Пекіном суворих антивірусних заходів підвищило очікування економічного відродження цього року, але також призвело до різкого зростання випадків захворювання на COVID, що на думку економістів може загальмувати зростання в короткостроковій перспективі. 
  • 2022 року ВВП збільшився на 3,0%, що надто відстає від офіційної мети «близько 5,5%» і різко контрастує з 8,4% зростання у 2021 році. Якщо виключити зростання на 2,2% після початкового удару COVID у 2020 році, це найгірший показник із 1976 року.
  • Опитування Reuters прогнозує, що зростання відновиться до 4,9% у 2023 році, оскільки китайські лідери намагаються вирішити деякі ключові проблеми для зростання – політику COVID Zero та серйозний спад у секторі нерухомості. Більшість економістів очікують, що зростання пришвидшиться з другого кварталу.
  • Індустрія нерухомості Китаю була одним із найбільших гальм зростання економіки. Інвестиції в цей сектор впали на 10,0% у річному обчисленні в 2022 році, що стало першим зниженням з 1999 року, а продажі нерухомості впали найбільше з 1992 року.

Контекст

Прибуток промислових підприємств Китаю ще більше скоротився в період із січня по листопад, оскільки суворі обмеження, повʼязані з COVID-19, порушили виробничу діяльність та ланцюжки поставок. Водночас аналітики передбачали кращі довгострокові економічні перспективи після різкого розвороту в політиці щодо COVID. Згідно з даними, опублікованими Національним бюро статистики (НБС), промисловий прибуток упав на 3,6% у січні-листопаді порівняно з роком раніше – до 7,7 трлн юанів ($1,11 трлн).

Політика «нульової терпимості до COVID» вважалася головним гальмом другої завбільшки економіки світу і зрештою, Китай оголосив про широкомасштабні послаблення щодо спірних обмежень президента Сі Цзіньпіна, повʼязаних із коронавірусом, оскільки зʼявилися нові докази економічної шкоди від боротьби з пандемією.

Проте одразу після її скасування високопосадовці Китаю в приватному порядку підрахували, що в країні щодня реєструється 37 млн нових випадків зараження, при цьому швидкість поширення COVID продовжує зростати. У Китаї в перші 20 днів грудня заразилися коронавірусом 248 млн осіб, або майже 18% населення. 

Airfinity, британська група даних про здоровʼя, прогнозувала 1,7 млн смертей у Китаї до кінця квітня 2023 року.

Близько 85 млн осіб – третина з 267 млн громадян Китаю у віці 60 років і старше – не отримали третьої дози вакцини, необхідної для високого рівня захисту від варіанта коронавірусу Омікрон. Серед осіб віком 80 років і більше цей показник становить близько 60%, або 21 млн осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні