Акції Tesla впали після прогнозів Ілона Маска щодо продажів. Автовиробник втратив $80 млрд капіталізації /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Акції Tesla впали після прогнозів Ілона Маска щодо продажів. Автовиробник втратив $80 млрд капіталізації

Shutterstock

Акції Tesla у четвер, 25 січня, впали більш ніж на 12% після того, як гендиректор Ілон Маск попередив про уповільнення продажів цього року, незважаючи на зниження цін, яке вже завдало шкоди рентабельності найдорожчого автовиробника у світі, пише Reuters. Це також посилило побоювання інвесторів щодо слабкого попиту та конкуренції з боку китайських автовиробників.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Маск спрогнозував у середу, 24 січня, що зростання компанії буде «помітно нижчим», оскільки Tesla зосередиться на дешевшому електромобілі наступного покоління, який вироблятиметься на її заводі в Техасі у другій половині 2025 року, що, як очікується, спровокує наступний бум постачання.
  • Але він також зазначив, що нарощування виробництва нової моделі буде складним завданням, оскільки для цього будуть потрібні передові технології.
  • Після цього акції Tesla зазнали різкого падіння, знищивши $80 млрд ринкової вартості компанії.
  • Акції Tesla пережили найгірший день за 21 місяць та закрилися на найнижчому рівні з грудня 2022 року. З початку 2024 року ринкова капіталізація компанії впала на $210 млрд.
  • «Заголовки новин про Tesla, по суті, ставали дедалі гіршими і гіршими», – заявили аналітики TD Cowen, зазначивши, що виторг і прибуток у четвертому кварталі також виявилися нижчими за очікування.
  • Акції інших виробників електромобілів, зокрема Rivian Automotive Inc, Lucid Group і Fisker, також впали.

Контекст

Акції Tesla зросли в ціні вдвічі протягом 2023 року, але це зростання припало на першу половину року, а акції Tesla почали слабкий старт у 2024 році, впавши на 16% перед звітом про прибутки та збитки в середу.

У четвертому кварталі 2023 року чистий прибуток Tesla зріс більш ніж удвічі. Чистий прибуток Tesla збільшився до $7,93 млрд, або $2,27 у розрахунку на акцію, порівняно з $3,69 млрд, або $1,07 на акцію, за аналогічний період попереднього року.Квартальна виручка досягла $25,17 млрд в порівнянні з $24,32 млрд за четвертий квартал попереднього року.

Водночас валова рентабельність впала до 17,6%, як порівняти з 23,8% роком раніше, та 17,9% у третьому кварталі 2023 року.

Tesla за 2023 рік випустила 1,846 млн електромобілів, що на 35% більше, ніж за 2022-й. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні