Категорія
Новини
Дата

Економічне зростання Китаю впало майже до історичного мінімуму через COVID

У 2022 році економічне зростання Китаю впало майже до одного з найгірших рівнів за півстоліття, оскільки четвертий квартал надто постраждав від жорстких обмежень, повʼязаних із COVID, та спаду на ринку нерухомості, пише Reuters. Валовий внутрішній продукт зріс на 2,9% у жовтні-грудні порівняно з минулим роком.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти 

  • Квартальне зростання та деякі грудневі показники, такі як роздрібні продажі, перевершили ринкові очікування, але аналітики відзначили, що загальний економічний імпульс у Китаї залишається слабким, і наголосили на проблемах, які стоять перед Пекіном після того, як минулого місяця він різко скасував свою жорстку політику щодо COVID.
  • Валовий внутрішній продукт (ВВП) зріс на 2,9% у жовтні-грудні порівняно з минулим роком, свідчать дані Національного бюро статистики, порівняно зі зростанням на 3,9% у третьому кварталі. 
  • Раптове ослаблення Пекіном суворих антивірусних заходів підвищило очікування економічного відродження цього року, але також призвело до різкого зростання випадків захворювання на COVID, що на думку економістів може загальмувати зростання в короткостроковій перспективі. 
  • 2022 року ВВП збільшився на 3,0%, що надто відстає від офіційної мети «близько 5,5%» і різко контрастує з 8,4% зростання у 2021 році. Якщо виключити зростання на 2,2% після початкового удару COVID у 2020 році, це найгірший показник із 1976 року.
  • Опитування Reuters прогнозує, що зростання відновиться до 4,9% у 2023 році, оскільки китайські лідери намагаються вирішити деякі ключові проблеми для зростання – політику COVID Zero та серйозний спад у секторі нерухомості. Більшість економістів очікують, що зростання пришвидшиться з другого кварталу.
  • Індустрія нерухомості Китаю була одним із найбільших гальм зростання економіки. Інвестиції в цей сектор впали на 10,0% у річному обчисленні в 2022 році, що стало першим зниженням з 1999 року, а продажі нерухомості впали найбільше з 1992 року.

Контекст

Прибуток промислових підприємств Китаю ще більше скоротився в період із січня по листопад, оскільки суворі обмеження, повʼязані з COVID-19, порушили виробничу діяльність та ланцюжки поставок. Водночас аналітики передбачали кращі довгострокові економічні перспективи після різкого розвороту в політиці щодо COVID. Згідно з даними, опублікованими Національним бюро статистики (НБС), промисловий прибуток упав на 3,6% у січні-листопаді порівняно з роком раніше – до 7,7 трлн юанів ($1,11 трлн).

Політика «нульової терпимості до COVID» вважалася головним гальмом другої завбільшки економіки світу і зрештою, Китай оголосив про широкомасштабні послаблення щодо спірних обмежень президента Сі Цзіньпіна, повʼязаних із коронавірусом, оскільки зʼявилися нові докази економічної шкоди від боротьби з пандемією.

Проте одразу після її скасування високопосадовці Китаю в приватному порядку підрахували, що в країні щодня реєструється 37 млн нових випадків зараження, при цьому швидкість поширення COVID продовжує зростати. У Китаї в перші 20 днів грудня заразилися коронавірусом 248 млн осіб, або майже 18% населення. 

Airfinity, британська група даних про здоровʼя, прогнозувала 1,7 млн смертей у Китаї до кінця квітня 2023 року.

Близько 85 млн осіб – третина з 267 млн громадян Китаю у віці 60 років і старше – не отримали третьої дози вакцини, необхідної для високого рівня захисту від варіанта коронавірусу Омікрон. Серед осіб віком 80 років і більше цей показник становить близько 60%, або 21 млн осіб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні